Masennus on koko elimistön tulehdustila

Masennus ei ole pelkästään aivojen, vaan koko elimistön tulehdussairaus. Omega-3-rasvahapot ja karnosiini ehkäisevät tulehdussytokiinejä.

Masentuneiden ikäihmisten veren tulehdusta osoittavat tulehdusta (inflammaatiota) aiheuttavat sytokiinit ovat koholla, osoittavat kymmenet tutkimukset. Uusi sveitsiläinen tutkimus vahvistaa jälleen tätä käsitytsä. Valitettavasti kaikki suomalaiset psykiatrit ja erilaiset terapeutit eivät vielä näytä tuntevan tätä asiaa eivätkä he osaa hoitaa sitä oikein. E-EPA ja antioksidantit – kuten karnosiini – ovat suositeltavia yhdisteitä masennuksen täydentävään hoitoon.

Masennus, kalaöljyt ja antioksidantit – Hibbeln, Cott, Stoll

Tämä tutkimus

Amerikkalaisen Wake Forest-yliopiston psykiatrit tutkivat 3 024 henkilöä (70-79 v), joiden verestä mitattiin useita sytokiineja: interleukiini-6 (IL)-6, kasvainkuoliotekijä alfa (TNF-alpha) ja C-reaktiivinen proteiini (CRP). Tutkituista 145:llä oli diagnoosina vaikea masennus. Heidän veriarvojaan verrattiin 2879 ei-masentuneen ikäihmisen lukemiin.

Tulokset

Masentuneiden tulehdusmarkkerit olivat koholla seuraavasti (keskiarvot ja suluissa verrokkien vastaavat lukemat)
IL-6 2.04 (1.83) pg/ml
TNF-alpha 3.43 (3.16) pg/ml
CRP 1.96 (1.66) mg/l.

Masennus on vaikeinta niillä, joilla oli kaksi tai kolme kohonnutta tulehdusmarkkeria. Seerumin kohonnut IL-6 assosioitui miehillä voimakkaammin masennukseen kuin naisilla.

Päätelmät

Ikääntyneiden masennuspotilaiden veressä on runsaasti tulehdusta osoittavia muutoksia. Masennus johtuu koko elimistössä vallitsevasta tulehdustilasta.

Penninx BW, Kritchevsky SB, Yaffe K, et al. Inflammatory markers and depressed mood in older persons: results from the Health, Aging and Body Composition study. Biol Psychiatry. 2003;1;54(5):566-72 [PubMed].

Tri Tolosen kommentti

Omega-3-rasvahapoista syntyy elimistössä tulehdusta estäviä ja hermosoluja suojaavia yhdisteitä, resolviineja, dokosatrieeenejä ja protektiineja.

PubMedissä on tuhakunta tieteellistä raporttia, joista useimmat tukevat käsitystä inflammaation osuudesta masennuksessa (hakusanoiksi: "inflammation; depression"). Myös esimerkiksi naisten burn-outissa tulehdusmarkkerit ovat selvästi koholla. Kaikkien psyykkisten tautitilojen perushoidoksi pitäisi antaa E-EPAa ja karnosiinia, jotka ehkäisevät ja vaimentavat "pahoja" sytokiineja (eikosanoideja) hillitsevää kalaöljyä (E-EPAa). Koska tulehdus ja hapetusstressi vuorovaikuttavat, tulisi potilaiden saada myös antioksidantteja, esimerkiksi karnosiinia.

Grossi G, Perski A, Evengard B, et al. Physiological correlates of burnout among women. J Psychosom Res. 2003;55(4):309-16 [PubMed]

Masennuksen täydentävä ravitsemushoito
Stessi ja sen yhteydet muihin tauteihin
E-EPA – se tehokas ja puhdas kalaöljy