Diabeetikko tarvitsee sokeroitumista (glykaatiota) ehkäiseviä ravintolisiä

Sokeroituminen tarkoittaa valkuaisaineisiin ja rasvojen (lipidien) sokeroitumista (karamellisaatiota). Sitä tapahtuu sekä eksogeenisesti että endogeenisesti. Eksogeenisella tarkoitan ruoan ja juoman glykaatiota ja endogeenisella elimistössä tapahtuvaa sokeroitumista. Kumpikin vaikuttaa haitallisesti elimistössä. Veren HbAc1-lukema ("pitkä sokeri") kertoo endogeenisen glykaation asteen. Kohonnut verensokeri lisää glykaatiota, ja se on kaikkien diabeteksen liitännäistautien syntytapa. Pelkkä verensokerin hallinta ei riitä, vaan diabeetikko tarvitsee myös glykaatiota ehkäiseviä ja hillitseviä ravintolisiä: karnosiinia, B1- ja B6-vitamiineja. Ne ehkäisevät ja jarruttavat diabeetikon verisuoni-, silmä-, hermo- ja munuaismuutoksia.

Diabetes lisää riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin, harmaakaihiin, masennukseen sekä silmänpohjan ja ääreishermoston vaurioihin. Näiden diabeteksen lisätautien syynä pidetään pääasiassa glykaatioksi kutsuttua biokemiallista reaktiota, jossa elimistön sokerit ja valkuaisaineet reagoivat keskenään epänormaalilla tavalla. Glykaatio tuottaa soluissa vanhentavia AGE-tuotteita (Advanced Glycation End products) ja myrkyllistä metyyliglyoksaalia.

Kuva (yksinkertaistettu kaavakuva): Glykaatiota tapahtuu ulkoisesti ruoanvalmistuksessa ja sisäisesti elimistön biokemiallisissa reaktioissa. Kolajuomat, paistetut, käristetyt ja grillatut ruoat sisältävät AGE-tuotteita; niiden runsas ja toistuva nauttiminen jäykistää valtimoita. Benfotiamiini on erinomainen anti-AGE-vitamiini. Diabetesspesialistit suosittavat sitä 300 mg päivässä.

Diabetestutkijat etsivät kuumeisesti uusia keinoja diabeteksen lisätautien ehkäisemiseksi ja hillitsemiseksi. Suositeltava keino on yhtäältä välttää AGE-tuotteita sisältäviä paistettuja, käristettyjä ja grillattuja ruokia ja kolajuomia ja toisaalta käyttää ravintolisiä, jotka voivat ehkäistä glykaatiota. Tällaisia anti-glykaatioaineita ovat B1-vitamiini (erityisesti sen rasvahakuinen muoto, benfotiamiini), B6-vitamiini (pyridoksiini), kalsiumpyruvaatti ja karnosiini. Karnosiini ja B6-vitamiini ehkäisevät sekä proteiinien että rasvojen (eritoten "pahan" LDL-kolesterolin) sokeroitumista ja vaahtosolujen muodostusta valtimoiden seinämiin. Verisuonten seinämissä on paljon kollageenia ja rasvaa, ja glykaatio aiheuttaa tulehdusreaktion; se on mukana kaikissa kroonisissa sairauksissa.

Sokeroitumisen syynä eivät ole pelkästään hiilihydraatit, kuten monet ehkä kuvittelevat, vaan myös ravinnon runsas elinperäinen valkuainen, joka hapettuu ja sokeroituu herkästi muodostaen AGE-tuotteita. Kasvisperäisessä ja kananmunan valkuaisessa sitä vastoin ei ole läheskään yhtä paljon AGE-tuotteita, joten se näyttää olevan terveellisempää kuin (muu) eläinperäinen. Eläinperäinen valkuainen ja siitä saatavat AGE:t altistavat erityisesti diabeetkot munuaisvaurioille.

Glykaatiota ja karbonylaatiota ehkäisee entsyymi nimeltään glyoksalaasi 1. Karnosiinilla on glyoksalaasia muistuttava ("glyoxalase mimetic") vaikutus, kirjoitti asiaa tutkinut englantilainen professori Paul Thornalley minulle tänään lähettämässään viestissä. Thornalleyn työryhmä osoitti äsken, että diabeetikoila on huomattavaa B1-vitamiinin puutosta ja että benfotiamiini ehkäisee diabeettista munuaisvaurioita.

Japanissa on jo yli 10 vuotta annettu diabetikoille lisähoitona E-EPAa, koska se suojaa munuaisia (lue lisää). E-EPA tehostaa edellä mainittujen ravintolisien biologista vaikutusta.

Australialaiset diabetesttutkijat suosittelevat karnosiinia, benfotiamiinia, tiamiinia, B6-vitamiina ynää muuta diabeteksen hoidon tehostamiseksi. Lue lisää alla olevasta linkistä

Diabeetikko tarvitsee ravintolisiä
Benfotiamiini, diabeetikolle hyödyllinen B1-vitamiini
Karnosiini ehkäisee glykaatiota
Glykaation esto uusi keino diabeteksen lisätautien ehkäisyyn
Ravinnon AGE-tuotteet ja valtimomuutokset

Ahmed N,Thonralley PJ. Advanced glycation endproducts: what is their relevance to diabetic complications? Review. Diabetes, Obesity and Metabolism 2007;9(3) 209-446 233–245 [Abstract]
Alhamdani MS, Al-Kassir AH, Abbas FK et al. Antiglycation and antioxidant effect of carnosine against glucose degradation products in peritoneal mesothelial Cells. Nephron Clin Pract. 2007;107(1):c26-c34 [PubMed]
Rashid I, van Reyk DM, Davies MJ. Carnosine and its constituents inhibit glycation of low-density lipoproteins that promotes foam cell formation in vitro. FEBS Lett. 2007;581(5):1067-70 [PubMed]
Gugliucci A, Menini T. The polyamines spermine and spermidine protect proteins from structural and functional damage by AGE precursors: a new role for old molecules? Life Sci. 2003;72(23):2603-16. [PubMed]
Higuchi O, Nakagawa K, Tsuzuki T, et al. Aminophospholipid glycation and its inhibitor screening system: A new role of pyridoxal 5'-phosphate and pyridoxal as lipid glycation inhibitor. J Lipid Res. 2006 Feb 9; [Free Full Article]
Dandona P, Chaudhuri A, Mohanty P. Macronutrients, advanced glycation end products, and vascular reactivity. Editorial. Diabetes Care. 2007;30(10):2750-1 [pdf]
Uribarri J, Stirban A, Sander D, et al. Single oral challenge by advanced glycation end products acutely impairs endothelial function in diabetic and nondiabetic subjects. Diabetes Care. 2007;30(10):2579-82. [Abstract]
Uribarri J, Tuttle KR. Advanced glycation end products and nephrotoxicity of high-protein diets. Clin J Am Soc Nephrol. 2006;1(6):1293-9 [Abstract]
Stirban A, Negrean M, Stratmann B, et al. Benfotiamine prevents macro- and microvascular endothelial dysfunction and oxidative stress following a meal rich in advanced glycation end products in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2006;29(9):2064-71. [Free Full Text]