Raija Oranen: Kuin olisi tapahtumassa ihme

Kirjailija Raija Oranen luki tohtori Tolosen kirjan Voita masennus luonnollisesti. Se antoi hänen elämälleen uuden kurssin. Hän oivalsi uudella tavalla masennuksen luonteen ja alkoi käyttää tohtori Tolosen ravintolisiä ja muutti muutoinkin elämäntapojaan. Raija Orasen kirjoitus ilmestyi toukokuun TerveysHymyssä (2006). Artikkeli oli kahden aukeaman laajuinen.

Oranen kirjoitti mm.

"Vuoden 2006 alussa, sain käsiini Tohtori Tolosen kirjan masennuksesta. Luin sen tarkasti ja oivalsin, että masennus ei ole mörkö, joka hyökkää nurkan takaa ja jolle ei voi mitään. Citalopramin käytön perustana on teoria, jonka mukaan osalla ihmisistä mielihyvähormoni serotoniini, pakenee aivoista liian nopeasti. Nyt Tolonen raportoi ns. solukalvoteoriasta, josta on johdettu oletus masennusta ja jopa skitsofreniaa aiheuttavasta elimistön tulehdustilasta. Kirjassa selvitellään perusteellisesti myös citalopramin sivuvaikutuksia, jotka tunnistin oitis: unettomuus, libidon heikkeneminen, lihavuus, kolesterolin nousu, diabetes, huimaus, aistien liiallinen herkistyminen… Mielialalääkitys siis oli syypää unettomuuteen, joka ei korjautunut edes raitistumisen myötä. Tolosen raportoimien tutkimusten perusteella on mahdollista, että se myös puhkaisi diabeteksen.

"Aloin etsiä uutta tietä ravintolisien suunnalta. Citalopramin, metformiinin, insuliinin, unilääkkeiden, kolesterolilääkkeen ja aspiriinin ohessa aloin ottaa E-Epaa eli rasvahappoja, karnosiinia, magnesiumia ja vihersimpukkauutetta. Kuukauden kuluttua lopetin mielialalääkkeen kokonaan.

"Aion jatkaa lisäravinteiden nauttimista edelleen suurina annoksina. Masennuksen toivon pysyvän näillä eväillä kurissa tai kerrassaan paranevan niin, ettei synteettisiin lääkkeisiin tarvitsisi enää turvautua."

HUOM! Raija Oranen kertoi ottavansa E-EPAa 2 grammaa (4 kapselia) päivässä.

Aivojen hermokasvutekijä – avain masennuksen ehkäisyyn ja hoitoon