Masennus pahentaa sydäntaudin ennustetta

Sydäntauti masentaa ja toisaalta masennus lisää sydäntaudin ja äkkikuoleman riskiä. Uusi tutkimus kertoo, että sydänpotilaan masennus ja hänen saamansa masennuslääkitys liittyvät sydäntaudin huononemiseen. Näin ollen tarvitaan muutakin kuin ns. käypää hoitoa. Suositan lisähoidoksi ravintolisiä niin masennukseen kuin sydän- ja verisuonitauteihin.

Masennus on hyvin yleistä sydämen vajaatoiminnasta kärsivien keskuudessa, kertoo sisätautilääkäreiden ammattilehti Archives of Internal Medicine. Amerikkalaisen Duke-yliopiston tutkimukseen osallistui 204 sydänpotilasta, joita seurattiin kolme vuotta. Peräti 46 % heistä poti myös masennusta. Seuruun aikana kuoli 53 potilasta (26 %) ja 98 (48 %) joutui sairaalahoitoon kerran tai useammin sydänvaivojen vuoksi.

"Masennuksesta kärsivien sydänpotilaiden riski joutua sairaalaan tai kuolla oli yli 50 % suurempi kuin muiden sydänpotilaiden. Masennus on sydänpotilalle suurempi riskitekijä kuin kolesteroli ja kohonnut verenpaine", sanoo kliininen psykologi James Blumenthal lehdistölle toimittamassaan lausunnossa. "Vaikka monet tutkimukset ovat osoittaneen sydäntautien ja masennuksen liittyvän toisiinsa, on vallinnut epätietoisuutta siitä, mikä merkitys masennuksella on muihin riskitekijöiden verrattuna", Blumenthal lisää. Tutkijat yllättyivät siitä, että myös masennuslääkitys näytti lisäävän sydäntaudin huonoa ennustetta.

Tutkijat eivät ole vielä täysin yksimielisiä sitä, millä biokemiallisilla mekanismeilla masennus pahentaa sydämen toiminnanvajavuutta.

Sherwood A, Blumenthal JA, Trivedi R et al. Relatioship of depression to death or hospitalization in patients with heart failure. Arch Intern Med. 2007;167:367-373 [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Sydäntaudeilla ja masennuksella on monia yhteisiä biologisia nimittäjiä: lisääntynyt hapetusstressi, kohonneet tulehdussytokiinit, kohonnut homokysteiini, foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien ja omega-3-rasvahappojen piilevä puute ja kohonnut AA/EPA-suhde. Näitä kaikkia voidaan ja tulisi ehkäistä ja hoitaa ravintolisillä, jotka täydentäisivät ns. käypää hoitoa.

Monet masennuslääkkeet kohottavat verensokeria, mikä puolestaan sokeroittaa "pahaa" LDL-kolesterolia ja alkaa ahtauttaa valtimoita. Tämäkin uudehko havainto puoltaa karnosiinin käyttöä ravintolisänä, sillä se ehkäisee rasvojen ja proteiinien sokeroitumista (glykaatiota). Lisääntynyt glykaatio näkyy "pitkän sokerin" eli veren HbAc1-lukeman kohoamisena yli 6:n.

USA:n psykiatriliitto suosittaa kalaöljyä mielenterveydeksi
Masennuksen ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus
Masennuslääkkeistä – tri Tolosen katsaus
Duodecim: "Ravinto ja mielialahäiriöt"
Omega-3-tutkimukset masennuksessa (taulukko)