WHO: Masennus koetaan pahimpana kansantautina

Masennus on yksi suurimmista tautikuormituksen aiheuttajista, sanotaan Maailman terveysjärjestön (WHO) uudessa raportissa. Masennus aiheuttaa usein muiden sairauksien – muun muassa diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien puhkeamista – ja pahentaa niiden kulkua. Masentuneilla ja muihin tauteihin sairastuneilla on usein erilaisia suojaravinteiden puutostiloja. Yhdysvaltain Psykiatriliitto suosittaa kalaöljyä masennuksen ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon.

WHO:n World Health Survey (WHS) keräsi tiedot 60 maasta 245 404 yli 18-vuotiaan ihmisen terveydentilasta ja siihen vaikuttavista seikoista. Masennuksen, rasitusrintakivun, astman, diabeteksen ja nivelrikon yleisyyttä arvioitiin kansainvälisen tautiluokituksen (ICD-10) kriteerien perusteella.

Vuosittain ilmeneviä uusia tautitapauksia todettiin seuraavasti (luvut prosentteina väestöstä): masennus 3,2, rasitusrintakipu 4,5, nivelrikko 4,1, astma 3,3 ja diabetes 2,0. Yhtä tai useampaa elimellistä tautia sairastavista 9–23 % poti samanaikaisesti myös masennusta. Masennus on huomattavasti yleisempää muita tauteja potevilla kuin fyysisesti terveillä. Masennus myös pahentaa merkitsevästi muiden tautien ennustetta.

Masennus heikentää ihmisen kokonaisterveyttä enemmän kuin sepelvaltimotauti, nivelrikko, astma tai diabetes erikseen. Masennuksen liittyminen muuhun sairauteen on kaikkein onnettomin yhdistelmä. WHO:n raportti vaatii kiinnittämään nykyistä enemmän huomiota masennukseen kansanterveystyössä. Vain siten voidaan vähentää tautikuormitusta, työkyvyttömyyttä ja parantaa väestöjen kokonaisterveyttä, päättelee WHO.

Moussavi S, Chatterji S, Verdes Emese et al. Depression, chronic diseases, and decrements in health: results from the World Health Surveys. Lancet 2007; 370 :851-858 [Summary]

Tohtori Tolosen kommentti

The Lancet käsittelee masennusta monipuolisesti. "Ei ole terveyttä ilman mielenterveyttä", toteaa Lancetin päätoimittaja tohtori Richard Horton. Ravitsemuksen merkitystä mielenterveyteen ei vielä ymmärretä riittävästi, vaikka asiasta on runsaasti pätevää tutkimustietoa, kuten alla olevista linkeistä käy ilmi.

Noin 4 000 suomalaista jää vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen vuoksi. Se aiheuttaa niin valtavat kustannukset, että hallitus pyrkii puolittamaan tämän luvun. Terapiat ja lääkitys auttavat vain joka toista potilasta. Avuksi tulisi ehdottomasti ottaa myös ravintolisät, sillä ne auttavat itse masennuksen hoidossa ja lisäksi ne vähentävät liitännäistautien riskiä. Merkittävimpiä masennuksen lisätauteja ovat diabetes ja sydän- ja verisuonisairaudet.

Masennus pahentaa sydäntaudin ennustetta
Ikääntyvien muisti, mielenterveys ja omega-3
USA:n psykiatriliitto suosittaa kalaöljyä mielenterveydeksi
Masennuksen ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus
Masennuslääkkeistä – tri Tolosen katsaus
Duodecim: "Ravinto ja mielialahäiriöt"
Omega-3-tutkimukset masennuksessa (taulukko)