Entsyymi suojaa Alzheimerin taudilta

Pysyäkseen terveinä aivosolut tarvitsevat entsyymiä, jolle on annettu nimeksi Pin 1. Se löydettiin vuonna 1995, mutta nyt sen on havaittu antavan suojaa myös Alzheimerin tautia vastaan. Pin 1 näet ehkäisee ß-amyloidipaakkujen muodostusta aivoissa. Paakut vievät muistin ja johtavat dementiaan.

"Uusi havainto saa tutkijat näkemään Alzheimerin taudin synnyn ja etenemisen uudessa valossa", sanoo tohtori Kun Ping Lu, Harvard Medical Schoolin tutkija. Pin 1 saattaa suojata aivoja muitakin ikääntymismuutoksia vastaan, hän lisää.

Lu ja hänen työtoverinsa Tony Hunter vertasivat entsyymin aktiivisuutta Alzheimer-potilailla ja terveillä saman ikäisillä verrokeilla. He osoittivat, että Pin 1 estää paakkujen syntyä aivoissa. Hiirillä tehdyissä kokeissa on jo aikaisemmin havaittu, että Pin 1:n puute lisää aivojen vanhenemismuutoksia.

Lähde: Nature 2003.

Tri Tolosen kommentti

Proteasomi on toinen aivoja suojaava proteiini, jonka merkitystä Alzheimerin taudissa tutkitaan vilkkaasti. Karnosiini suojaa proteasomia, ja voi siten ehkäistä Alzheimerin tautia ja hidastaa sen etenemistä.

Parkinsonlääke lisää Alzheimerin taudin riskiä