Alzheimerin tauti puolittaa jäljellä olevan eliniän

Alzheimerin taudin diagnoosin saaminen lyhentää jäljellä olevan eliniän puoleen, sanotaan uudessa amerikkalaisessa tutkimusraportissa.

Washingtonin yliopistossa seurattiin 521 äskettäin diagnosoidun Alzheimer-potilaan terveydentilaa. Potilaat olivat kaikki täyttäneet vähintään 60 vuotta. Miespotilaat elivät keskimäärin 4,2 ja naiset 5,7 vuotta diagnoosin asettamisen jälkeen. Luvut ovat puolta pienempiä kuin muiden samanikäisten ihmisten. Mitä nuorempana diagnoosi asetettiin, sitä vähemmän näytti olevan elonpäiviä jäljellä.

Tutkimusta johti tohtori Eric Larson ja sitä rahoitti Yhdysvaltain Terveysvirasto. Raportti ilmestyy tänään Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Tri Tolosen kommentti

Tautia ei voida parantaa, mutta sen kulkuun voidaan vaikuttaa jossakin määrin ruokavalion ja lisäravinteiden avulla. Esimerkiksi karnosiini lisää aivojen siivoojaproteiinin, proteasomin, aktiviteettia, mikä on alentunut Alzheimerin taudissa. Fosfoseriini voi parantaa lähimuistia. Tohtori Barry Sears kertoo kirjassaan Omega Zone (Otava 2003), että farmaseuttisen kalaöljyn runsas päivittäinen käyttö parantaa huomattavasti potilaiden kuntoa.

Alzheimerin taudin ravitsemushoito – tohtori Tolosen katsaus