Insuliini lisää Alzheimerin taudin riskiä

Ylipainoisten ihmisten insuliiniherkkyys on yleensä heikentynyt, jolloin veren insuliinipitoisuus on jatkuvasti koholla. Kohonnut insuliini altistaa Alzheimerin taudille, diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille, osoittaa uusi tutkimus. Muiden raporttien mukaan karnosiini ja farmaseuttinen kalaöljy, orgaaninen kromi ja tietyt muut ravintolisät parantavat insuliiniherkkyyttä ja ehkäisevät amyloidi-ß-paakkujen muodostusta aivoissa.

Koholla olevan veren insuliinipitoisuus lisää tulehdussytokiinien ja amyloidi-ß:n pitoisuuksia plasmassa ja selkäydinnesteessä, ilmenee lokakuun Archives of neurolyssa julkaistavasta tutkimuksesta. Amyloidi-ß on yhdiste, jota esiintyy Alzheimerin taudille tyypillisissä plakeissa aivoissa. Amyloidi-ß:n ja tulehdussytokiinien lisääntyminen elimistössä saattaa lisätä Alzheimerin taudin riskiä ja kiihdyttää alkanutta tautia.

Mark A. Fishelin työryhmä (University of Washington, Seattle) ruiskutti 16 terveeseen koehenkilöön, iältään 55–81 vuotta, insuliinia ja dekstroosia. Yhdistelmän tarkoitus oli nostaa veren insuliinin, muttei glukoosin pitoisuutta. Koehenkilöistä mitattiin plasman ja selkäydisnesteen interleukiini 1a:ta, 1B:tä ja 6:tta, TNF-alfaa, amyloidi-ß:aa, noradrenaliinia, transtyretiiniä ja apolipoproteiini E:tä. Lisäksi mitattiin selkäydinnesteestä F2-isoprostaania, joka osoittaa hapetusstressin ja sen aiheuttaman rasvojen härskiintymisen (lipidiperoksidaation) voimakkuutta.

Tulosten mukaan veren insuliinin nousu nosti selkäydinesteen F2-isoprostaania, muttei plasman interleukiineja eikä TNF-alfaa. Amyloidi-ß:n määrä lisääntyi sekä plasmassa että selkäydinnesteessä.

Tuloksista voidaan päätellä, että nykyisin niin kovin yleinen veren insuliinin kohoaminen insuliiniresistenssin vuoksi lisää riskiä sairastua diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään, sydän- ja verisuonisairauksiin ja Alzheimerin tautiin. Lihomisen seurauksena saattaa edessä olla todellinen Alzheimerin taudin epidemia, varoittavat tutkijat. He toteavat, että insuliinin ja tulehduksen merkityksen ymmärtäminen Alzheimerin taudin syytekijöinä voivat johtaa uusiin strategioihin, joilla voidaan ehkäistä, hoitaa ja jarruttaa tätä vaikeahoitoista sairautta.

Tohtori Tolosen kommentti

Tutkimus antaa entistä enemmän aihetta suositella säännöllistä kuntoliikuntaa – tunti päivässä – ja ortoglykeemistä ruokavaliota, joka pitää insuliinia kurissa. Ylipainoisten kannattaa sen lisänä ottaa insuliiniherkkyyttä lisääviä ja tulehdussytokiineja vaimentavia ravintolisiä. Koholla oleva insuliini on oikotie vanhenemiseen, sillä insuliini kuluttaa kromosomien telomeerejä (lue tutkimus). Sitä voidaan ehkäistä mm. karnosiinilla, joka myös estää glykaatiota, amyloidi-ß:n ja vanhentavien AGE-tuotteiden (Advanced Glycation End Products) syntyä kudoksissa. Diabetes-lehdessä elokuussa 2005 julkaistun kansainvälisen tutkimuksen mukaan karnosiini suojaa diabeetikon munaisia.

Kohonnut veren insuliini aiheuttaa monia haitallisia muutoksia ihmisen aineenvahdunnassa. Insuliini ei ole pelkästään myönteinen asia. Liika insuliinin eritys on oikotie vanhenemismuutoksiin, kuten telomeerien kulumiseen ja Alzheimerin tautiin.

Karnosiini ehkäisee amyloidi-ß:n syntyä
Karnosiini estää kohonneen verensokerin haittoja
Karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia
Alzheimerin taudin ehkäisy ja ravitsemushoito
Diabeteksen täydentävä ravitsemushoito