Alzheimerin tauti ja kalaöljyn rasvahapot

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat nyt psykiatriassa ja neurologiassa suuren kiinnostuksen kohteena. Onhan niiden jo osoitettu ehkäisevän ja parantavan masennusta, stressiä, kroonista väsymystä ja jopa skitsofreniaa. Farmaseuttista laatua olevan E-EPAn on havaittu hidastava erään dementian, Huntingtonin chorean etenemistä. Myös Alzheimerin taudin tutkijat ovat julkaisseet useita tutkimuksia kalaöljyn merkityksestä.

Alzheimerin tautiin sairastuneiden veren omega-3-rasvahappojen pitoisuus on usein normaalia pienempi (Lipids. 2000;35 (12):1305-12). Tämä kävi ilmi myös uudessa Irlannissa tehdyssä tapaus-verrokkitutkimuksessa (1).

Siihen valittiin 119 nais- ja 29 miespotilasta (keski-iältään 76,5 v), jotka vielä kykenivät asumaan kotioloissaan. Heille kaikille oli tehty huolelliset neuropsykologiset tutkimukset ja heidän aivonsa oli kuvattu. Kaikkien diagnoosi oli dementia. Verrokkeina tutkittiin 36 naista ja yhdeksän miestä, keski-iältään 70 v.

Potilaiden seerumin EPAn ja DHA:n pitoisuudet olivat merkitsevästi pienemmät kuin terveiden verrokkien. Mitä pienempi DHA-pitoisuus, sitä pahemmat dementian oireet olivat kliinisesti. Tämän tutkimuksen perusteella ei voida sanoa, onko vähäinen kalaöljyn pitoisuus veressä Alzheimerin taudin syytä vaiko sen seurausta.

Tuoreen katsauksenmukaan niukka hapen saanti (hypoksia) aivoissa tuottaa ylimäärin vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat hapetusstressiä (2). Se puolestaan kiihdyttää fosfolipaasi-entsyymin (PLA2) aktiviteettia, mikä tuhoaa aivosolujen rasvahappoja, etenkin DHA:a. Samalla hermosolujen välisiä viestejä kuljettavat välittäjäaineet kärsivät. Kalaöljyn EPAsta syntyy hyviä eikosanoideja ja välittäjäaineita, joten EPAn nauttiminen voi ehkäistä dementiaa ja muita psyykkisiä häiriötiloja.

Yhdysvalloissa (Rush-Presbyterian St Luke's Medical Centre in Chicago) valmistui juuri vanhainkodin 7-vuoden seurantatutkimus, johon osallistui 815 ikäihmistä. Heistä 131 sairastui Alzheimerin tautiin. Kun sairastuneiden ja terveenä pysyneiden ruokatottumuksia verrattiin, kävi ilmi, että terveet söivät huomattavasti useammin kalaa. Kalan syönti vähensi Alzheimerin taudin riskiä peräti 60 %, raportoi tutkimusta johtanut tohtori Martha Morris.

Tutkimusten perusteella tylsistymisen ehkäisyyn ja hidastamiseen voidaan suositella kalaruokaa ja kalaöljyä ruuan lisänä. Tehokkain kalaöljyvalmiste on uusi farmaseuttinen E-EPA. Se muuttuu aivoissa myös DHA:ksi ja korjaa siten sen puutetta. Lue lisää

1. Conquer JA, Tierney MC, Zecevic J et al. Fatty acid analysis of blood plasma of patients with Alzheimer's disease, other types of dementia, and cognitive impairment. Lipids. 2000;35(12):1305-12. [PubMed]
2. Tully AM, Roche HM, Doyle R et al. Low serum cholesteryl ester-docosahexaenoic acid levels in Alzheimer's disease: a case-control study. Br J Nutr. ;89(4):483-9. [PubMed]
3. Bazan NG, Palacios-Pelaez R, Lukiw WJ. Hypoxia signaling to genes: significance in Alzheimer's disease. Mol Neurobiol. 2002;26(2-3):283-98. Review. [PubMed]

Alzheimerin taudin ravitsemushoito

Harvardin masennustutkimus
E-EPA paransi lääkeresistentin 7 v masennuksen
E-EPA auttaa masennukseen (israelilainen tutkimus)
Kalaöljyn käyttö odotusaikana lisää lapsen älykkyyttä
Foolihappokin auttaa masennukseen