Karnosiini torjuu Alzheimerin taudin perusmekanismeja

Alzheimerin tauti lyhentää jäljellä olevan eliniän puoleen. Karnosiini suojaa aivosoluja amyloidi-betan aiheuttamilta kuolemilta, raportoivat venäläiset tiedemiehet. Karnosiinin tehoa lisäävät ubikinoni, E-EPA ja tietyt vitamiinit. Niitä kannattaa alkaa ottaa, ennen kuin on liian myöhäistä.

Alzheimerin taudille ovat tyypillisiä aivoihin ilmaantuvat amyloidipaakut (amyloidi-ß). Karnosiini estää ß-amyloidin muodostusta, kirjoittivat amerikkalaiset tutkijat Life Science -lehden heinäkuun 2004 numerossa (lue lisää suomeksi). Tässä työssä venäläiset tutkijat inkuboivat rotan pikkuaivojen soluja amyloidi-ß:n kanssa ja tutkivat asiaa virtausytometrillä (flow cytometry). Amyloidi-beta aiheutti annoksesta riippuvaa solutuhoa (loss of viability).

"Karnosiini – vapaiden radikaalien sieppari ja glykaation estäjä – ehkäisi osittain amyloidi-ß:n aiheuttamia solukuolemia. Johtopäätöksemme on, että amyloidi-ß tuhoaa neuroneja. Se ei johdu solunsisäisen kalsiumpitoisuuden noususta eikä vapaista radikaaleista", kirjoittaa tohtori Boldyrevin työryhmä Alzheimer-tutkijoiden ammattilehdessä. Toisin sanoen, amyloidi-ß:lla on jokin muu (toistaiseksi tuntematon) vaikutusmekanismi, jota karnosiini estää.

Boldyrev A, Koudinov A, Berezov T, Carpenter DO. Amyloid-beta induced cell death is independent of free radicals. J Alzheimers Disease 2004;6(6):633-8 [PubMed].

Tohtori Tolosen kommentti

Uuden tutkimuksen mukaan dementian hoitoon määrätyt lääkkeet ovat enimmäkseen tehottomia. Tarvitaan siis uusia keinoja. Karnosiini ja E-EPA ehkäisevät ja hillitsevät kahta Alzheimerin taudin perusmekanismia, hapetusstressiä ja tulehdusta. Kiinalaisten tiedemiesten katsauksen mukaan karnosiini on potentiaalisesti hyvä yhdiste Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin sekä aivohalvaukseen. Tulehdus ilmenee tulehdussytokiinien lisääntymisenä potilaan veressä ja syljessä (Neurobiol Aging. 2004).Valitettavasti sitä ei oteta vielä lainkaan huomioon nykyisessä hoitokäytännössä. Tosin viime aikoina eräät neurologit ovat alkaneet suositella dementian ehkäisyyn vitamiineja ja kalaöljyä. Siis ennen kuin on liian myöhäistä. Tässä suhteessa tehokkaimpia lisäravinteita ovat karnosiini, foolihappo, vahvat antioksidanttivitamiinit (C- ja E- vitamiinit, lykopeeni ym.) ja E-EPA-niminen erikoiskalaöljy.

Karnosiini auttaa soluja rikkomaan Hayflickin rajan eli elämään pitempään terveempinä. Karnosiini suojaa myös proteasomia, joka on tärkeä aivojen "siivoojaproteiini". Se poistaa aivosoluista denaturoituneita valkuaisaineita, jotka vahingoittavat neuroneja. Tutkimusten mukaan Alzheimer-potilaiden proteasomin aktivisuus on alentunut, mikä nopeuttaa taudin etenemistä. Karnosiini (800 mg päivässä) ja muut mainitsemani lisäravinteet saattavat hyvinkin jarruttaa taudin kulkua. Pittsburghin yliopistossa testataan karnosiinin tehoa maanis-depressiiviseen mielitautiin eli kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Päiväannos on 2 000 mg (lue lisää).

Veren kohonnut insuliini aiheuttaa Alzheimerintautia
Alzheimerin taudin ehkäisy ja täydentävä ravitsemushoito