Uusia keinoja Alzheimerin taudin ehkäisyyn ja hoitoon

Journal of Alzheimer's Disease -lehden erikoisnumero käsittelee vapaiden radikaalien ja solujen tiedonsiirron merkitystä aivosairauksissa. Englantilainen biokemisti Alan Hipkiss kirjoittaa karnosiinista, jonka tutkimista ja käyttöä hän suosittaa aivoja rappeuttavissa taudeissa. Hippkiss on itse tutkinut karnosiinia monta vuotta ja julkaissut siitä useita artikkeleita johtavissa tiedelehdissä.

Karnosiini ihmisessä esiintyvä valkuaisaine, dipeptidi, joka pitää tehokkaasti yllä elimistön tasapainoa eli homeostaasia. Karnosiinia (ja sinkkiä) on runsaasti lihaksissa ja keskushermostossa, eritoten hajuistin soluissa (bulbus olfactoriuksessa). Hajuaistin heikkeneminen ja häviäminen ovatkin usein Alzheimerin taudin ensimmäisiä merkkejä.

Potlaan aivoihin kehittyy hermosoluja tuhoavia amyloidipaakkuja (ks kuva sivupalkissa), joihin kertyy vapaata sinkkiä ionimuodossa. Karnosiini puskuroi vapaata sinkkiä ja poistaa sitä aivoista kelatoimalla. Näin karnosiini ehkäisee myös amyloidipaakkujen syntyä aivoihin. Toisaalta karnosiinki ehkäisee valkuaisaineiden sokeroitumista eli glykaatiota, jota tapahtuu myös Alzhemerin tautia sairatavien aivoissa, erityisesti silloin kun verensokeri on koholla.

Karnosiinilla on monia edullisia vaikutuksia aivoissa. Se ehkäisee vapaiden radikaalien syntyä, se sieppaa ja eliminoi hydroksiiliradikaaleja ja myrkyllisiä aldehydejä (mm. metyyliglyokisaalia) ja se ehkäisee ja vaimentaa glykaatiota. Alzheimer-potilaiden selkäyhdisneesteeseen kertyy sokeroituneita proteiineja. Kohonnut verensokeri aiheuttaa glykaatiota, mikä heikentää myös muistia. [Karnosiini estää sekä valkuaisaineiden (mm. hemoglobiinin) että rasvojen (mm. LDL-kolesterolin) sokeroitumista.]

Ikääntyessä karnosiinin pitoisuus vähenee puoleen lihaksistossa ja samalla sen sukulaisaineen homokarnosiinin määrä aivoissa vähenee. Tällöin ihmisen puolustuskyky fyysisiä ja henkisiä ikääntymismuutoksia vastaan heikkenee. Karnosiini näet puskuroi lihasten maitohappoa ja reagoi kemiallisesti proteiinien karbonyylien kanssa ja vaimentaa sokeroituneiden proteiinien aktiivisuutta (jolloin niistä ei pääse syntymään vanhentavia AGE-tuotteita).

Alzheimerin taudissa heikkenee myös entsyymi nimeltään karbonianhydraasi, joka huolehtii veren hiilidioksidi-vetykarbonaattitasapainon säilymisestä. Yksi karbonianhydraasimolekyyli pystyy minuutissa katalysoimaan 36 miljoonaa reaktiota. Karnosiini on tehokas tämän entsyymin aktivaattori. Entsyymin aktivoiminen parantaa uuden oppimiskykyä.

Näiden ja muidenkin katsauksessa selostettujen biokemiallisten ominaisuuksiensa perusteella karnosiinin terapeuttista vaikutusta tulisi tutkia Alzheimerin taudissa, muissa dementioissa ja muissa rappeuttavissa aivosairauksissa, kirjoittaa professori Hipkiss.

Hipkiss AR. Depression, Diabetes and Dementia: Formaldehyde May Be a Common Causal Agent; Could Carnosine, a Pluripotent Peptide, Be Protective? Aging and Disease. 2017 Apr 1;8(2):128-130. doi: 10.14336/AD.2017.0120. eCollection 2017 Apr. Free Full Text
Hipkiss AR. Could Carnosine or Related Structures Suppress Alzheimer's Disease? Journal of Alzheimer´s Disease. 2007(11(2)229-240 [Abstract]
Hipkiss AR, Preston JE, Himsworth DTM, et al. Pluripotent protective effects of carnosine, a naturally occurring dipeptide. Annals of the New York Academy of Sciences 1998;854:37-53 [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Kalifornian yliopiston biokemian professori Bruce N. Amesin työryhmä osoitti jo 1988, että karnosiini on ihanteellinen yhdiste aivojen suojauksessa ikääntymismuutoksia vastaan [Free Full Text].

Karnosiini estää ß-amyloidin muodostusta, kirjoittivat amerikkalaiset tutkijat Life Science -lehdessä jo vuonna 2004 (lue lisää). Samaan tulokseen ovat tulleet myös venäläiset tutkijat.

"Karnosiini – vapaiden radikaalien sieppari ja glykaation estäjä – ehkäisee osittain amyloidi-ß:n aiheuttamia solukuolemia", kirjoitti myös venäläinen tohtori Boldyrevin työryhmä vuonna 2004. Boldyrev oli nyt toukokuussa 2007 julkaistun Journal of Alzheimer´s Disease -lehden erikoisnumeron toinen toimittaja. Myös kiinalaisten tiedemiesten katsauksen mukaan karnosiini on potentiaalisesti hyvä yhdiste Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin sekä aivohalvaukseen.

Suositeltava päiväannos on 400-1 200 mg. Suuremmatkin annokset ovat täysin turvallisia jatkuvassa käytössä. Huippu-urheilijat ottavat jopa 4000 mg päivässä, mikä lisää suorituskykyä, ehkäisee lihasten väsy,istä ja kipeytymistä ja nopeuttaa palautumista. Sivuvaikutuksia ei ole raportoitu.

Boldyrev A, Koudinov A, Berezov T, Carpenter DO. Amyloid-beta induced cell death is independent of free radicals. J Alzheimer´s Disease 2004;6(6):633-8 [PubMed].

Veren kohonnut insuliini aiheuttaa Alzheimerintautia
Karnosiini ehkäisee LDL-kolesterolin sokeroitumista
Alzheimerin taudin ehkäisy ja täydentävä ravitsemushoito