Benfotiamiini ehkäisee diabeettista munuaisvauriota

Munuaisvaurio on diabeteksen liitännäistaudeista kaikkein vakavin. Siihen sairastuvalla diabeetikolla on usein myös sydän- ja verisuonimutoksia. Englantilaisen Essexin yliopiston tutkimuksessa benfotiamiinin benfotiamiinin anto ehkäisi kokeellisen diabeteksen aiheuttaman munuaisvaurion. Tutkimusta johtanut professori Paul Thornalley suosittaa diabeetikkoja ottamaan ruoan lisänä B1-vitamiinia, jonka tehokkain ja turvallisin muoto benfotiamiini on. Thornalley on Euroopan johtavia diabetestutkijoita.

Diabetes aiheuttaa elimistössä B1-vitamiinin eli tiamiinin puutteen, sillä diabeetikko erittää tätä vitamiinia 15 kertaa nopeammin virtsaan kuin ei-diabeetikko. Diabeetikkojen veressä on tiamiinia 75 % vähemmän kuin terveillä verrokeilla, ilmeni tuoreessa professori Thornalleyn johtamassa tutkimuksessa (lue lisää).

Lieväkin tiamiinin puute vähentää transketolaasi-entsyymin aktiivisuutta. Tätä entsyymiä tarvitaan glukoosin palamiseen normaalia tietä, pentoosifosfaattireittiä. Diabeetikon glukoosi palaa osaksi väärää heksosaminiinireittiä, jolloin solujen pienoisvoimalaitoksissa, mitokondrioissa syntyy myrkyllisiä vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat hapetusstressin ja se puolestaan johtaa liitännäistauteihin. Nämä biokemialliset reitit ja reaktiot käyvät ilmi kongressiesitelmästä ja Diabetes-ehden artikkelista (linkit alla lähdeviitteessä).

Benfotiamiini aktivoi transketoalaasia munuaiskeräsissä ja samalla aktivoituu myös sokerin palaminen tervettä pentoosifosfaattitietä, jolloin soluille myrkylliset trioosifosfaatit muuttuvat vaarattomiksi riboosi-5-fosfaateiksi. Silloin proteiinikinaasi C:n (PKC) aktiivisuus vähenee, samoin kuin valkuaisaineiden sokeroituminen (glykaatio) ja vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi.

Näin benfotiamiini ehkäisee kolmea kohonneen verensokerin aiheuttamaa patologista biokemiallista tapahtumaa ja samalla valkuaisaineen vuotamista munuaisista virtsaan (albuminuriaa = munuaisvaurion esiastetta). Benfotiamiini ehkäisee myös diabeteksen aiheuttamaa hyperfiltraatiota (valkuaisaineiden suodattumista kalvon läpi, joka vahingoittaa munuaista). Benfotiamiinin anto ei kuitenkaan vaikuta veren sokeripitoisuuteen eikä sokeroituneen hemoglobiinin (HbAC1) – "pitkän sokerin" – pitoisuuteen, ilmenee tästä tutkimuksesta.

Tiamiinin ja benfotiamiinin antaminen suurina päiväannoksina on potentiaalinen uusi strategia diabeettisen munuaisvaurion ehkäisyyn, päättelevät tutkijat. Heidän tutkimuksensa esitettiin vuonna 2003 diabeettista munuaistautia käsitelleessä kongressissa sekä maailman johtavassa diabetesalan lehdessä (Diabetes).

Paul J. Thornalley. Prevention of incipient diabetic nephropathy by high dose thiamine and benfotiamine. CIN´2003 3rd Congress on Nephrology in Diabetes [Free Full Text]
Babaei-Jadidi R, Karachalias N, Ahmed N, Battah S, Thornalley PJ. Prevention of incipient diabetic nephropathy by high-dose thiamine and benfotiamine. Diabetes 2003;52(8):2110-20. [Free Full Text, pdf]

Tohtori Tolosen kommentti

Saksalaiset lääkärit ovat määränneet benfotiamiinia diabeetikoille menestyksellisesti jo yli 15 vuotta. Saksan, Britannian ja Yhdysvaltain diabeteliittojen asiantuntijalääkärit suosittavat benfotiamiinin käyttöä diabeteksen hoidossa.

Myös karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia (lue lisää). Samoin E-EPA (lue tutkimus) Näin ollen diabeetikolle voidaan suositella ainakin kolmea ravintolisää munuaisvaurion ennalta ehkäisyyn, benfotiamiinia, karnosiinia ja E-EPAa. Lisäksi diabeetikko tarvitsee sinkkiä, magnesiumia ja orgaanista kromia sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn. Valitettavasti suomalaisissa hoito-ohjeissa ei vielä puhuta niistä mitään (linkki alla). Lähiaikoina on tulossa diabeettisen nefropatian Käypä hoito-suositus; saammepa nähdä tuleeko sihen jo mainintaa benfotiamiinista.

Tähän asti on ajateltu, että diabeetikon mikroalbuminuria edeltäisi varsinaista munuaisvaurioita. UK Prospective Diabetes Studyn mukaan munuaisvauriopotilaista 51 %:lla ei ollut havaittu mikroalbuminuriaa. Tämäkin havainto puoltaa benfotiamiinin käyttöä vaikkei virtsassa olisikaan havaittavissa valkuaisainetta.

Diabeettinen munuaistauti (nefropatia)
Diabeetikoilla on huomattava B1-vitamiinin puutos
Benfotiamiinia diabeettisen hermovaurion hoitoon Saksassa
Benfotiamiinia Unkarissa diabeettisen neuropatian hoitoon
Benfotiamiini estää aterianjälkeisen verensokerin nousun haitat
Benfotiamiinin vaikutusta diabetekseen tutkitaan Unkarissa
Saksalaisprofessori Reines suosittaa benfotiamiinia diabeetikoille
Benfotiamiini – kirjallisuuskatsaus
Diabeetikoilla usein sinkin puutetta, mikä lisää sydäntaudin riskiä
Diabeetikkomiehillä usein testosteronin puutetta
Karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia
Karnosiini ehkäisee diabeetikon LDL-kolesterolin sokeroitumista
Diabeteksen ravitsemushoito