Lihominen lisää Alzheimerin taudin riskiä 80 %

Normaalipainoisena pysyminen on hyvä keino ehkäistä ikääntymiseen littyvää tylsistymisen riskiä. Kansainvälisissä tutkimuksissa seurattiin yli 37 000 ihmisen (40-80 v) terveydentilaa. Meta-analyysin aiheesta julkaisi toukokuun Obesity Reviews -lehti.

Yli 65-vuotiaista 6–10 % tylsistyy, mutta kaikkia syytekijöitä ei vielä tunneta. Miehillä aivohalvaus ja naisilla masennus ovat Alzheimerin taudin merkittäviä riskitekijöitä. Yhdeksi dementoitumisen syyksi epäillään myös lihomista, mikä yleistyy huolestuttavaa vauhtia kaikissa länsimaissa. "Isossa-Britanniassa on 20 vuoden kuluttua yli miljoona dementikkoa", sanoo Alzeimerin tauti -yhdistyksen edustaja tänään Daily Mailissa, joka uutisoi Obesity Reviews -lehden raportin.

Johns Hopkinsin (Baltimore, Maryland) ja Iowan yliopistojen tutkijat tekivat meta-analyysin vuosina 10 julkaistusta etenevästä tutkimuksesta, joissa oli mitattu yhteensä yli 37 000 ihmisen painopindeksia, vyötärön ympärysmittaa ja henkistä suorituskykyä. Ilmeni, että painoindeksin ja dementian yhteys on U:n muotoinen käyrä: Sekä ali- että ylipaino korreloivat kumpikin tylsistymiseen.

Huomattavan lihavien riski tylsistyä oli 42 % suurempi kuin normaalipainoisten ihmisten. Mutta lihavilla Alzheimerin taudin riski oli peräti 80 % suurempi. Kaiken kaikkiaan 2534:llä tutkitulla diagnosoitiin dementia. Tiedemiehet eivät vielä osaa sanoa varmasti, kuinka lihominen tylsistyttää aivoja, mutta he arvelevat että verisuonten kovettumisella ja verenpaineen kohoamisella olisi osuutta asiaan.

Beydoun MA, Beydoun HA, Wang Y. Obesity and central obesity as risk factors for incident dementia and its subtypes: a systematic review and meta-analysis. Obesity Reviews 2008: 204–218 [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Lihavuus on tulehdustila (inflammaatio), jossa elimistö tuottaa ylimäärin tulehdussytokiineja, muun muassa tuumornekroositekijä-alfaa (TNF-alfa). Yhtenä syynä lihomiseen on liiallinen tärkkelyksen syöminen, mikä heikentää insuliiniherkkyyttä (insulin sensitivity), mikä puolestaan voi johtaa tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen ja rasvasmaksan kehittymiseen. Tulehdussytokiinit ovat syytekijöinä mukana tylsistymisessä. Pahoja sytokiineja voidaan ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa laihduttamalla paino normaaliksi ja käyttämällä anti-inflammatorisia ravintolisiä, kuten karnosiinia ja E-EPAa.

E-EPA vähentää vatsanalueen sisäelinrasvaa (viskeraalista rasvaa). Sen vähentäminen on ensiarvoisen tärkeää etenkin diabeetikoille (lue lisää). EPA-rasvahaposta syntyy maksassa tulehdusta ehkäiseviä F3-isoprostaaneja ja syklopentenooni-ryhmän eikosanoideja, jotka selittävät E-EPAn erinomaisia vaikutuksia myös mielenterveyteen.

Ortoglykeeminen ruokavalio pysyvään painonhallintaan
Laihduttavat rasvahapot CLA, DHA ja EPA
E-EPA laihduttaa ja alentaa kohonnutta verenpainetta
Tyypin 2 diabetes on rasva-aineenvaihdunnan häiriö
Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla
Näin valitset hyvän ja puhtaan EPA-valmisteen
Rasvamaksa ja insuliiniresistenssi (Diabetes ja lääkäri 2004)