CLA saattaa parantaa insuliinin toimintaa rotilla

Äskettäin löydetty adiponektiini-hormoni liittyy lihomiseen, insuliiniresistenssiin, sokeritautin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

CLA eli konjugoitu linolihappo parantaa äskettäin löydetyn hormonin, adiponektiinin toimintaa. Rasvasolut (adiposyytit) erittävät adiponektiiniä, joka siirtyy vereen ja parantaa siellä sekä lihaksissa insuliiniherkkyyttä. Toisin sanoen haiman erittämä insuliini kykenee paremmin poistamaan sokeria verestä ja työntämään sitä lihaksiin ja aivoihin, jossa siitä syntyy energiaa. Adiponektiini ehkäisee myös lihomista.

Uusi tieto on täkeä meille suomalaisille, joiden keskuudessa ylipaino, insuliiniresistenssi (esidiabetes) ja diabetes yleistyvät kovaa vauhtia. CLA ehkäisee myös rintasyöpää, ja tämänkin vaikutuksen uskotaan välittyvän juuri adiponektiinin kautta (Clin Cancer Res. 2003;9(15):5699-704).

Insuliiniresistenssi, metabolinen oireyhtymä ja siitä seuraava verensokeripitoisuuden nousu altistavat meidät verenpaineen kohoamiselle ja lihomiselle. Siksi tutkijoita kiinnostaa, mikä on adiponektiinin yhteys verensokeriin ja verenpaineeseen. Asiaa on nyt tutkittu diabetekselle alttiilla ZDF-rotilla.

Rotille annettiin kongugoitua linolihappoa (CLA:ta) ja niistä mitattiin veren insuliinia, sokeria ja verenpainetta. Rottien lihoessa niiden verenpaine kohosi, mutta CLA:n anto esti verenpaineen nousun. Kahdeksan viikon CLA-kuurin jälkeen myös plasman insuliini- ja sokeripitoisuus alenivat ja adiponektinipitoisuus lisääntyi. Viimeksi mainittu muutos johtui tutkijoiden mukaan mRNA:n lisääntymisestä valkoisissa rasvasoluissa.

"Tämä tutkimus tuotti ensimmäisen näytön siitä, että suun kautta nautittu CLA lisää plasman adiponektiinia mRNA:n avulla. Arvelemme, että adiponektinipitoisuuden nousu alentaa kohonnutta verensokeria ja ehkäisee verenpaineen nousua ZDF-rotilla.", kirjoittavat japanilaiset biokemian tutkijat.

Nagao K, Inoue N, Wang YM, Yanagita T. Conjugated linoleic acid enhances plasma adiponectin level and alleviates hyperinsulinemia and hypertension in Zucker diabetic fatty (fa/fa) rats. Biochem Biophys Res Commun. 2003;310(2):562-6. [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Tutkimus viittaa siihen, että CLA:n nauttiminen ruoan lisänä parantaa insuliinin toimintaa, ehkäisee verensokerin nousua, diabetesta ja verenpainetautia ja auttaa laihtumaan ja hallitsemaan painoa. CLA näyttää siis olevan erinomainen lisäravinne kaikille, joilla on edellä mainittuja riskitekijöitä. CLA näyttää vaikuttavan edullisesti lihomisen perusmekanismeihin, veren insuliiniin ja lihomista säätäviin hormoneihin. CLA:n vaikutuksesta insuliiniherkkyyden parantamiseen ja rasvanpolttoon on jo runsaasti tieteellistä näyttöä.

Adiponektiinista on julkaistu jo satoja tieteellsiä tutkimuksia, joista kiinnostavimpia selostetaan ala olevassa linkissä.

Brown JM, McIntosh MK. Conjugated linoleic acid in humans: regulation of adiposity and insulin sensitivity. J Nutr. 2003;133(10):3041-6. Review. [PubMed]

Konjugoitu linolihappo (CLA) – tri Tolosen kirjallisuuskatsaus
Adiponektiini – tri Tolosen katsausartikkeli