Ylipaino altistaa dementialle ja sen liitännäistaudeille

Ylipainoisia ihmisiä on yritetty saada laihduttamaan vetoamalla muun muassa diabeteksen ja sydän- ja aivoinfarktien riskiin. Nyt amerikkalaiset tiedemiehet ovat osoittaneet vielä pelottavamman uhan: tylsistymisen. Se uhkaa etenkin ylipainoisia naisia. Uusi tutkimus vahvistaa äskettäin Ruotsista julkaistuja tietoja lihavuuden vaaroista muistille.

"Keski-iän lihavuus lisää dementoitumisen vaaraa", sanoo tohtori Rachel Whitmer, joka työskentelee Kaiser Permanente -nimisessä terveysalan tutkimuslaitoksessa Oaklandissa Kaliforniassa. Whitmerin työryhmä on seurannut 10 276 miestä ja naista, jotka osallistuivat 40–45-vuotiaina terveystutkimukseen vuosina 1964–1973. Kolmekymmenen vuoden kuluessa siitä 713 (6,9 %) heistä on sairastunut dementiaan. "Keski-iän lihavilla (BMI 30 tai yli) oli 74 % muita suurempi riski sairastua myöhemmin dementiaan. Ylipainoisten (BMI 26–29) riski oli 35 % suurempi kuin normaalipainoisten (BMI 19–25)", kirjoittavat tutkijat British Medical Journalin uudessa numerossa. Suurin dementoitumisen vaara oli lihavilla naisilla; heidän riskinsä oli 200 % suurempi kuin normaalipainoisten samanikäisten naisten.

Ylipaino ja lihavuus lisäsivät myös sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen, eräiden syöpätautien ja psyykkisten ongelmien vaaraa, raportoivat tutkijat. Whitmerin työryhmä arvioi, että väestön lihoessa dementia yleistyy 20 seuraavan vuoden kuluessa nykyisestä 400 %. Tutkimusta selostetaan mm. Reuterhealthin nettisivulla.

Whitmer RA, Gunderson EP, Barrett-Connor E et al. Obesity in middle age and future risk of dementia: a 27 year longitudinal population based study. British Medical Journal April 29, 2005.

Tohtori Tolosen kommentti

Ruotsissa äsken julkaistun tutkimuksen tulokset vahvistavat näitä havaintoja. Uuden tanskalaistutkimuksen mukaan naisen lihavuus hedelmöityshetkellä lisää keskenmenon ja muiden raskauskomplikaatioiden ja lapsen kuoleman vaaraa. Tässä uusi vakava syy nuorille naisille pitää itsensä normaalipainoisina.

Toisen uuden tutkimusraportin mukaan joka seitsemäs englantilainen lapsi on lihava. Eräiden arvioiden mukaan vuonna 2050 maailmassa olisi 45 miljoonaa dementikkoa.

Mitkä ovat lihavuuden ja dementian yhteiset biologiset tekijät? Nykykäsityksen mukaan lihavuus on tila, jossa vallitsevat hapetusstressi, tulehdus (inflammaatio) ja kohonnut homokysteiini. Nämä kolme riskitekijää liittyvät muistihäiriöihin, dementiaan ja sen liitännäissairauksiin. Niiden ehkäisemiseksi meidän tulisi noudattaa ortoglykeemistä ruokavaliota ja nauttia antioksidantteja ja lisäksi tulehdussytokiineja ja homokysteiiniä vastustavia ravintolisiä.

Lihavuus tuhoaa aivosoluja
Dementian ehkäisy
Ortoglykeeminen painonhallinta
Glykemiaindeksi ja -kuorma