Kalaöljy laihduttaa diabeetikkoja

Kalaöljyn käyttö ravintolisänä auttaa naispuolisia diabeetikkoja laihtumaan parissa kuukaudessa. Samalla vähenevät sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, osoittaa ranskalainen tutkimus. Vastikään japanilainen tietokonetutkimus osoitti, että E-EPA (1800 mg/vrk) alentaa kohonnutta verenpainetta, parantaa veren rasvaprofiilia ja vähentää merkitsevästi miesten vatsan alueelle sisäelimiin kertynyttä rasvaa.

Ranskan valtion INSERM-tutkimuslaitoksen raportin mukaan 3 g kalaöljyä (joka sisältää 1800 mg omega-3-rasvahappoja) päivittäin nautittuna paransi kahdessa kuukaudessa naisten veren rasvaprofiilia – triglyseridit vähenivät ja hyvä HDL-kolesteroli lisääntyi. Muutosten uskotaan vähentävän valtimoiden ahtautumista. Kalaöljy vähensi merkittävästi naisten rasvaprosenttia ja ihonalaisten rasvasolujen läpimittaa. Kalaöljy vaimensi tulehdusta (inflammaatiota) aiheuttavien geenien aktiivisuutta ihonalaisessa kudoksessa, mutta insuliininherkkyyteen kalaöljyllä ei ollut vaikutusta, raportoivat tutkijat.

Tutkimus oli kaksoissokko; toisin sanoen tutkittavat (27 ylipainoista diabeetikkonaista) ja tutkijat eivät tienneet kokeen aikana, kuka koehenkilöistä sai aitoa kalaöljyä ja kuka lumetta (parafiiniöljyä). Tulokset julkaisi maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti.

Muissa kalaöljytutkimuksissa on saatu rohkaisevia tuloksia. Coloradon yliopistossa Denverissä havaittiin, että kalaöljy vähentää lasten riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Japanissa E-EPAn käyttö (1800 mg/vrk) paransi kuudessa kuukaudessa koehenkilöiden veren rasvaprofiilia ja alensi kohonnutta verenpainetta sekä pienensi miesten vatsanseudun sisäelinrasvaa. Hollannissa E-EPA vähensi diabeetikkojen veritulppataipumusta (linkit alla). Uudet tutkimukset puoltavat kalaöljyn säännöllistä käyttöä diabeteksen hoidossa.

Kabir M, Skurnik G, Naour G, et al. Treatment for 2 mo with n-3 polyunsaturated fatty acids reduces adiposity and some atherogenic factors but does not improve insulin sensitivity in women with type 2 diabetes: a randomized controlled study. American Journal of Clinical Nutrition. 2007;86, 1670-1679 [Abstract]

Muita aiheeseen liittyviä linkkejä:

E-EPA vähentää vatsanalueen sisä- eli viskeralista rasvaa
E-EPA ehkäisee diabeetikon veritulppataipumusta
E-EPA vähentää diabeetikon sydäntaudin riskitekijöitä

Omega-3:t ehkäisevät lasten diabetesta
Kalaöljy + liikunta laihduttaa
Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla
E-EPAa suositellaan sydänpotilaille USA:ssa
E-EPAn imeytyminen vereen lapsilla ja aikuisilla
Kalaöljy sydäntaudeissa
Näin valitset hyvän ja puhtaan EPA-valmisteen
Kysymyksiä ja vastauksia etyyli-EPAsta
Kalaöljyjen uudet laatuvaatimukset