Biotiini voi ehkäistä luukatoa

Biotiini on vanha tuttu B-vitamiini, josta nyt on saatu uutta tietoa. Vanhastaan tiedetään, että biotiini estää hiustenlähtöä ja hoitaa ihoa. Biotiinia käytetään myös yleisesti yleisesti parantamaan lemmikkieläinten karvan kasvua ja kiiltoa.

Tutkijat ovat äskettäin osoittaneet, että biotiini vahvistaa luustoa samalla tavalla kuin K-vitamiini ja välttämättömät rasvahapot. Ne muuttavat luuston verkostoproteiinit sellaiseen muotoon, että kalkki kiinnittyy luuhun ja pysyy siinä. Biotiini on uusin lenkki luukatoa ehkäisevien aineiden ketjussa.

Hauraat kynnet vahvistuvat

Biotiini vahvistaa myös hauraita ja lohkeilevia kynsiä, vaikka ihmisellä ei olisikaan varsinaista biotiinin puutetta. Tämä kävi ilmi äskettäin Saksassa Karlsruhen ihotautiklinikan tutkimuksessa. Kokeeseen osallistui 60 henkilöä , joilla oli ollut hauraat kynnet lähes 20 vuoden ajan. Puolen vuoden kuluessa biotiinihoito paransi merkittävästi kynsien laatua lumehoitoon verrattuna. Vaikutus alkoi näkyä kynsissä noin kolmen kuukauden kuluessa. Biotiini nopeuttaa ja vahvistaa kynsien keratiinin muodostusta: Keratiini on kynsien ja hiusten kovaa proteiinia.

Biotiinin saanti voi olla niukkaa

Biotiinin ja K-vitamiinin tarve lienee luuston kannalta suurempaa kuin tähän asti on luultu. Biotiinin saanti voi olla vähäistä odottavilla ja imettävillä naisilla, yli 60-vuotiailla henkilöillä, urheilijoilla, mahaleikatuilla ja suolitulehduspotilailla (Crohnin tauti).

Hyviä biotiinin lähteitä ovat hiiva, soijajauho, viljatuotteet, maksa, munuainen ja munankeltuainen. (Raa´an munanvalkuaisen avidiini taas estää biotiinin vaikutusta.) Liha ja hedelmät eivät juuri sisällä biotiinia.

Länsi-Euroopassa keskimääräiseksi biotiinin saanniksi arvioidaan 20-100 mikrogrammaa µg) vuorokaudessa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan saanti on usein niukempaa, varsinkin riskiryhmissä.

Biotiinin puute voi aiheuttaa hiustenlähtöä, hilseilyä, ihottumaa (taliköhnää), luukatoa, anoreksiaa, pahoinvointia, oksentelua, kielen tulehdusta, masennusta sekä kolesterolin nousua.

Biotiinia on ollut saatavana jo vuosia Suomenkin apteekeista sekä luontaistuotekaupoista, mutta sitä ei ole osattu käyttää hyväksi luukadon ehkäisyssä eikä hauraiden kynsien hoitoon. Biotiini on täysin turvallinen luontaistuote, joka sopii hyvin myös lapsille sekä odottaville ja imettäville naisille. Biotiinilla ei ole mitään sivuvaikutuksia eikä sitä voi yliannostella.

Matti Tolonen, lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti (Helsingin yliopisto)