Etyyli-EPA (E-EPA)

E-EPA ja EPA-E ovat lyhenteitä, joita käytetään yleisesti biologiassa ja lääketieteessä kalaöljyn eikospentaeenihapon (EPAn) etyyliesteristä.  Suomessa on saatavana useita, eri yritysten markkinoimia E-EPAa sisältäviä valmisteita. Parhaissa EPAa on 90 prosenttia ja mukana on D3-vitamiinia, joka tehostaa EPAn hyviä biologisisa vaikutusta.

Etyyli-EPA kehitettiin Japanissa yli 20 vuotta sitten

Tohtori Tolonen toi etyyli-EPAn Suomeen kesällä 2003 ja sen jälkeen Englantiin, Espanjaan ja eräisiin muihin Euroopan maihin. Tieteellisissä artikkeleissa etyyli-EPAsta käytetään yleisesti lyhennystä E-EPA tai EPA-E. Se ei siis ole tuotemerkki vaan raaka-aine, jota on useissa apteekkien ja terveyskauppojen myymissä valmisteissa.

E-EPAn vaikutusta on tutkittu viime vuosina etenkin psykiatriassa ja kardiologiassa niin yksittäisillä potilailla kuin lumekontrolloiduissa kokeissa muun muassa Japanissa, Yhdysvalloissa, Englannissa, Israelissa, Etelä-Afrikassa, Australiassa ja Intiassa. Rohkaisevat tulokset on julkaistu laatulehdissä. Suomessa lääkäriseura Duodecim julkaisi pääkirjoituksen ja myös Suomen Lääkärilehti ja lääkelaitoksen TABU kertovat E-EPAsta. Etyyli-EPA parantaa omega-3-indeksiä ja solukalvojen läpäisevyyttä. Etyyli-EPA ehkäisee ja hillitsee myös syövän kasvua ja parantavan syöpäpotilaiden yleiskuntoa ja vastustuskykyä.

EPA on kalaöljyn noin 50 rasvahaposta ainoa antidepressiivinen ja antipsykoottinen aine. Toisella yleisellä kalaöljyn rasvahapolla, DHA:lla, ei ole näitä ominaisuuksia, joten kalaöljyvalmisteen rasvahappokoostumuksella on merkitystä etenkin mielenterveyden kannalta (lue lisää). Psykiatrissa tutkitaan ja käytetään nyt pääasiassa E-EPAa (ks. taulukko masennustutkimuksista)

NIH:n käynnissä olevia Omega-3-tutkimuksia
Lasten ja nuorten masennuksen hoito kalaöljyllä
Psykiatrian prof. McNamaran pääkirjoitus: masennus ja omega-3 (pdf)

E-EPAa on tutkittu anoreksiassa, stressissä, masennuksessa, kroonisessa väsymyksessä, persoonallisuushäiriöissä, skitsofreniassa Huntingtonin taudissa, haavaisessa paksusuolitulehduksessa ja sydän- ja verisuonitaudeissa. Tulosten mukaan EPAsta näyttää olevan merkittävää hyötyä. Esimerkiksi erään tutkimuksen mukaan se auttaa naisten keskivaikeassa persoonallisuushäiriöissä jopa monoterapiana (ainoana hoitona, siis ilman lääkkeiden tukea). Toisen raportin mukaan EPA nopeuttaa huomattavasti toipumista anoreksiasta. Lisäksi EPA lisää "hyvän" HDL-kolesterolin tuotantoa elimistössä, mikä tutkitusti ehkäisee dementiaa. E-EPA vähentää merkittävästi statiineja käyttävien ihmisen kuolleisuutta ja sairastuvuutta sydäntauteihin. Lisäksi se ehkäisee ja korjaa diabeetikkojen valtimoiden kovettumista. Yhtenä E-EPAn vaikutusmekanismina on endoteliinin liikatuotannon ehkäisy.

Kokemuksen mukaan E-EPA voi lievittää paniikkihäiriötä ja vähentää psyykenlääkkeiden tarvetta ja hillitä epilepsiaa (joka usein liittyy mielenterveyshäiriöihin). Vaikutus tehostuu vielä, jos samanaikaisesti otetaan karnosiinia (400–800 mg/vrk). Ja mikä parasta, nämä ravintolisät eivät aiheuta mitään sivuvaikutuksia, päinvastoin ne saattavat vähentää lääkkeiden haittoja, mm. lihomista ja tardiivia dyskinesiaa (jähmeäliikkeisyyttä). Etyyli-EPA tehostaa masennuslääkkeiden vaikutusta, jopa lääkeresistenteissä tapauksissa. Etyyli-EPA tasapainottaa hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakselin hormoneja, joihin myös antidepressantit vaikuttavat. Lisää tietoa alla olevissa linkeissä.

Psykofarmakologien symposium Pariisissa 2004
Amerikan psykiatriyhdistyksen kokous 2004
British Journal of Psychiatryn raportti 2006
Bioactive lipids in schizophrenia (pdf)
USA:n Psykiatriliiton suositus 2006

E-EPA vaikuttaa elimistössä muutoinkin suotuisasti. Se vaimentaa tulehdussytokiineja, kuten TNF-alfaa, parantaa insuliiniherkkyyttä ja edistää adiponektiini-nimisen hormonin tuotantoa elimistössä. Tämä hormoni parantaa niinikään insuliiniherkkyyttä, ehkäisee diabetesta ja suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta sekä lihomiselta. Kaikki aikuisdiabeetikot ovat insuliiniresistenttejä, mutta alentunutta insuliiniherkkyyttä esiintyy väestössä yleisesti muillakin. Siksi EPA on suositeltava lisäravinne diabeetikoille ja kaikille, joiden verensokeri on koholla. [Myös CLA, vihreä tee ja orgaaninen kromi parantavat insuliiniherkkyyttä.]

E-EPA on hyvin siedettyä, ja ihmiset käyttävät sitä mielellään, raportoivat kaikki sitä tutkineet psykiatrit. E-EPAa voi käyttää joko monoterapiana (ainoana hoitoaineena) tai täydentämään perinteisiä lääkehoitoja. E-EPA vähentää monien psyykelääkkeiden sivuvaikutuksia.

E-EPAsta ja karnosiinista voi olla apua myös fibromyalgian itsehoidossa (lue "Fibron" kirje). Ne ovat suositeltavia ravintolisiä myös kroonisessa väsymysoireyhtymässä.

Miten etyyli-EPA eroaa perinteisistä kalaöljyistä?

E-EPA valmistetaan kalaöljystä (kalan lihan öljystä, ei maksasta) siten, että EPA-rasvahappoon lisätään etyyliryhmä. Se tapahtuu molekyylitislaamalla ja lisäksi tyhtiötislaamalla hyvin alhaisessa paineessa. Tämän ansiosta EPA muuttuu biologisesti erittäin tehokkaaksi. Etyyli-EPA ei ole mono-, di- eikä triglyseridimuodossa, kuten tavalliset kalaöljyt (joissa rasvahapot ovat sitouneet glyseroliin esterisidoksella), eikä siinä ole transrasvoja, kuten tavallisissa kalaöljyissä. Tyhjiötislauksen ansiosta etyyli-EPAssa on vielä vähemmän ympäristömyrkkyjen jäämiä kuin pelkästään molekyylitislatuissa valmisteissa (joita tavalliset kalaöljyt ovat).

E-EPA imeytyy hyvin vereen ja läpäisee aivo-veriesteen paremmin kuin tavallisen kalaöljyn rasvahapot. Tutkimusten mukaan etyyli-EPA on huomattavasti tehokkaampi kuin tavalliset kalaöljyvalmisteet ja EPA-tiivisteet. Etyyli-EPAn ylivoimainen etu on sen pieni annostelu suureen tehoonsa nähden. Etyyli-EPAn väri on vaalea, sen maku ja haju ovat miedot, eikä se aiheuta röyhtäyksiä, kuten tavalliset kalaöljyt. Kaksinkertainen tislaus puhdistaa ympäristömyrkyt tehokkaammin kuin pelkkä molekyylitislaus, jota käytetään peruskalaöljyjen valmistuksessa.

Kuinka etyyli-EPA vaikuttaa aivoissa?

E-EPA läpäisee aivo-veriesteen helpommin kuin tavalliset kalaöljyt. E-EPAsta syntyy aivoissa välittäjäaineita, serotoniinia ja dopamiinia, joten se antaa "virtaa" ja auttaa hallitsemaan stressiä. Se edistää neurogeneesiä ja auttaa hallitsemaan tunnetiloja ja parantaa keskittymis- ja työkykyjä ja ehkäisee ahdistusta, aggressiivisuutta, vihamielisyyttä ja itsemurha-ajatuksia.

E-EPA tuottaa elimistössä hyviä "paikallishormoneja", eikosanoideja. EPA-rasvahappo toimii omega-6-sarjaan kuuluvan arakidonihapon (AA) vastavaikuttajana. EPA vähentää AA:n määrää ja siitä syntyvien "pahojen" eikosanoidien synteesiä aivoissa. Tämä on kuitenkin vain yksi vaikutusmekanismi. Kalaöljyjä tutkineet psykiatrit ja neuroendokrinologit uskovat omega-3-rasvahappojen vaikuttavan aivoissa monella eri tavalla:

Ne parantavat solukalvojen joustavuutta ja nestemäisyyttä, jolloin ravintoaineet pääsevät paremmin solun sisään ja kuona-aineet ulos. Nestemäisyys on erityisen tärkeää synapsien kalvoilla, joissa hermovälittäjäaineet toimivat
E-EPA stimuloi uusien kantasolujen syntyä aivoissa. Tämä selittää sen magneeetikuvissa tehdyn havainnon, että EPA-hoito on korjannut aivojen surkastumaa niin masennuksessa kuin skitsofreniassa.
EPA ja E-EPA hillitsevät ylikierroksilla toimivan, aivosolujen rasvahappoja hajottavan entsyymin - fosfolipaasin - liiallista aktiviteettia.
EPA- ja etyyli-EPA-molekyylejä siirtyy solukalvoille hajonneiden tilalle. EPAsta ja etyyli-EPAsta syntyy aivoissa myös DHA:ta, aivojen eniten tarvitsemaa omega-3-rasvahappoa, josta useimmilla mielenterveyspotilailla on puutetta.
EPA ja etyyli-EPA tuottavat aivoissa kahta tärkeää välittäjäainetta, serotoniinia, dopamiinia. Silloin aivojen poikkeava neurokemia vähitellen normalisoituu ja oireet lievenevät. Dopamiini parantaa keskittymis- ja toimintakykyjä. Se antaa "virtaa" aivoille. Serotoniini puolestaan on mielialahormoni, joka antaa hyvänolontunteen ja ehkäisee stressaantumista. [Psykiatriset lääkkeet lisäävät vain jompaa kumpaa, eivät molempia välittäjäaineita.]
E-EPA vaikuttaa solujen serotoniinireseptoreihin (lue raportti)
EPA ja E-EPA ehkäisevät stressiä suoraan myös hillitsemällä tulehdusta estämällä haitallisia sytokiineja ja tuottamalla hyviä eikosanoideja. Stressitilassa aivoissa näet riehuu tulehdustila.

E-EPA vaikuttaa hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakselin erittämiin hormoneihin, joiden välityksellä myös monet psyykenlääkkeetkin toimivat.
Omega-3-rasvahapot hillitsevät ahdistusta, pelkoa, vihaa ja väkivaltaisuutta aiheuttavaa kortikotropiinia vapauttavaa hormonia (lue tutkimusraportti).

Siksi E-EPA voi tehostaa masennuslääkkeiden vaikutusta. Lue lisää alla olevasta linkistä
Etyyli-EPAn uusia vaikutusmekanismeja aivoissa
Etyyli-EPAn vaikutustapa skitsofreniassa

Annostelusta

Terveysviranomaiset suosittavat kahta kala-ateriaa viikossa. Ne eivät riitä alkuunkaan antamaan sairauksien hoidossa tarvittavia omega-3-annoksia; tarve on 10–20 kertaa suurempi.
Omega-3-rasvahappojen saanti ruoasta ja ihmisen tarve


Kuva 1. 1000 mg E-EPAa (Suomessa myytävää valmistetta) nostaa seerumin EPA-pitoisuuden yli 2-kertaiseksi. Kuva on Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksesta, jossa 12 miestä otti 45 vrk E-EPAa ja 12 miestä vastaavaa lumetta.

Kuva 2. Samasta tutkimuksesta ilmenee, että 1000 mg/vrk E-EPAa alentaa AA/EPA-suhteen puoleen. Silloin tulehdussytokiinien muodostuminen elimistössä (myös aivoissa) vähenee merkitsevästi. Tulos selittää E-EPAn biologisia vaikutuksia.


Psykiatrit tutkivat edelleen
, mikä olisi sopivin E-EPAn päiväannos erilaisissa häiriötiloissa. Tutkimusten mukaan se vaihtelee eri häiriöissä ja myös eri yksilöissä. USA:n Psykiatriliiton (APA) ja Sydänliiton (AHA) suosituksen mukaan terveiden ihmisten tulisi ottaa omega-3:a 1 gramma (1000 mg) päivässä ennalta ehkäisevässä mielessä. Erilaisten kliinisten sairauksien täydentävässä hoidossa annos voi olla suurempi.

  • 1000 mg/vrk tarvitaan yleensäaikuisen kliinisessä masennuksessa (unipolaarisessa ja kaksisuuntaisessa) sekä sydän- ja verisuonitaudeissa nostamaan omega-3-indeksiä.
  • Anoreksia nervosassa tarvittaessa annos voidaan nostaa 1500–4000 mg:aan/vrk.
  • 2000 mg/vrk tarvitaan yleensä akuuteissa psykooseissa, skitsofreniassa

Omega-3-hoidon ennuste on paras nuorilla potilailla, joiden tauti ei ole ennättänyt surkastuttaa aivoja.

2 g E-EPAa vastaa 10–15 annosta Atlantin lohta. Niin paljon EPAa on mahdotonta saada ruoasta.

Yhdysvalloissa käytetään "farmaseuttista kalaöljyä" paljonkin suurempina päiväannoksina, jopa yli 10 g/vrk, etenkin Alzheimerin taudin, Parkinsonin taudin ja muiden vaikeiden, toivottomien tilojen hoidossa (esim. Huntingtonin taudissa). Vaikutus on ollut usein dramaattisen hyvä, kirjoittaa tohtori Barry Sears kirjassaan Omega Zone (Otava 2003). Sivuvaikutuksia ei ole raportoitu. Hoitovaikutus ilmenee vähitellen viikkojen ja kuukausien kuluessa. Etyyli-EPAlla ei ole haitallisia sivuvaikutuksia, ja sitä voi käyttää päivittäin jatkuvasti, ilman taukoja, yht'aikaa kaikkien välttämättömien lääkkeiden kanssa. Etyyli-EPAn säännöllinen käyttö voi vähentää psyykenlääkkeiden sivuvaikutusriskiä. Toinen suositeltava hermojen suoja-aine on karnosiini, joka lisää proteasomin aktiviteettia; se on alentunut näissä sairauksissa. Karnosiini ja EPA sopivat hyvin käytettäviksi yhtaikaa.

Paljon muita terveysvaikutuksia

EPAlla on runsaasti muitakin terveyttä edistäviä vaikutuksia: Se ehkäisee sydämen rytmihäiriöitä, stabiloi verisuonten plakkeja, alentaa kohonnutta verenpainetta ja kohonneita veren rasvoja sekä hoitaa ihoa, kynsiä ja hiuksia.

Lisäksi EPA ehkäisee tulehdusta ja syöpäsolujen jakautumista ja jouduttaa niiden ohjelmoitua kuolemaa (apoptoosia). Niitä kannattaa siis käyttää hyväksi kaikkien tulehdustautien ja syövän täydentävänä hoitona. Uuden tutkimuksen mukaan EPA ehkäisee auringon polttavien UVB-säteiden haitoilta.

Omega-3-rasvahapot syöpätaudeissa

EPAsta syntyy elimistössä resolviineja ja hyviä eikosanoideja, jotka säätävät kaikkia elintoimintojamme. Ne ehkäisevät insuliiniresistenssiä ja lisäävät muun muassa kynsien ja hiusten tarvitseman proteiinin, keratiinin synteesiä. Siksi etyyli-EPA parantaa kynsien ja hiusten kasvua ja antavat niille kiiltoa. Huonot, lohkeilevat kynnet ja hauraat hiukset johtuvat usein liiallisesta huonojen eikosanoidien tuotannosta kudoksissa.

Kalan ja kalaöljyn vierasaineet

Itämeren villilohi sisältää PCB:tä noin 0,2 mg/kg ja DDT:tä noin 0,15 mg/kg. Islannin sillin PCB- ja DDT-pitoisuudet ovat noin 10 kertaa pienemmät. Itämeren kaloissa on lisäksi dioksiinia ja sisävesiemme petokaloissa elohopeaa. Ympäristömyrkyt ovat rasvaliukoisia, joten niiden pitoisuudet ovat öljyssä korkeammat kuin koko kalassa. Näistä sysitä Elintarviketurvallisuuskeskus (EVIRA) suosittaa, ettei Itämeren kalaa syötäsi kuin korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa.

E-EPAa ei valmisteta Itämeren kaloista vaan Tyynen valtameren puhtaista kaloista, etupäässä sardiineista. Molekyyli- ja tyhjiötislaukset poistavat siitä tehokkaasti kaikki vierasaineet, kuten mm. Suomen Tullilaboratorion analyysit osoittavat. E-EPAa voi antaa turvallisesti myös raskaana oleville naisille ja pienille lapsille. Tarvittaessa kapselin voi puhkaista ja öljyä voi puristaa muutaman tipan suoraan lusikkaan, jossa on muuta ruokaa. Kalaöljyn makua voi tarvittaessa häivyttää parilla tipalla sitruunaa.

Lisää tutkittua tietoa saat kirjoittamalla oikeassa yläkulmassa olevaan hakuruutuun sanan E-EPA ja painamalla suurennuslasin kuvaa.

Kirjallisuutta linkkeineen alkuperäisiin julkaisuihin:

Serhan CN, Chiang N, Dalli J. The resolution code of acute inflammation: Novel pro-resolving lipid mediators in resolution. Review. Seminars in Immunology. 2015 Apr 6. pii: S1044-5323(15)00012-3. doi: 10.1016/j.smim.2015.03.004.

Serhan CN. Pro-resolving lipid mediators are leads for resolution physiology.
Nature. 2014 Jun 4;510(7503):92-101. doi: 10.1038/nature13479.

Berger GE, Proffit TM, McConchie M, et al. Ethyl-eicosapentaenoic acid in first-episode psychosis: a randomized, placebo-controlled trial. J Clin Psychiatry. 2007; 68 (12 ): 1867-75 [Abstract][Free Full Text]
Berger GE, Wood SJ, Wellard RM, et al. Ethyl-Eicosapentaenoic Acid in First-Episode Psychosis. A 1H-MRS Study. Neuropsychopharmacology. 2008 Jan 16; [Epub ahead of print]
Berger GE, Smesny S, Amminger GP. Bioactive lipids in schizophrenia. Int Rev Psychiatry. 2006;18(2):85-98 [PubMed] [Free Full Text
King A. Does treatment with eicosapentaenoic acid prevent major coronary events in patients with hypercholesterolemia? Editorial. Commentary by William S. Harris Nat Clin Pract Cardiovasc Med . 2007 Aug 14; [Free Full Text, pdf]
Jacobson TA. Beyond lipids: the role of omega-3 Fatty acids from fish oil in the prevention of coronary heart disease. Curr Atheroscler Rep. 2007;9(2):145-53. [PubMed
Yokoyama M, Origasa H, Matzunaki M. et al. Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomized open-label, blinded endpoit analysis. The Lancet 2007;369:1090-8 [Abstract] [Artikkelin voi tilata maksutta Bio-Vitasta]
Berger GE, Smesny S, Amminger GP. Bioactive lipids in schizophrenia. Int Rev Psychiatry. 2006;18(2):85-98 [PubMed] [Free Full Text]

Lee S, Gura KM, Kim S. Current clinical applications of {omega}-6 and {omega}-3 Fatty acids. Nutrition in Clinical Practice 2006(4):323-41 [PubMed Plus] [Full Free Text, pdf]
Freemantle E, Vandal M, Tremblay-Mercier J et al. Omega-3 fatty acids, energy substrates, and brain function during aging. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Jul 6; [Epub ahead of print]
Hibbeln JR, Nieminen LRG, Blasbalg TL. Healthy intakes of n–3 and n–6 fatty acids: estimations considering worldwide diversity. Am J Clin Nutr 2006 83: 1483S-1493S. [Abstract] [Free Full Text]
Hibbeln JR, Ferguson TA, Blasbalg TL. Omega-3 fatty acid deficiencies in neurodevelopment, aggression and autonomic dysregulation: opportunities for intervention. Int Rev Psychiatry. 2006;18(2):107-18 [PubMed][Free Full Text]
Chua B, Flood V, Rothchiba E et al. Dietary Fatty Acids and the 5-Year Incidence of Age-Related Maculopathy. Arch Ophthalmol. 2006;124:981-986.
[ABSTRACT]
DeFilippis AP, Sperling LS. Understanding omega-3's. Am Heart J. 2006 Mar;151(3):564-70 [Abstract] [Free Full Text]
Fritsche K. Fatty acids in immune modulation. Ann. Rev. Nutr 2006;46:45-73 [Free Full Text]

Kysymyksiä ja vastauksia etyyli-EPAsta
Kalaöljyjen uudet laatuvaatimukset
Tri Barry Searsin haastattelu omega-3-rasvahapoista