E-EPAa nyt myös 90- prosenttisena, 650 mg/kapseli

Kalaöljyjen valmistukseen sovelletaan nykyaikaista öljynjalostustekniikkaa. Tyhjiötislaus tuottaa entistä tehokkaampaa ja puhtaampaa kalaöljyä.

Tuore kalan lihaöljy sisältää 10–30 % omega-3-rasvahappoja, joista tunnetuimmat ovat DHA ja EPA. Niiden lisäksi kalaöljy sisältää muita omega-3-rasvahappoja ja muita tyydyttymättömiä ja tyydytettyjä rasvahappoja. Kalaöljykapseleiden valmistusta varten lihaöljy väkevöidään yleensä siten, että se sisältää 30–70 % omega-3-rasvahappoja. Valmiit kalaöljykapselit sisältävät vaihtelevia määriä väkevöityjä lihaöljyjä. Tavallisten (pelkästään molekyylitislattujen) kalaöljyvalmisteiden EPA-rasvahapon pitoisuus on 15–18 % ja tiivisteiden enintään 37 %. Peruskalaöljyissä on enemmän DHA:ta kuin EPAa, suhteessa 3:2. Peruskalaöljyä tarvitaan 6 grammaa (6 000 mg) antamaan 1000 mg EPAa; nyt sen voi saada kahdesta E-EPA 500 mg -kapselista.

E-EPA 500 mg (70 % EPAa) tuli Suomeen 2004
Tohtori Tolonen toi kesällä 2004 Suomeen 70-prosenttisen E-EPA 500 mg:n. Yksi kapseli sisältää 500 mg puhdasta tyhjiössä tislattua EPA-rasvahappoa. Se sai heti suuren suosion, koska se oli ylivoimaisesti vahvin EPA-valmiste. Vakiokäyttäjien pyynnöstä vuonna 2004 tuotiin myyntiin myös 120 kapselin säästöpakkaus.

E-EPA 500 mg:aa testataan parhaillaan tieteellisessä tutkimuksissa Kuopion ja Jyväskylän yliopistoissa. Bio-Vita pyysi Tullilaboratoriota analysoimaan öljyn mahdolliset vierasaineet. Kuten analyysitodistuksesta ilmenee, öljy on erittäin hyvin puhdistettu kaikista ympäristöjäämistä. Sen vuoksi sitä voivat turvallisesti käyttää myös odottavat ja imettävät äidit ja pienet lapset. Suuri EPA-pitoisuus ja öljyn puhtaus perustuvat siihen, että öljy tislataan kahdella eri menetelmällä, molekyyli- ja tyhjiötislauksella. Öljyn raaka-aine saadaan Tyynen valtameren puhtaista rasvaisista kaloista.

E-EPA 650 mg (90 %) tuli kesällä 2005
Tänä kesänä Bio-Vita lanseerasi E-EPA 500 mg:n rinnalle vielä vahvemman omega-3:n, 90-prosenttisen E-EPAn, E-EPA 650 mg:n. Yhdessä kapselissä on peräti 650 mg EPAa. Se on ylivoimaisesti Suomen tehokkain omega-3-valmiste. Niinpä uudet E-EPAt vastaavat EPAn suhteen 4–6 peruskalaöljykapselia. E-EPAn etuna on pieni päiväannos ja suuri biologinen teho.

Ravitsemussuositus
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan 2 000 kcal päivässä syövän aikuisen tulisi saada päivittäin 2–3 grammaa omega-3-rasvahappoja. Lääkelaitos suosittaa jokaiselle (terveellekin) aikuiselle päivittäin 150 grammaa rasvaista kalaa tai vaihtoehtoisesti 4–6 kapselia peruskalaöljyä, jos kapseli sisältää 500 mg omega-3-rasvahappoja (EPA + DHA). Nyt vastaavan EPA-määrän voi saada yhdestä ainoasta E-EPA-kapselista!

Omega-3:n tarve ja saanti

E-EPAa myyvät apteekit, terveyskaupat ja hyvin varustetujen markettien luontaistuoteosastot. Bio-Vita vie E-EPAa Ruotsiin, Norjaan, Englantiin, Espanjaan ja Portugaliin.

Kalaöljyvalmisteiden EPA-pitoisuuksien vertailua