Vankien ravintolisätutkimus laajenee Britanniassa

Vitamiinit, hivenaineet ja rasvahapot vähentävät vankien väkivaltaista käytöstä, ja uusintarikollisuutta, uskoo Ison-Britannian sisäministeriö

Euroopan arvostetuin psykiatrien ammattilehti British Journal of Psyciatry julkaisi vuonna 2002 nuorisovankien keskuudessa tehdyn tutkimuksen, jossa ruuan lisänä annetut tabletit ja kapselit rauhoittivat väkivaltaisia vankeja merkittävästi. Tutkimus herätti kaikkialla maailmassa suurta huomiota. Helsingin Sanomien uutisen mukaan vangeille oli muka syötetty kaalia ja porkkanaa! Lehti ei suostunut korjaamaan valeutistaan, vaikka tohtori Bernard Gesch kirjallisesti sitä pyysi.

Britannin sisäministeriö ja vankeinhoitolaitos ovat päättäneet rahoittaa uuden, yli kolme miljoonaa euroa maksavan vastaavanlaisen tutkimuksen kolmessa eri vankilassa. Tarkoitus on seurata, ehkäiseekö lisäravinnehoito myös uusintarikollisuutta.

Sisäministeriössä uskotaan, että projektiin kannattaa hyvinkin uhrata runsaat 3 miljoonaa euroa, jos sen avulla saadaan ehkäistyksi rikollisuutta. Jos tulokset ovat yhtä hyviä kuin esitutkimuksessa, lisäravinnehoitoa alettaneen antaa vangeille kaikkialla maailmassa, sanovat tutkijat.

Tutkimukseen valitaan vankeja kahdesta ikäryhmästä, 16-18 ja 19-21 ikävuotta "Pääministeri Tony Blair on luvannut kovia otteita rikollisuuden hillitsemiseen ja sen syiden selvittämiseen", sanoi tutkimusta johtava Bernard Gesch puhuessaan eduskunnassa (House of Commons). Gesch syytti osittain nuorison kehnoja ruokalutottumuksia siitä, että rikollisuus on viimeisten 50 vuoden aikana kasvanut kymmenkertaiseksi.

"Kesällä 2002 julkaisemamme tulokset olivat dramaattiset ja ne olivat todellisia", sanoi Gesch. "Ravintolisähoito on halpa ja tehokas keino hillitä rikollisuutta, ja tätä hoitomuotoa on syytä tutkia lisää", hän sanoi. "Ravintolisien antaminen on järkevää, sillä jos ihmiseltä puuttuu välttämättömiä ravintoaineita, emme voi olettaa hänen käyttäytyvän normaalisti. Tietyt ravintoaineet ovat välttämättömiä aivojen normaalille toiminnalle - aivot kuluttavat 20 % ruuasta saamastamme energiasta. Ellemme saa kaikkia tarpeellisia aineita riittävästi, seuraukset ovat ikävät", Gesch jatkoi.

"Ravintolisähoito voi parantaa myös vankiloiden henkilökunnan turvallisuutta, kun vankien väkivallanteot vähenevät", Gesh muistutti. Monet tutkimukset osoittavat välttämättömien ravintoaineiden [etenkin kalarasvojen] vähentävän masennusta. Vankiloiden johtajat kannattavat Geschin tutkimusta, sillä he ovat huolissaan vankien itsemurhista. Gesch sanoi myöhemmin mahdollisesti laajentavansa tutkimustaan myös kouluihin.

Tri Bernard Gesch on Natural Justice -nimisen hyväntekeväisyysjärjestön johtaja. Järjestö tutkii epäsosiaalisen käyttäytymisen syitä ja pyrkii vähentämään sitä. Gesch esitelmöi viime tiistaina aiheesta Britannian eduskunnalle (House of Commons).

Gesch CB, Hammond SM, Hampson SE, Eves A, Crowder MJ. Influence of supplementary vitamins, minerals and essential fatty acids on the antisocial behaviour of young adult prisoners. British Journal of Psychiatry 2002;181:22-28 [Free Full Text]

Schoenthaler SJ, Bier ID. The effect of vitamin-mineral supplementation on juvenile delinquency among American schoolchildren: a randomized, double-blind placebo-controlled trial. J Altern Complement Med. 2000;6(1):7-17. (PubMed)

Tri Tolosen kommentti:

Kyse ei ole ainoastaan vankien ruokavalion puutteiden korjaamisesta antamalla ravintolisiä, vaan myös siitä, että joka toisella vangilla on ADHD. Siinä on kyse aivojen liiallisesta entsyymitoiminnasta, joka hajottaa aivosolujen rasvahappoja, mikä puolestaan estää normaalia tiedonsiirtoa aivojen eri osien välillä. Tätä ongelmaa voidaan hoitaa antamalla ruuan lisänä suuria määriä EPA-rasvahappoa ja muita ravintolisiä jolloin käytöskin normaalistuu. Lue lisää

Päivitys 30.3.2020

Uudet amerikkalaisten ja hongkongilaisten kriminaalipsykologien tutkimukset vahvistavat tohtori Geschin johtamaa tutkimusta. Kalaöljyn antaminen ruoan lisänä vähentää nuorten aggressiivista, epäsosiaalista ja psykopaattista käyttäytymistä.

Raine A, Fung ALC, Gao Y, Lee TMC. Omega-3 supplementation, child antisocial behavior, and psychopathic personality: a randomized, double-blind, placebo-controlled, stratified, parallel group trial [published online ahead of print, 2020 Mar 28]. European Child & Adolescent Psychiatry. DOI: 10.1007/s00787-020-01513-8


Raine, A., Leung, C., Singh, M. et al. Omega-3 supplementation in young offenders: a randomized, stratified, double-blind, placebo-controlled, parallel-group trial. Journal of  Experimental Criminology (2020). doi.org/10.1007/s11292-019-09394-x