Triathlon-oireyhtymä

PEES eli post extreme endurance syndrome.
Amerikan urheilulääkäreiden vuosikouksen satoa

Teräsmieskisaan (triathlon) osallistuvilla urheilijoilla on havaittu ennestään lähes tuntematon oireyhtymä PEES eli post extreme endurance syndrome, raportoi tohtori Hilary Ann Petersen (Arkansas Medical center) Amerikan urheilulääkäreiden vuosikokouksessa. Petersen on itse osallistunut kahteen Ironman-kisaan.

Hänen työryhmänsä tutki 1818 amatööri- ja ammattiurheilijaa, jotka osallistuivat 2001 Ironman-kisaan Panama Cityssä Floridassa.Tutkijat haastattelivat lisäksi 200 terveydenhuollon ammattilaista ja 1800 muuta henkilöä, jotka olivat huoltojoukoissa. Ironman-kisassa osallistujat uivat meressä 3,9 km, ajoivat heti sen jälkeen kilpapyörällä 180,2 km ja juoksivat heti päälle täyden maratonin 42,2 km. Kilpailijat kuluttivat kisaan aikaa 8 t 21 min - 17 tuntia.

Yli kolmannes osallistujista tarvitsi hoitoa, koska heitä vaivasi alilämpö, pahoinvointi, oksentelu, huimaus, päänsärky ja lihaskouristukset eivätkä he kyenneet juomaan riittävästi nestettä. Eniten oireita ilmeni ammattilaisilla. Syyksi tutkijat arvelevat sen, että ammattilaisilla oli kovempi halu voittaa.

PEES on vielä varsin vähän tunnettu oireyhtymä, mutta se näyttää liittyvän yhtäältä nestehukkaan ja toisaalta liikaan juomiseen pitkäkestoisen urheilisuorituksen aikana, sanovat tutkijat. Nestehukka voi pahimmillaan aiheuttaa lämpöhalvauksen, kun taas liika juominen voi aiheuttaa natriumin puutteen (hyponatremian), jossa veren natriumin lasku voi johtaa tajuttomuuskohtaukseen, koomaan ja kuolemaan. "Urheilijan on tiedettävä, milloin kisa on keskeytettävä", sanoo tohtori Petersen. "Kuuntele kehoasi, se kertoo, milloin sinun on lopetettava", hän neuvoo.

Vain 312 kilpailijaa tarvitsi apua tavanomaisten urheiluvammojen vuoksi (polvi-, nilkka-, rannevammat, hankaumat, rakot, jne). Kilpailijoille tuli 24 rakkoa ja nirhamaa ja 16 ortopedin hoitoa vaativaa vammaa, kun sitävastoin peräti 119:lla todettiin PEES. Kaikki toipuivat siitä hyvin ja osallistuvat todennäköisesti uusiin vastaaviin kisoihin. Urheilijoiden on syytä tuntea PEES ja sen vaarat ja varautua kisaan treenaamalla hyvin ja ravitsemalla itseään oikein, muistuttaa Petersen.

Samansukuinen raportti
Maratonin terveysvaarat

Tri Tolosen kommentti:

Helsinki City -maratoniin osallistumista harkitsevien on syytä ottaa vaari näistä tiedoista. Suosittelen lisäravinteiksi perinteisiä antioksidantteja ja erityisesti karnosiinia, koska ne vähentävät lihastyössä syntyvää hapetusstressiä, lisäävät kestävyyttä ja nopeuttavat palautumista rasituksen jälkeen. Karnosiini puskuroi tehokkaasti maitohappoa.