Karnosiini suojaa aivoja metamfetamiinin haitoilta

Saattaa suojata myös Ritalinin sivuvaikutuksilta

Metamfetamiini on vahva huumausaine, joka vähentää aivoissa välittäjäaineiden, dopamiinin ja serotoniinin tuotantoa ja toimintaa. Uusi tutkimus osoittaa, että karnosiini suojaa aivoja metamfetamiinin myrkkyvaikutuksilta. Suojavaikutus perustunee pääasiassa karnosiinin antioksidatiivisiin vaikutuksiin, arvelevat tutkijat. Karnosiini toimii myös itse aivojen välittäjäaineena.

Pubill D, Verdaguer E, Sureda FX, Camins A, Pallas M, Camarasa J, Escubedo E. Carnosine prevents methamphetamine-induced gliosis but not dopamine terminal loss in rats. Eur J Pharmacol. 2002;448(2-3):165-8. [PubMed]

Dr Tolosen kommentti:

ADHD:n (attention deficit/hyperactivity disorder) hoitoon määrätään Suomessakin yhä useammin amfetamiinin johdannaisia, pääasiassa Ritalinia. Se voi aiheuttaa aivoissa samanlaisia pysyviä muutoksia kuin amfetamiini ja kokaiini, sanovat kanadalaiset tutkijat.

Karnosiini saattaa olla hyödyllinen suoja-aine Ritalinia ja muita stimulantteja laillisesti käyttäville lapsille, nuorille ja aikuisille sekä ilman muuta kaikille huumeita laittomasti käyttäville henkilöille. Amerikkalainen lastenneurologian professori Michael Chez hoitaa neurologisia lapsipotilaita karnosiinin avulla. Kokemukset ovat erittäin hyviä.