Karnosiini suojaa munuaisia antibiootin sivuvaikutuksilta

Karnosiini suojaa gentamysiini-nimisen antibiootin aiheuttamilta munuaisvaurioilta, ilmenee uudesta tutkimuksesta. Vastikään osoitettiin, että karnosiinin ja sinkin yhdistelmä suojaa mahalaukkua ja suolistoa haavaumilta ja myös tulehdus- ja särkylääkkeiden sivuvaikutuksilta.

Gentamysiini on laajakirjoinen ja tehokas aminoglykosidiantibiootti, jolla kuitenkin on kapea terapeuttinen leveys. Lihakseen annettuna gentamysiini imeytyy nopeasti, ja huippupitoisuus plasmassa saavutetaan 30–90 minuutissa. Lääke sitoutuu osittain plasman proteiineihin, jotka eliminoituvat suhteellisen nopeasti erittymällä muuttumattomana virtsaan. Kaikki aminoglykosidit ovat myrkyllisiä. Tärkeimmät haittavaikutukset ovat munuais- ja sisäkorvatoksisuus. Aminoglykosideilla on myös hermolihasliitosta salpaavia ominaisuuksia.

Tässä rottatutkimuksessa selvitettiin, voisiko karnosiini mahdollisesti suojata munuaisia gentamysiinin myrkyllisiltä vaikutuksilta. Yhteensä 70 rottaa jaettiin 7 ryhmään, 10 kuhunkin: yksi verrokkiryhmä, 2 terveiden ryhmää, joille annettiin karnosiinia 10 mg/kg/vrk, 2 ryhmää sai gentamysiinia 80 mg/kg/vrk ja 2 ryhmää gentamysiiniä + karnosiinia saavaa ryhmää.

Rotille tehtiin munuaisten toimintakokeita, histopatologisia, ultraääni- ja entsyymitoimintoja selvittäviä munuaismyrkytystä koskevia tutkimuksia. Gentamysiini aiheutti jo 1–2 viikossa munuaisten toiminnanvajavuutta (veren kreatiniini ja virtsahappo lisääntyivät). Syynä oli lääkityksestä johtuva vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi. Histopatologisissa ja ultraänitutkimuksissa havaittiiin muutoksia (mm. nekroosia eli kuoliota) munuaiskeräsissä ja tubuluksissa. Entsyymimittaukset osoittivat niin ikään myrkytystilaa. Karnosiinin anto normalisoi kuitenkin lääkkeen aiheuttamat muutokset 1–2 viikossa.

Johtopäätökset: Karnosiini suojaa munuaisia gentamysiisin aiheuttamalta myrkytykseltä. Karnosiinin vaikutusmekanismit ovat moninaiset: kaksinkertainen antioksidanttivaikutus, proteiinien molekulaarinen suojaus, myrkyllisten yhdisteiden eliminoiminen, solukalvojen nestemäisyyden säilyttäminen ja solulimassa tapahtuva puskurointi. Karnosiini tarjoaa lupaavan mahdollisuuden ehkäistä ja hoitaa gentamysiinin munuaisia vaurioittavilta haitoilta, päättelevät tutkijat.

Karnosiini suojaa myös diabeetikon munuaisia, osoittaa uusi Heidelbergin yliopiston tutkimus (Köppel ym. 2011).

Soliman KM, Abdul-Hamid M, Othman AI. Effect of carnosine on gentamicin-induced nephrotoxicity. Med Sci Monit. 2007;13(3):BR73-83 [PubMed

Karnosiinia munuaisten vajaatoimintaan
Karnosiini urheilussa ja kuntoilussa
Karnosiini hidastaa solujen vanhenemista
Karnosiini – tohtori Tolosen katsaus