Karnosiini eliminoi aldehydejä

Karnosiini ehkäisee LDL-kolesterolin hapettumista ja ihon vanhenemista. Karnosiini torjuu aldehydejä, joita syntyy elimistössä mm. tupakan ja alkoholin palaesa.

Karnosiinilla on sellaisia pelkistäviä ominaisuuksia, joita ei ole muilla perinteisillä antioksidanteilla, esimerkiksi C- ja E-vitamiineilla eikä seleenillä.

Karnosiini eliminoi rasvojen hapettuessa syntyvää myrkyllistä aldehydiä, (E)-4-Hydroksi-2-nonenaalia (HNE). HNE tuottaa ja sakkauttaa verisuonissa "pahaa" LDL-kolesterolia ja synnyttää proteiineissa jäykistäviä ristisidoksia. Ristisidokset vanhentavat ja jäykistävät verisuonten seinämiä, ihoa ja muita kudoksia.

Aikaisemmatkin tutkimukset ovat osoittaneet, että karnosiini tuhoaa aldehydejä ja erityisesti HNE:ta, mutta tässä uudessa tutkimuksessa karnosiini sieppasi HNE:ta ja esti ristisidosten syntyä. Tämä karnosiinin vaikutus perustuu ilmeisesti myrkyllisten metalli-ionien kelaatioon. Myrkylliset metallit osallistuvat HNE-peräisten ristisidosten muodostamiseen kudoksissa, kirjoittavat tutkijat.

Karnosiini muodostaa HNE:n kanssa addukteja, joita nyt on kyetty eristämään ja niiden rakenteet on tunnistettu. Tärkein karnosiini-HNE-addukti on 13-osainen syklinen molekyyli.

Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että karnosiini ehkäisee tehokkaasti kudosten vanhenemisen perusmekanismeja.

Liu Y, Xu G, Sayre LM. Carnosine Inhibits (E)-4-Hydroxy-2-nonenal-Induced Protein Cross-Linking: Structural Characterization of Carnosine-HNE Adducts(1). Chem Res Toxicol. 2003 Dec;16(12):1589-97. [PubMed]

Karnosiini suojaa maksaa alkoholin haitoilta
Karnosiinia munuaisten vajaatoimintaan
Karnosiini paransi rumat leikkausarvet
Karnosiini ehkäisee bakteeri-infektioita
Karnosiini suojaa aivoja huumeiden haitoilta
Karnosiini ja liikunta säätävät yhdessä verensokeria
Karnosiini – tohtori Tolosen katsaus