Diabetes on tulehdustila

Diabetikon elimistössä vallitsee vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi ja hiljainen tulehdustila (inflammaatio). Diabetikon tulehduksesta kirjoittaa Cell Metabolism -lehti; tutkimusta selostetaan lyhyesti myös Tiede-lehdessä.

Kalifornian yliopiston mukaan immuunisolujen aiheuttama tulehdus on syyllinen diabetestä usein edeltävään insuliiniresistenssiin. Michael Karinin johtama ryhmä kykeni ehkäisemään insuliiniresistenssin ja tyypin 2 diabeteksen pullukoillakin hiirillä, kun tulehduksen synty estettiin.

Tulehduksen ja hapetusstressin merkitystä ei ole juuri lainkaan huomioitu. Lääkäriseura Duodecimin laatimissa uusissa diabeteksen Käypä hoito -suosituksissa. Niinpä diabeetikot saavat puuteellista hoitoa ja yli 80 % heistä sairastuu ja kuolee sydän- ja verisuonitauteihin, ja huomattava osa saa lisäksi silmänpohja-, hermosto-, munuais- ja ihomuutoksia. Muutosten syynä ovat vapaat radikaalit, tulehdussytokiinit, homokysteiini ja proteiinien ja rasvojen (mm. LDL-kolesterolin) sokeroituminen eli glykaatio.

Vapaita radikaaleja syntyy diabeetikon solujen mitokondrioissa sokerin palaessa väärää tietä, heksosamiinireittiä. Mitokondriot vaurioituvat, ja valtimot alkavat kovettua.

Homokysteiini on yhteydessä mm. silmän verkkokalvon rappeutumiseen, jota tulisi siis ehkäistä ja jarruttaa foolihapolla, muilla B-vitamiineilla ja E-vitamiinilla. Tästäkään seikasta ole näy mainintaa diabeettisen retinopatian Käypä hoito -suosituksessa.

Hapetusstressiä, tulehdusta, kudosten sokeroitumista ja homokysteiinin kohoamista voidaan ehkäistä ja vaimentaa ortoglykeemisellä ruokavaliolla ja useilla ravintolisillä, joista mainittakoon karnosiini, E-vitamiini, E-EPA, kromi, sinkki, berberiini, foolihappo sekä B6- ja B12-vitamiinit.

Tohtori Timo Kuusela ehdotti vuonna 2007 Suomen Lääkärilehdessä diabetekseen uutta neljän tukipilarin hoitomallia, johon kuuluisivat liikunta, ruokavalio, tarpeellinen lääkitys ja myös ravintolisät. Aiheesta on alettu käydä vilkasta julkista keskustelua.
Tiede-lehden uutinen
Suomen Lääkärilehden artikkeli
Cell Metabolism -lehden artikeli

Tohtori Tolosen kommentti

Timo Kuusela on oikeassa kirjoittaessaan, että diabeteksen ja sydäntautien hoito Suomessa on retuperällä, koska se perustuu vanhoihin tutkimuksiin ja väärään auktoriteettiuskoon. Diabeteksen hoitosuosituksista puuttuvat maininnat omega-3:sta, kromista, sinkistä, karnosiinista, E-vitamiinista ja benfotiamiinista, joita diabeetikko tarvitsee suojakseen liitännäistauteja vastaan. Jokaisen diabeetikon tulisi mittauttaa homokysteiininsa, ja jos se on yli 6,5 µmol/l, hänen tulisi ottaa ruoan lisänä päivittäin foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin yhdistelmää niin paljon, että lukema alenee riittävästi, mieluiten < 6,5, jolloin tämä riskitekijä poistuu.

Aiheeseen liittyviä uusia tutkimuksia:

Homokysteiini ja diabeettinen verkkokalvon rappeuma
Omega-3:t ehkäisevät lasten diabetesta
Puhallustesti voi paljastaa lasten diabeteksen
Suomen Lääkärilehti: Ravintolisät avuksi diabeteksen hoitoon
Kromista sittenkin hyötyä diabeteksen hoidossa
Sinkin puute lisää diabeetikon sydänkuoleman riskiä
Diabeetikolle glykaation estäjiä
E-EPA vähentää diabeetikon sydäntaudin riskiä
Diabeetikoilla huomattavaa B1-vitamiinin puutetta
Benfotiamiinia diabeettisen neuropatian hoitoon
Tri Tolosen kromikatsaus
Indianan yliopisto: Karnosiini suojaa sydäntä
Diabeteksen täydentävä ravitsemushoito