Karnosiini palautti hävinneet haju- ja makuaistit

Kaksi miestä, toinen Suomesta, toinen Ruotsista, kertoo saaneensa karnosiinilla takaisin kauan sitten menettämänsä haju- ja makuaistit. Myös suomalainen eläinlääkäri Helka Heikkilä sai hajuaistinsa takaisin karnosiinilla. Karnosiini ehkäisee myös kuulon heikkenemistä. Karnosiini tuottaa välittäjäainetta, joka parantaa hermoimpulssien kulkua solusta toiseen. Karnosiinilla näyttää olevan tärkeä merkitys hermostovaurioiden ehkäisyssä.

Olen saanut kolmelta luotettavalta henkilöltä palautetta, jonka mukaan vuosia sitten hävinnut haju- ja makuaistit ovat vähitellen palanneet sen jälkeen kun he olivat aloittaneet karnosiinin käytön. Neurologit olivat vakuuttaneet heille, etteivät aistit palaa milloinkaan.

Suomalaismies oli lukenut Nybergin haastattelun TerveysHymystä (vuodelta 2003) ja päätti kokeilla, auttaisiko karnosiini häntäkin. Tulos oli yhtä hyvä. Hän otti yhteyttä TerveysHymyyn ja kertoo oman tarinansa maaliskuun numerossa.

Uuden tutkimuksen mukaan karnosiini suojaa myös kuulonmenetetystä vastaan. Toinenkin tuore tutkimus osoittaa karnosinin suojaavan kuuloa myrkyllisiä yhdisteitä vastaan (Bull Exp Biol Med. 2004;138(4):361-4). Karnoniini suojaa myös alkoholin haittoja vastaan, osoittaa vielä eräs uusi tutkimus.

Tieteellinen selitys

Englantilainen solubiologi Alan Hipkiss on tutkinut jo pitkään karnosiinin vaikutuksia ihmisen soluissa (1-9). Hän on osoittanut, että karnosiinilla on sellaisia biokemiallisia soluja suojaavia vaikutuksia, joita ei ole millään muulla ravintoaineella. Karnosiini ehkäisee hapetusta (toimii antioksidanttina), glykaatiota eli glykosylaatiota (sokerien ja valkuaisaineden ristisidoksia), myrkyllisiä aldehydejä ja proteiinien karbonylaatiota. Kaikki nämä karnosiinin vaikutustavat ehkäisevät hapetusstressiä ja tulehdusta – sekä alkoholin palaessa syntyvien myrkyllisten aldehydien haittoja – ja niiden turmiollisia seurauksia soluissa.
Karnosiini + sinkki palautti rottien makuaistin

Hipkiss on todistanut myös, että karnosiini hidastaa sidekudossolujen (fibroblastien) vanhenemista ja suorastaan nuorentaa niitä. Tämä selittää sitä, että karnosiini ehkäisee muun muassa ihon vanhenemista. Kiinalaiset tiedemiehet ovat vahvistaneet, että karnosiini suojaa kromosomien telomeerejä, mikä hidastaa solujen vanhenemista (lue lisää).

Professori Alan Hipkissin nykyinen työpaikka on
Centre for Experimental Therapeutics, William Harvey Research Institute, Barts' and the London School of Medicine and Dentistry, London, United Kingdom. Sähköposti: alanandjill@lineone.net

Uudet tutkimustiedot karnosiinista kertovat myös, että tämä dipeptidi vaimentaa tulehdussytokiinia nimeltään interleukiini 8 (IL8): Sen pitoisuus on kohonut kaikissa kroonisissa sairauksissa. Näiden tietojen valossa karnosiinia tulisi käyttää kaikkien pitkäaikaisten tautien täydentävänä hoitona. Sopiva ja turvallinen päiväannos on 800 mg, mieluiten jaettuna kahteen osaan, puolet aamulla ja puolet illalla, ruoan kera. Sinkki, E-vitamiini ja E-EPA tehostavat karnosiinin positiivisia vaikutuksia. Kaikki nämä lisäravinteet sopivat erinomaisesti yhteen lääke- ja muiden hoitojen kanssa.

Hipkiss AR. Is carnosine a naturally occurring suppressor of oxidative damage in olfactory neurones? Rejuvenetion Research. 2004; Winter 7(4)253-255 (PubMed)
Hipkiss AR, Michaelis J, Syrris P, et al. Strategies for the extension of human life span. Perspect Hum Biol. 1995; 1:59-70.

Hipkiss AR. Could carnosine be a naturally-occurring scavenger for acrolein and other reactive aldehydes in the brain? Neurobiol Aging. 2002;23(4):645-6. (PubMed)
Hipkiss AR, Brownson C, Bertani MF, et al. Reaction of carnosine with aged proteins: another protective process? Ann N Y Acad Sci. 2002;959:285-94. Review. (PubMed)

Hipkiss AR, Brownson C. A possible new role for the anti-aging peptide carnosine. Cell Mol Life Sci, 2000 a., 57 (5): 747-53. (PubMed)
Hipkiss AR, Brownson C. Carnosine reacts with protein carbonyl groups: another possible role for the anti-ageing peptide? Biogerontology. 2000 b;1(3):217-23. Review. (PubMed)
Hipkiss AR, Brownson C, Carrier MJ. Carnosine, the anti-ageing, anti-oxidant dipeptide, may react with protein carbonyl groups. Mech Ageing Dev. 2001;122(13):1431-45. (PubMed)
Hipkiss AR. Biosynthesis, Release, and Uptake of Carnosine in Primary Cultures. Review. Biochemistry (Mosc) 2000 c;65:7

Hipkiss AR. et al. Protective effects of carnosine against MDA-induced toxicity towards cultured rat brain endothelial cells. Neuroscience Letters. 1997. 135-138. (Abstract)

Hipkiss AR et al. Protective effects of carnosine against protein modification mediated by nialondialdchyde and hypochlorite. Bioch Biophys Acta 1998, 1380;46- 54.


Karnosiini torjuu aldehydien haittoja
Karnosiini – perusteellinen katsaus kirjallisusviitteineen