Näin karnosiini hidastaa solujen vanhenemista

Karnosiini hidastaa sidekudossolun (fibroblastin) telomeerien lyhenemistä ja ehkäisee DNA:n vaurioitumista, sanovat kiinalaiset tutkijat. Tämä biokemiallinen mekanismi toimii ihossa, luissa, jänteissä, keuhkoissa, verisuonissa, aivoissa ja muissa kudoksissa. Fibroblasteilla, niiden kasvutekijöillä ja reseptoreilla soluissa on tärkeä suojavaikutus myös mielenterveyteen ja mielialaan. Neurologit kutsuvat karnosiinia nimellä neuroprotektantti (hermoston suojelija). Tohtori Tolonen toi karnosiinin Suomeen helmikuussa 2003.

Telomeeri on kromosomien päässä oleva toistuva DNA-ketju, kromosomin vapaata päätä suojaava rakenne. Se on eräänlainen ikäkello, joka säätää solun elinikää. Solun jakautuessa kromosomi "kuluu" päästään siten, että telomeeri lyhenee ja lopulta telomeerin lyhennyttyä riittävästi, solu ei kykene enää jakautumaan vaan se kuolee. Solu on tällöin saavuttanut ns. Hayflickin rajan. Ihmisen fibroblastit (sidekudossolut) jakaantuvat noin 50 kertaa, jonka jälkeen telomeerit ovat lyhentyneet niin paljon, etteivät solut enää kykene jakaantumaan vaan ne kuolevat. Telomeerin pituus siis ratkaisee solun elämänkaaren. Telomeerien nopea lyheneminen ennustaa myös sydän- ja verisuonitauteja (lue lisää). Karnosiini pidentää solun elinikää suojaamalla telomeerejä. Havainto selittää myös sitä, että karnosiini suojaa sydäntaudeilta ja parantaa alkaneen taudin kulkua (lue lisää).


Kuva. Telomeerit näkyvät kromosomin päissä punaisina

Kiinalaiset tutkijat viljelivät ihmisen sikiön keuhkoista otettuja fibroblasteja 20 mM karnosiiniliuoksessa, jolloin niiden telomeerien lyheneminen hidastui merkittävästi ja samalla solujen jakautumiskerrat lisääntyivät; ne siis rikkoivat Hayflickin rajan. Lisäksi karnosiini suojasi telomeerejä ja DNA:ta vaurioilta, joita soluihin muutoin ilmaantuu. "Telomeerien lyhenemisen ja DNA-vaurioiden ehkäisy ovat karnosiinin tärkeitä vaikutusmekanismeja elämän pidentäjinä", päättelevät tutkijat.

Kuva 1. Vasemmalla normaaleja, oikealla ikääntyneitä ihmisen fibroblasteja.

Telomeerin ja DNA:n suojaus on tärkeää myös syöpätautien ennalta ehkäisyssä ja taudin ennusteen parantamisessa. Siksi karnosiinia voidaan suositella suojaksi kaikille syöpäpotilaille.

Ranskalainen tutkimus vahvistaa tässä selostettuja karnosiinin vaikutustapoja. Ranskalaisten mukaan karnosiini hidastaa vanhentavien ja solujen kuolemaan johtavien AGE-tuotteiden syntyä (Peterszegi ym. 2006). Uuden englantilaisen tutkimuksen mukaan sormien nivelrikko ennustaa ihmisen ennenaikaista vanhenemista. Professori Tim Spectorin johtama tutkimus julkaistaan Annals of Rheumatic Disease -lehdessä. Syynä vanhenemismuutoksiin on telomeerien tavallista nopeampi kuluminen. Suosittelen kaikille nivelrikkoa poteville karnosiinia ruoan lisänä (800 mg/vrk).

Näin radikaalit vaurioittavat tumaa ja telomeerejä (kuva).

1. Boldyrev AA, Gallant SC, Suhkich GT. Carnosine, the protective, anti-aging peptide. Biosci Rep, 1999, 19 (6), 581-7. (PubMed)
2. McFarland GA, Holliday R. Retardation of the senescence of cultured human diploid fibroblasts by carnosine. Exp Cell Res, 1994, 212(2): 167-75. (PubMed)
3. McFarlandGA ,Holliday R. Further evidence for the rejuvenating effects of the dipeptide I L--carnosine on cultured human diploid fibroblast. Exp Gerontol 1999 34(l):35-45. (PubMed)
4. Shao L, Li QH, Tan Z. l-Carnosine reduces telomere damage and shortening rate in cultured normal fibroblasts. Biochem Biophys Res Commun. 2004 Nov 12;324(2):931-6. [PubMed]
5. Peterszegi G, Molinari J, Ravelojaona V, Robert L. E ffect of advanced glycation end-products on cell proliferation and cell death. Pathol Biol (Paris). 2006 Aug 17 [PubMed]


Karnosiini – tohtori Tolosen katsaus