Karnosiini + sinkki palauttaa hävinnyttä makuaistia

Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä (polaprezinc) kykenee palauttamaan kadonneen makuaistin, raportoivat japanilaiset tutkijat BioFactors-lehdessä. Tutkimus tehtiin rotilla, joiden makuaistia heikennettiin vähentämällä ravinnon sinkin määrää.

Rotat jaettin kahteen ryhmään, joista toinen sai ravinnossaan riittävästi ja toinen liian vähän sinkkiä. Niiden makuaistia testattin ruokasuolalla ja karvaan makuisella kiniinihydrokloridilla. Sinkin puutetta potevat rotat joivat hanakasti sekä suolaista että kitkerää nestettä, mikä osoitti niiden makuaistin hävinneen. Sinkki-karnosiini -yhdistelmän anto palautti makuaistin ennalleen, jolloin rotat hylkivät pahanmakuisia nesteitä.

Rottien kielen makunystyjen herkkyyttä testattiin myös laittamalla niihin 5-bromo-2'-deoxyuridiinia (BrdU). Sinkin puutteessa nystyt ottivat heikommin vastaan BrdU:a, mutta sinkki-karnosiinin anto normalisoi tilanteen.

Sinkin puute heikentää makuaistia, kun taas karnosiinin ja sinkin yhdistelmä normalisoi sitä, tulkitsevat tutkijat. He uskovat että yhdisteellä on hoitovaikutusta makuaistin häiriöissä.

Hamano H, Yoshinaga K, Eta R, et al. Effect of polaprezinc on taste disorders in zinc-deficient rats. BioFactors 2006;28(3-4):185 - 193 [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Kolme eri henkilöä on kertonut julkisuudessa saaneensa karnosiinilla takaisin tapaturmaisesti menettämänsä maku- ja hajuaistin (lue lisää). Sinkin puute on yleistä tyypin 2 diabeetikoilla, osoittaa Turun ja Kuopion yliopistojen ja Kansanterveyslaitoksen yhteinen tutkimus. Sen mukaan sinkin puute lisää sydänkohtauksen riskiä. Ikääntyvien veren sinkkipitoisuus on myös usein tavallista pienempi. Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä näyttää olevan erinomainen ravintolisä etenkin kaikille diabeetikoille ja ikääntyville ihmisille.

Karnosiini urheilussa ja kuntoilussa
Karnosiini hidastaa solujen vanhenemista
Karnosiini – tohtori Tolosen katsaus