Tri Barry Sears kertoo farmaseuttisesta kalaöljystä ABCNewsin haastattelussa

Zone-kirjojen tekijä ja mies Zone-dieetin takana, amerikkalainen tohtori Barry Sears oli 8.5.2004 suorassa lähetyksessä amerikkalaisen uutistoimisto ABC Newsin Saira Stewartin (=moderator) haastateltavana.

Omega-Zone -kirjassaan (suomeksi Otava 2003) Sears kertoo, että huolellisesti tislattu puhdas ja tehokas ns. farmaseuttinen kalaöljy, riittävän suurina annoksina, auttaa useissa pitkäaikaisissa sairauksissa ja parantaa henkistä hyvinvointia sekä myös urheilijoiden suorituksia. [Sears on toiminut mm. Yhdysvaltain uimamaajoukkueen ravintovalmentajana.]

Uuden polven [tyhjiötislatut] kalaöljyvalmisteet sisältävät vähemmän ympäristömyrkkyjä, kuin perinteiset [pelkästään molekyylitislatut] tuotteet, sanoo Sears kirjassaan. Eräät ravitsemustieteilijät ovat kuitenkin epäilleet hänen väitteitään. Niinpä uutistoimisto ABCNews soitti hänelle ja esitti seuraavat kysymykset:

Moderator
Ihmiset ovat syöneet kalaa ja käyttäneet kalaöljyä vuosisatoja. Mikä Teidän suosituksissanne nyt on uutta?

Dr. Barry Sears
Suositukseni eroavat entisistä siinä, että tavoittelen hormonien tasapainotilaa. Minun ja muiden tutkimukset osoittavat, että tarvitsemme [päivittäin] paljon suurempia määriä omega-3-rasvahappoja kuin olemme tähän asti tienneet.

Moderator
Voitteko selittää tarkemmin, mitä tarkoitatte "muiden tutkimuksilla"?

Dr. Barry Sears
Kalaöljytutkimukset ovat jo vuosia varmentaneet omega-3-rasvahappojen tärkeän merkityksen sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa. Mutta tulehdustautien ja neurologisten sairauksien hoidossa tarvittavat annokset ovat paljon suurempia.

Sydäntaudeissa yhden gramman (1 g) päiväannos vähentää äkkikuoleman vaaraa 50 %. Kaksisuuntaisessa masennuksessa 10 gramman päiväannos antaa usein dramaattisen hoitovaikutuksen. Tiedämme myös, että 18 g/vrk ehkäisee syöpäpotilaan kuihtumista (kakeksiaa).

Yksi ruokalusikallinen kalanmaksaöljyä vastaa 2,5 g omega-3-rasvaa. Keskimäärin amerikkalaiset saavat ruoastaan vain noin 125 mg/vrk (= 0,125 g/vrk).

Moderator
Leslin esittämä kysymys: "Mikä tekee kalaöljystä "farmaseuttisen"?

Dr. Barry Sears
Farmaseuttinen kalaöljy sisältää vähintään 60 % omega-3:a. Saavuttaaksemme farmaseuttisen puhtauden ja pitoisuuden tarvitsemme 100 gallonaa noin (380 litraa) tavallista kalaöljyä, jotta siitä voidaan (tyhjiötislaamalla) valmistaa yksi gallona (n. 3,8 l) farmaseuttista kalaöljyä. Kun haluamme suuria päiväannoksia tehokasta kalaöljyä, sen on oltava sekä puhdasta että hyvin konsentroitua.

Dianan kysymys:
Kuinka paljon kalaöljyä suosittelette otettavaksi päivittäin? Onko parempi ottaa sitä nesteenä vaiko kapseleina?

Dr. Barry Sears
Terveyden ylläpitoon suosittelen 2,5 g/vrk omega-3:a. Jos halutaan ihanteellinen annos sydän- ja verisuoniterveyden kannalta, tarvitaan 5 g/vrk. Jos halutaan hoitaa tulehduksesta johtuvaa kipua, tarvitaan 10 g/vrk. Todetun neurologisen taudin (kuten ADHD:n, MS:n, masennuksen tai dementian) hoitoon annos on 15 g/vrk.

Nämä ovat huomattavasti suurempia annoksia kuin mitä amerikkalaiset [yleensä] ottavat. Samalla meidän on syytä tarkistaa veren insuliinipitoisuus, jotta saisimme kalaöljystä maksimaalisen hyödyn.

Moderator
Eikö ihmisten tulisi mieluummin olla huolissaan syömiensä kaloreiden ja liikunnassa kuluttamiensa kaloreiden määrästä kuin insuliinista?

Dr. Barry Sears
Siksi kirjani nimi onkin juuri Omega Zone - kalaöljyn edut lisääntyvät dramaattisesti, jos samalla kontrolloidaan veren insuliinipitoisuutta.

Zone-dieetti on suunniteltu kontrolloimaan insuliinia. Siksi se (insuliinin hallinta) on Omega Zone -dieetin kulmakivi. Mitä paremmin hallitset insuliinin eritystä, sitä vähemmän kalaöljyä tarvitset. Mitä huonommin hallitset insuliiniasi, sitä enmmän kalaöljyä tarvitset.

Kirjassa kuvaamani verikoe kertoo sinulle tarkasti, kuinka paljon kalaöljyä tarvitse pitääksesi insuliinisi Zone-alueella.

Moderator
Voiko liika kalaöljyn käyttö aiheuttaa haittavaikutuksia joillekin ihmisille?

Dr. Barry Sears
Monet kalaöljyn haittavaikutuksista johtuvat huonolaatuisista valmisteista. Jotkut tuotteet aiheuttavat ilmavaivoja, pahoinvointia ja ripulia.

Moderator
Jotkut asiantuntijat varoittavat myös pidentyneestä verenvuotoajasta, jos ihmiset syövät liikaa kalaöljyä ja siitä, että kalaöljy voisi olla haitaksi raskaana oleville naisille.

Dr. Barry Sears
Mitä vuototaipumukseen tulee, aina 16 gramma päiväannokseen asti omega-3:lla on samanlainen vaikutus kuin yhdellä aspiriinitabletilla. Useat kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, ettei edes 10 g/vrk omega-3-annos lisää vuotoaikaa.

Odottaville naisille omega-3-rasvat ovat mitä tärkein lisäravinne, joka edistää sikiön aivojen kehitystä. Kirjassani kerron hyvän testin ihanteellisen annoksen määrittämiseksi.

Dana Huckabay kysyy (kesken haastattelun):
Eräiden tutkimusten mukaan kalaöljy suojaa sydäntä, mutta se voi samalla heikentää immuunijärjestelmää. Esimerkiksi eskimoilla (jotka tunnetusti syövät paljon kalaa) on raportoitu hyvin vähän sydäntauteja, mutta sitäkin enemmän infektioita. Mikä on Teidän mielipiteenne kalaöljyn vaikutuksesta immuunijärjestelmään?

Dr. Barry Sears
Juuri tästä syystä käytämme verikoetta ihanteellisen kalaöljyannoksen testaamiseen. Jos immuunijärjestelmä toimii yliaktiivisesti, kuten tulehdustaudeissa on asianlaita, silloin suuri kalaöljyannos vaimentaa yliampuvaa immuunijärjestelmää.

Onko mahdollista, että vaimennus on liiallista? Sekin mahdollisuus on otettava huomioon. Siksi suositan kirjassani verikoetta, joka auttaa kalaöljyn oikeassa annostelussa. Valitsimme [kirjassa kerrotuiksi koehenkilöiksi] japanilaisia, koska heillä on maailman pisin terve elinkaari.

Moderator
Rouva German kysyy: "Kuinka kalaöljy vaikuttaa yhdessä lääkkeiden kanssa?"

Dr. Barry Sears
Mikä tahansa ruokavalion muutos (hyvään tai huonoon suuntaan) vaikuttaa myös lääkkeiden aineenvaihduntaan. Kalaöljyä otetaan tavallisesti sydän-, tulehdus- ja hermostoperäisissä vaivoissa. Kaikissa niissä [farmaseuttinen] kalaöljy voi vähentää lääkkeiden tarvetta. Siksi sinun tulisi tarkistaa lääkärisi kanssa mikä on lääkityksen ihanteellinen annostelu kun olet tehnyt ruokavaliomuutoksen [olet siis alkanut ottaa kalaöljyä].

Tom S. kysyy:
Pellavansiemenöljy sisältää suuremman milligrammamäärän omega-3, omega-6- ja omega-9-rasvahappoja kuin kalaöljy. Miksi sitten kalaöljykapselit ovat parempia kuin pellavansiemenöljy?

Dr. Barry Sears
Pellavansiemenöljy sisältää lyhytketjuisia omega-3-rasvahappoja, joita ihmisen elimistö vain vaivoin kykenee muuntamaan pitkäketjuisiksi. Siksi pellavansiemenöljystä syntyy aineenvaihdunnassa vain vähäisiä määriä pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja. Vain pitkäketjuisilla on hyviä terveysvaikutuksia.

Tämä ei suinkaan merkitse sitä, että pellavansiemenöljy olisi pahitteeksi. Se ei vain ole kovin hääppöistä verrattuna [farmaseuttiseen] kalaöljyyn edellä kerrotun huonon muuntosuhteensa vuoksi.

Moderator
Voiko kalaa syömällä saada samat kalaöljyn edut kuin nauttimalla omega-3-kapseleita?

Dr. Barry Sears
Kalan syönti on hyvä tapa lisätä kalaöljyjen saantia ruoassa. Valitettavasti useimmat kalat ovat nykyään saastuneita, niissä on orgaanista elohopeaa, PCB:tä ja DDT:tä. Tästä syystä suositukset herättävät hämmennystä: Yhtäältä meitä neuvotaan syömään enemmän kalaa ja toisaalta meitä varoitetaan sen sisältämistä ympäristömyrkyistä.

Ongelman ratkaisu on sellainen kalaöljy, josta ympäristömyrkyt on [mahdollisimman tarkoin] poistettu. Sitä paitsi, eniten kalaöljyjä sisältävät kalalajit [makrilli, silli ja sardiinit] ovat sellaisia, joita useimmat amerikkalaiset eivät syö kovinkaan paljoa. Jotta saisimme päivittäin tarvitsemamme vähimmäismäärän omega-3-rasvahappoja meidän tulisi syödä neljänneskilo lohta tai 2,5 kg kampelaa. Se on kerta kaikkiaan mahdotonta useimmille amerikkalaisille. Niinpä kalaöljyvalmisteet ovat paras tapa varmistaa riittävä omega-3-rasvahappojen päivittäinen saanti.

Moderator
Eräät väittävät Teidän mainostavan kalaöljyvalmisteita koska oma yhtiönne myy sellaisia. Onko se totta?

Dr. Barry Sears
On totta, että myymme kalaöljyvalmisteita, ja niin tekevät monet muutkin yhtiöt eri puolilla maailmaa. Kuitenkin [asianlaita on niin], että jos haluat käyttää vain yhtä lisäravinnetta, joka parhaiten tasapainottaa hormonejasi, ota kalaöljyannos päivittäin.

Kuten kirjassani sanon, hyvä aloitusannos on samanlainen kuin mitä isoäitisi antoi omille vanhemmillesi: yksi ruokalusikallinen kalanmaksaöljyä päivässä. Vaikka kalanmaksaöljy on maailman inhottavimman makuista ravintoa, mutta sillä on dramaattisen hyvä vaikutus terveyteen. Ja sitä on saatavana kaikkialla Amerikassa.

Moderator
Dr. Sears, kiitos haastattelusta. Onko teillä vielä jotakin tärkeää sanottavaa kuulijoillemme?

Dr. Barry Sears
Omega Zone -kirjani on 21. vuosisadan terveysmanifesti. Se perustuu terveyden vaalimiseen kroonisten sairauksien hoidon sijasta. Neuvon siinä, kuinka terveydentilaa voidaan tarkoin seurata tietyillä verikokeilla, jotka kertovat kuinka hyvin hormonisi ovat tasapainossa. Lyhyesti sanottuna: Mitä paremmin hallitset hormonitasapainoasi, sitä paremmin hallitset elämääsi. Paras tapa hallita hormoneja on syödä oikein.

Tämä vie meidät nykyaikaisen lääketieteen alkulähteille. [Lääketieteen isä] Hippokrates sanoi: "Olkoon ruokasi myös lääkkeesi ja lääkkeesi myös ruokasi". Nyt, noin 2 500 vuotta myöhemmin tiedämme, että hän oli oikeassa. Ruokavalion avulla voimme hallita hormonien tasapainoa.

Tämä tarjoaa meille mahdollisuuden, jos vain sovellamme oikeita ohjeita, elää pitempään ja parempaa elämää. Toivon, että Omega Zone -kirja tarjoaa nuo ohjeet selvästi ja helposti noudatettavassa muodossa, jotka edistävät terveyttä ja hyvinvointia.

Moderator
Kiitos kaikille keskusteluumme osallistuneille. Jos haluatte osallistua toiseen suoraan keskusteluun, klikatkaa tähän: visit our community index.

ABCNEWS alkuperäinen teksti
Näin valitset hyvän kalaöljyvalmisteen