Omega-3-rasvahappoja odottaville äideille

Gynekologit ja lastenlääkärit ovat alkaneet suositella kalaöljyä kaikille raskaana oleville naisille, sillä kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät äidin masennusta ja ennenaikaista synnytystä. Lisäksi omega-3:t edistävät lapsen silmien ja aivojen normaalia kehitystä. Uusien tutkimusten mukaan kalaöljyä nauttineiden äitien lapsilla on vähemmän allergioita, infektioita ja heistä tulee keskimäärin muita älykkäämpiä. Äidin nauttima kalaöljy voi myös ehkäistä lasten lukivaikeutta, ADHD:ta ja muita psyykkisiä häiriöitä, kuten masennusta, sekä muitakin sairauksia, esim. diabetesta sekä sydän ja verisuonitauteja myöhemmin elämässä.

Normaalit kohdunsisäiset olot ja raskauden täysiaikaisuus (40 viikkoa) ovat erittäin tärkeitä lapsen sikiöaikaiselle kehitykselle ja tulevalle terveydelle. Barkerin hypoteesin mukaan sikiöaikainen ”aliravitsemus” ennustaa vaikeuksia lapsen terveydelle vuosien ja jopa vuosikymmenten kuluttua. Täysiaikainen raskaus on aina parempi kuin ennenaikainen synnytys. Mikä sitten aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen?

Tietyt äidin elimistön tuottamat "pahat" eikosanoidit – prostaglandiinit E2 (PGE2) ja F2 (PGF2) – ovat ainakin osasyyllisiä raskauden päättymiseen ennen laskettua aikaa. Eikosanoidien tasapainosta huolehtiminen edesauttaa raskauden jatkumista normaalina laskettuun päivään asti. Vaikka kyse voi olla vain muutamista päivistä tai viikosta, saattaa sillä olla suuri merkitys lapsen kehitykselle ja terveydelle. Mitä varhemmin lapsi syntyy, sitä suurempia ongelmia, kuten alla olevasta kuviosta ilmenee.

Ennen 25. raskausviikkoa syntyneillä 6,5-vuotiailla lapsilla on neurologisia ja kognitiivisia häiriöitä (muun muassa oppimis- ja keskittämysvaikeuksia) verrattuna täysiaikaisiin (2 oikeanpuolista ryhmää). x-akseli: Congitive Score, y-akseli Gestational age (wk). BMJ 2005 Jan 6;352,71-71 (lue lisää Naturesta)

Mistä kiinnostus kalaöljyyn syntyi?

Pohjois-Euroopan maissa lasten syntymäpaino on keskimäärin suurempi kuin muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Syynä pidetään pohjoismaalaisten naisten raskauden keskimääräisesti pidempää kestoa. Syitä tähän asiaan etsittäessä on käynyt ilmi, että Pohjoismaissa syödään keskimäärin enemmän rasvaista kalaa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Niinpä monet tutkijat ovat uumoilleet jo parikymmentä vuotta, että kalarasva sisältää aineita, jotka ylläpitävät normaalia raskautta. Kahden viime vuosikymmenen aikana onkin julkaistu paljon koe-eläin- ja ihmistutkimuksia, jotka valottavat tätä kysymystä.

Tohtori M. S. Reecen työryhmä osoitti vuonna 1997, että 34. raskausviikolla synnyttäneiden äitien veressä ja istukassa oli enemmän omega-6-rasvahappojen aineenvaihdunnan tuotteita, tulehdussytokiineja tuottavaa arakidonihappoa (AA) ja dokosapentaeenihappoa DPA), kuin 40. viikolla synnyttäneillä (1). AA ja DPA kilpailevat elimistössä samoista entsyymeistä kuin omega-3-rasvahapot. Jos omega-3:a on läsnä vähemmän kuin omega-6:a, kudokset tuottavat ylimäärin AA:ta ja DPA:ta, mikä lisää tulehdusta ja siten ennenaikaisen synnytyksen vaaraa. Silloin punasolujen ja plasman AA/EPA-suhde on huono; EPAn ottaminen parantaa asiaa. Sama tutkijaryhmä julkaisi v. 2001 katsauksen aiheesta tehtyihin tieteellisiin tutkimuksiin ja suositteli omega-3:a lisäravinteena odottaville äideille (2)

Tohtori Sjúr{partial}ur F. Olsen Tanskan Kansanterveyslaitokselta seurasi Aarhusissa 8 729 raskauden kulkua. Kävi ilmi, että mitä enemmän naiset olivat syöneet kalaa, sitä useammin lapsi syntyi täysiaikaisena (3). Siten Olsenin työryhmä testasi kalaöljykapseleiden vaikutusta raskauden kestoon kaksoissokkokokeessa. Kävi ilmi, että paseboryhmässä 33 % äideistä synnytti ennenaikaisesti, mutta kalaöljyryhmässä ennenaikaisia synnytyksiä oli viidennes vähemmän (4, 5).

Kalan ja muun meriruoan runsas syönti raskausaikana on tunnetusti ongelmallista ympäristömyrkkyjen (elohopea, dioksiini, PCB ym.) vuoksi. Vierasaineet voidaan kuitenkin poistaa kalaöljystä tyhjiötislauksella, kuten mm. Tullilaboratorion analyysi osoittaa. Tyhjiötislattu kalaöljy on siten suositeltavin vaihtoehto.

Muut hyödyt

Australialaiset lastenallergologit ovat osoittaneet, että raskauden aikana nautittu kalaöljy (4 g/vrk) vähentää lasten allergioita (atooppista ihottumaa ja astmaa) (6). Kalaöljyn otto paransi huomattavasti naisten AA/EPA-suhdetta (7), mikä selittää myös sitä, että se ehkäisee ennenaikaista synnytystä. Ruotsissa Malmön yliopiston gynekologit suosittavat odottaville äideille ja muillekin naisille kalaöljykapseleita, mutta korostavat valmisteen puhtauden tärkeää merkitystä (8).

Omega-3-rasvahappojen nauttiminen odotusaikana normalisoi T-valkosolujen toimintaa, mikä ehkäisee raskaudenaikaisen diabeteksen puhkeamista (Obes Res. 2004 Nov;12(11):1744-1753).

Yhdysvalloissa on julkaistu dramaattinen raskaudenaikaisen masennuksen paraneminen E-EPA-nimisellä kalaöljyllä (4 g/vrk). Yhtenä raskaudenaikaisen ja sen jälkeisen masennuksen syynä voi olla, että sikiön aivojen kasvu verottaa äidin omega-3-rasvahappoja siinä määrin, että hänen aivonsa kutistuvat tilapäisesti, kuten aivokuvaukset osoitavat (ks. linkki alla).

Hyvin puhdistetuista kalaöljystä ei ole haittaa tai vaaraa enempää äidille kuin sikiöllekään. Raskaana olevat naiset voivat siis käyttää kalaöljyä turvallisin mielin (9).

1. Reece MS. McGregor JA, Allen KG, Harris MA. Maternal and perinatal long-chain fatty acids: possible roles in preterm birth. Am J Obstet Gynecol. 1997;176(4):907-14 [PubMed]
2. McGregor JA, Allen KG, Harris MA. Reece MS et al. Obstet Gynecol Surv. 2001 May;56(5 Suppl 1):S1-13. Review.
3. Olsen SF, Secher NJ. Low consumption of seafood in early pregnancy as a risk factor for preterm delivery: prospective cohort study. BMJ. 2002;324(7335):447 [Free full text]
4. Olsen S.F., Secher N.J., Bjornsson S., Weber T., Atke A., The potential benefits of using fish oil in relation to preterm labor: the case for a randomized controlled trial. Acta. Obstet. Gynecol. Scand. 2003; 82(11): 978-82
5. Olsen SF. Is supplementation with marine omega-3 fatty acids during pregnancy a useful tool in the prevention of preterm birth? Clin Obstet Gynecol. 2004 Dec;47(4):768-74; discussion 881-2. No abstract available.
6. Prescott S.L., Calder P.C., Omega-3 polyunsaturated fatty acids and allergic disease. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. 2004; 7(2): 123-9 [PubMed]
7. Dunstan JA, Mori TA, Barden A et al. Effects of n-3 polyunsaturated fatty acid supplementation in pregnancy on maternal and fetal erythrocyte fatty acid composition. Eur J Clin Nutr. 2004;58(3):429-37 [PubMed]
8. Saldeen P, Saldeen T. Women and Omega-3 Fatty Acids. Obstet Gynecol Surv. 2004;59(10):722-730. [PubMed]

9. Gallaher S. Omega 3 oils and pregnancy. Midwifery Today Int Midwife. 2004;(69):26-31. Review. [PubMed]

Omega-3-rasvahappoja naisille, suosittavat gynekologit
Omega-6/omega-3 -suhde kroonisissa taudeissa
Omega-6/omega-3 -suhde astmassa
Omega-3-rasvahapot munuaistaudeissa
Karoliininen instituutti: Kalaöljy ehkäisee syöpää
Kalaöljyn omega-3-rasvahapot syöpätaudeissa
Barry Searsin haastattelu omega-3:sta