EPA-rasvahappo sammuttaa tulehdusta

EPA-rasvahaposta muodostuu elimistössä vahvoja tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanoluokan yhdisteitä, E-luokan resolviinejä. EPA muuntuu aivoissa osittain DHA:ksi, josta syntyy myös tulehdusta sammuttavia nanomolekyylejä, neuroprotektiini 1:tä (NPD1), maresiineja ja oksilipiinejä. EPA (E-EPA) ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), joka on kaikkien kroonisten tautien syytekijä ja pahentaja. Tutkimukset puoltavat E-EPAn nauttimista ravintolisänä.

Professori Charles Serhanin johtamat Harvardin yliopiston tutkijat havaitsivat vuonna 2002, että omega-3-rasvahapoista syntyy kudoksissa pieniä nanomolaarisia välittäjäaineiden esiasteita, resolviineja, dokosatrieenejä ja protektiineja (ks. Serhan 2014, 2017, Serhan ym. 2015, Norris ym. 2018). EPAsta syntyy E-sarjan resolviineja (RvE), jotka ehkäisevät tulehdusta (inflammaatiota). EPAsta syntyy kudoksissa myös DHA:ta, joka puolestaan tuottaa D-sarjan resolviineja (RDs) ja neuroprotektiini D1:tä sekä maresiineja. Ne ovat kaikki potentteja tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia yhdisteitä. Koska kaikki krooniset taudit ovat tulehdustiloja, kalaöljy ehkäisee pitkäaikaissairauksia ja parantaa niiden ennustetta sammuttamalla tulehdusta, kuten diabetesta (Hansen ym. 2019) ja keuhkotulehdusta (Mayer ym. 2019). Tehokkainta on etyyliesteröity kalaöljy E-EPA ja E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmä.

Kalaöljyssä on noin 50 erilaista rasvahappoa, joista EPA ja DHA (omega-3) ovat terveellisiä, kun taas liiallinen arakidonihappo (AA, omega-6) voi olla haitallinen. Siksi oikea EPA/AA-suhde on terveydelle tärkeä. Tohtori Charles N. Serhanin työryhmä (Harvardin yliopistosta) on osoittanut, että EPA että DHA ovat monien nanomolaarisina (nM) pitoisuuksina esiintyvien välittäjäaineiden esiasteita. Niillä on anti-inflammatorisia ja hermosoluja suojaavia vaikutuksia (lue lisää).

omega-6 ja omega-3 metaboliaa

Kuva kertoo, kuinka arakidonihaposta (omega-6) syntyy elimistössä tulehdusta aiheuttavia proinflammatorisia yhdisteitä ja omega-3-rasvahapoista, EPA ja DHA, puolestaan tulehdusta ehkäiseviä ja sammuttavia anti-inflammatorisia yhdisteitä protektiineja, maresiineja ja resolviineja. Ne selittävät suurelta osin kalaöljyn laajoja ja monipuolisia terveysvaikutuksia.

Etyyliesteröidyt kalaöljyt lisäävät veren omega-3-oksilipiinin pitoisuutta ja vähentävät omega-6-oksilipiinejä noin 20 %. Omega-3:sta hapettumalla syntyvät oksilipiinit ovat voimakkaita tulehduksen estoaineita. Hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio) on syytekijänä kaikissa pitkäaikaissiarauksissa ja niiden pahenemisessa. Havainto tarjoaa aivan uudenlaisen selityksen etyyliesteröityjen kalaöljyjen monille terveysvaikutuksille (Shearer ym. 2009).

Nanotieteiden alkuna pidetään fyysikko Richard Feynman vuonna 1959 pitämää luentoa. Feynman sai fysiikan Nobelin palkinnon 1965. Serhanin tutkijaryhmä on eristänyt ihmisen veriplasmasta nanoyhdisteen, jolle se antoi nimeksi Resolvin E1 (RvE1). Nimi tulee verbistä "resolve", joka merkitsee "ratkaista, selvittää". Kirjain E tarkoittaa E-sarjaa.

EPA-rasvahaposta syntyy RvE1:tä, joka on bioaktiivinen EPAn hapetustuote. Se vaimentaa "dramaattisesti" ihotulehdusta, peritoniittia (vatsakalvon tulehdusta) ja tulehdussytokiinien, kuten interleukiini 12:n (IL12) tuotantoa veressä ja kudoksissa. RvE1 tarttuu soluissa sille spesifiseen reseptoriin (vastaanottimeen) ChemR23:een, joka välittää RvE1-signaalia ja vaimentaa tuman kappaB-tekijää. ChemR23 on valkosolujen erittämä proteiini, joka estää valkosoluja (leukosyyttejä) vaeltamasta tulehduspaikalle. Aikaisemmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että aspiriini (COX-1-estäjä) edistää EPAn muuttumista resolviinin esiasteeksi. Japanilaiset ihotautilääkärit ovat osoittaneet hiiritukimuksessaan, kuinka RvE1 vaimentaa ja sammuttaa psoriasiksessa mylleräväää kronista tulehdusta (Sawada ym. 2018). Psoriasista sairastaa noin 150 000 suomalsiata. Heille E-EPAsta voi olla uurta hyötyä, kunhan päivöannos on riittävän suuri (noin 2 grammaa).

Kuva 1. Näin EPA-rasvahaposta syntyy – etenkin aspiriinin läsnä ollessa – valtimon endoteelisoluissa COX-2- ja sytokromi P450-entsyymien katalysoimana 18R-hydroksyylieikosapentaeenihappoa (18R-HEPE). Siitä 5-LOX-entsyymi (kuvassa 5-LO) valmistaa E-sarjan resolviinia E1. EPA vaimentaa valtimoita tulehduttavaa ja ahtauttavaa endoteliiniä ja myeloperoksisaasia. Resolviini E1 (RvE1) ja sen reseptori sammuttavat tulehdusta. Ravinnosta tai ravintolisästä saatu EPA-rasvahappo tuottaa soluissa Resolviini E1:tä joka vaimentaa COX-2 ja 5-LOX-entsyymien aktivitettiia.

Serhanin mukaan granulosyyttivalkosolut edistävät arakidonihaposta syntyvien prostaglandiinien ja leukotrieenien muuttumista lipoksiineiksi, jotka käynnistävät tulehduksen sammutuksen. Resolviinien ja protektiinien synteesi omega-3-rasvahapoista edistää sammutusprosessia ja lyhentää tulehduksen kestoa. EPA-rasvahappo sammuttaa myös myeloperoxidaasi-nimisen valkuaisaineineen ja NF-kappaB:n aiheuttamia tulehdusreaktioita valtimoiden seinämissä ja suolistossa.

COX-2-tulehdus- ja särkylääkkeet lisäävät sydäninfarktin vaaraa mahdollisesti salpaamalla resolviini E1:n tuotantoa elimistössä, sanovat tutkijat. Kun tämä tärkeä tulehdusta ehkäisevä mekanismi estyy, tulehtuu valtimoiden sisäpinta ja potilaalle kehittyy valtimonkovetustauti. EPAsta syntyy 5-LOX-entsyymin avulla myös resolviini E2:ta, joka niinikään selittää EPAn monimuotoista anti-inflammatorista vaikutusta (Chemistry & Biology 2006).

EPA-rasvahappo ehkäisee tunnetusti sydän- ja verisuonitauteja, etenkin rytmihäiriöistä johtuvia äkkikuolemia sekä syöpää. Serhanin työryhmän löydöt antavat uudenlaisen biokemiallisen (molekyylitason) selityksen näille havainnoille. EPA-rasvahappo voi ehkäistä ja vaimentaa elimistössä vallitsevaa tulehdustilaa – jota mm. myeloperoksidaasi aiheuttaa jo vuosia ennen infarktin tuloa – varsin pieninä päiväannoksina, 500–1 000 mg/vrk. Löydöksellä on suuri merkitys, sillä kaikki pitkäaikaiset sairaudet – diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, syöpä, masennus ja dementia – ja jopa itse vanheneminen ovat luonteeltaan tulehdustiloja, joiden täydentävänä hoitona EPA-rasvahapolla voi olla hyvinkin tärkeä merkitys (lue lisää). Serhanin työryhmän toinen tutkimus vahvistaa käsitystä resolviinin vahvasta anti-inflammatorisesta tehosta. Resolviini vaimentaa mm. leukotrieeni B4 receptoria. Resolviini E1 suojaa myös valtimoiden endoteelisolujen telomeerejä, mikä selittää osaltaan valtimoiden säilymistä joustavina ja nuorekkeina.

Tiedustelin 17.5.2005 tohtori Serhanilta, syntyykö EPAsta resolviini E1:tä myös ilman aspiriinia. Hänen vastuksensa oli: "Kyllä, mutta aspiriini näyttää edistävän sen tuotantoa."

Yli 18 600 potilaan 5-vuotinen japanilainen JELIS-tutkimus osoitti, että etyyli-EPA (E-EPA) (1 800 mg/vrk) tehostaa statiinien vaikutusta ja suojaa niiden sivuvaikutuksilta. Tutkijat selittävät mullistavia tuloksiaan E-EPAn anti-inflammatorisilla vaikutuksilla.

Munuaistauteja tutkivat tiedemiesryhmät suosittavat nyt yleisesti EPA-rasvahapon käyttöä ravintolisänä, koska se vaimentaa tulehdussytokiineja ja toimii antioksidanttina. Esimerkkinä monista tällaisista artikkeleista J Nutr Biochem. 2006 ja Kidney International 2006.

Japanilainen rottakoe osoittaa, että EPA kykenee vaimentamaan jopa vaikeaa haimatulehdusta (lue raportti).

E-EPA pysäyttää hapetusstressin solukalvolla:

EPA pysäyttää solukalvon härskiintymisen (lipidiperoksidaation)

E-EPA sisältämä puhdas EPA-rasvahappo kulkeutuu solukalvon rakenteisiin, joita se stabilisoi ja ehkäisee vapaiden radikaalien syntyä. Näin EPA pysäyttää hapetusstressin aiheuttaman solukalvon lipidiperoksidaation eli härskiintymisen. Solukalvo tervehtyy ja nuortuu (Mason ja Jabob 2015). EPA ehkäisee hapetusstressin aiheuttamia vaurioita ihmisen valtimoiden seinämän endoteelikerroksessa osoittaa myös uusi korealainen tutkimus (Lee ym. 2015).

Nanolääketiede:
Resolviinit, dokosatieenit ja maresiinit ovat kooltaan nanoluokan yhdisteitä. "Nano" tulee kreikankielen kääpiötä merkitsevästä sanasta. Nanometri (nM) tarkoittaa metrin miljardisosaa. Lehden sivu on paksuudeltaan noin 100 000 nM, ihmisen hius 80 000 nM ja punasolu pituudeltaan 2500 nM. Bakteerin pituus on n. 1000 nM ja viruksen 100 nM. DNAn läpimitta on 2,5 nM. Nanotekniikka on mikroskooppisten esineiden suunnitelua, valmistamista ja käyttöä. Nanolaitteiden uskotaan tulevaisuudessa voivan kuljettaa hiussuonia pitkin lääkkeitä ja happea täsmällisesti oikeisiin soluihin ja jäljittämään ja tuhoamaan bakteereita, viruksia ja muita taudinaiheuttajia.

Aspiriinin ja etyyliesteröidyn kalaöljyn yhteiskäyttö on turvallista
Brittitutkijat vahvistavat: EPA sammuttaa tulehdusta valtimoissa

Laval-yliopisto tutkii: EPA-rasvahappoa eturauhassyövän hoitoon

Alla oleva kuva kertoo kuinka kalaöljyn omega-3-rasvahapoista (EPA ja DHA) syntyy elimistössä tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanoyhdisteitä, resolviineja, protektiineja ja maresiineja. tässä kuvassa erityisesti keuhkoahtaumataudissa (COPD). Lähde: Pizzini ym. 2018).

Kalaöljyn omega-3-rasvahapoista syntyy elimistössä rtulehdusta ahkäöiseviä ja vaimentavia nanoyhdisteitä

Tässä vielä uusi kaavakuva, joka kertoo kuinka kalaöljyn oega-3-rasvahapoista syntyy ttulehdusta ehkäisevi'

Guertin MH, Robitaille K, Pelletier JF, et al. Effects of concentrated long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation before radical prostatectomy on prostate cancer proliferation, inflammation, and quality of life: study protocol for a phase IIb, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. BMC Cancer. 2018 Jan 10;18(1):64. doi: 10.1186/s12885-017-3979-9. Free Full Text
Serhan CN. Treating inflammation and infection in the 21st century: new hints from decoding resolution mediators and mechanisms. FASEB J. 2017 Jan 13. pii: fj.201601222R. doi: 10.1096/fj.201601222R.


Serhan CN, Chiang N, Dalli J. The resolution code of acute inflammation: Novel pro-resolving lipid mediators in resolution. Review. Seminars in Immunology. 2015 Apr 6. pii: S1044-5323(15)00012-3. doi: 10.1016/j.smim.2015.03.004.
Serhan CN. Pro-resolving lipid mediators are leads for resolution physiology.
Nature. 2014 Jun 4;510(7503):92-101. doi: 10.1038/nature13479.
Shearer GC, Harris WS, Pedersen TL, Newman JW. Detection of omega-3 oxylipins in human plasma and response to treatment with omega-3 acid ethyl esters. J Lipid Res. 2009 Aug 11. [Epub ahead of print]
Serhan CN, Yang Martinod K, et al. Maresins: novel macrophage mediators with potent antiinflammatory and proresolving actions. J Exp Med. 2009;206(1):15-23. Free Full Text pdf
Hong S, Porter TF, Lu Y, Oh SF, Pillai PS, Serhan CN. Resolvin E1 Metabolome in Local Inactivation during Inflammation-Resolution. J Immunol. 2008;180(5):3512-3519 [PubMed].
Serhan CN, Chinag N . Endogenous pro-resolving and anti-inflammatory lipid mediators: a new pharmacologic genus. Br J Pharmacol. 2007 Oct 29; [Free Full Text]
Serhan CN, Lu Y, Hong S, Yang R. Mediator lipidomics: search algorithms for eicosanoids, resolvins, and protectins. Methods Enzymol. 2007;432:275-317 [PubMed].
Serhan CN, Yacoubian S. New Endogenous Anti-Inflammatory and Proresolving Lipid Mediators: Implications for Rheumatic Diseases. Medscape 24 September 2007 [Free Full Text]
Schwab JM, Chiang N, Arita M, Serhan CN .Resolvin E1 and protectin D1 activate inflammation-resolution programmes. Nature 2007; 447 , 869-874 [Abstract]
Yokoyama M. Effects of eicosapentaenoic acid (EPA) on major cardiovascular events in hypercholesterolemic patients: the Japan EPA Lipid Intervention Study (JELIS). American Heart Association Scientific Sessions 2005; November 13-16, 2005; Dallas, Texas. Late Breaking Clinical Trials II. [Selostus suomeksi]
Yokoyama M, Origasa H; JELIS Investigators. Effects of eicosapentaenoic acid on cardiovascular events in Japanese patients with hypercholesterolemia: rationale, design, and baseline characteristics of the Japan EPA Lipid Intervention Study (JELIS). Am Heart J. 2003;146:613-620 [PubMed] [Selostus suomeksi]

Sawada Y, Honda T, Nakamizo S, et al. Resolvin E1 attenuates murine psoriatic dermatitis. Scientific Reports. 2018 Aug 8;8(1):11873. doi: 10.1038/s41598-018-30373-1. Free Full Text pdf.

Pizzini A, Lunger L, Sonnweber T, et al. The Role of Omega-3 Fatty Acids in the Setting of Coronary Artery Disease and COPD: A Review. Nutrients. 2018 Dec 2;10(12). pii: E1864. doi: 10.3390/nu10121864. Free Full Text
Norris PC, Skulas-Ray AC, Riley I, et al. Identification of specialized pro-resolving mediator clusters from healthy adults after intravenous low-dose endotoxin and omega-3 supplementation: a methodological validation. Scientific Reports. 2018 Dec 21;8(1):18050. doi: 10.1038/s41598-018-36679-4. Free Full Text
Mayer K, Sommer N, Hache K, et al. Resolvin E1 Improves Mitochondrial Function in Human Alveolar Epithelial Cells during Severe Inflammation. Lipids. 2019 Jan 29. doi: 10.1002/lipd.12119.

Hansen TV, Vik A, Serhan CN. The Protectin Family of Specialized Pro-resolving Mediators: Potent Immunoresolvents Enabling Innovative Approaches to Target Obesity and Diabetes. Review. Frontiers in Pharmacology. 2019 Jan 17;9:1582. doi: 10.3389/fphar.2018.01582. Free Full Text

Lee SE, Kim GD, Yang H, et al. Effects of Eicosapentaenoic Acid on the Cytoprotection Through Nrf2-Mediated Heme Oxygenase-1 in Human Endothelial Cells. Journal of Cardiovascular Pharmacology. 2015;66(1):108–117. doi:10.1097/FJC.0000000000000251