E-EPA ja veren hyytyminen

Japanilainen rottatutkimus antaa tietoa etyyli-EPAn vaikutuksista verenkuvaan ja veren hyytymiseen.

E-EPAkehitettiin Japanissa 1980-luvulla, ja sitä onkin tutkittu eniten juuri Japanissa. Sen vaikutusta veren hyytymiseen ja valtimoiden sisäseinämään tutkittiin Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty -rotilla, jotka sairastuvat spontaanisti diabetekseen. Niille annettiin päivittäin joko 0.3 g/kg E-EPAa tai laardia ja niiden hyytymistä ja fibrinolyyttisiä parametrejä, verihiutaleitten aggregaatiota sekä verisuonten endoteelin funktioita tutkittiin.

EPA-E paransi merkittävästi veren hyytymistä säätävien tekijöiden toimintaa, kuten protrombiiniaikaa. E-EPA aktivoi osittaista protrombiiniaikaa, fibrinogeenipitoisuutta sekä hyytymistekijöiden ( II, V, VII, VIII, IX, X, XI ja XII) aktiviteettia. Edelleen E-EPA paransi antitrombiini III:n, fibrinolyysiin liittyvien parametrien (plasminogeenin, kudostyyppiplasminogeeniaktivaattorin, alfa(2)-plasmiinin estäjän ja plasminogeenin) toimintoja.

E-EPA vähensi verihiutaleiten kalvoilla ADP:n ja kollageenin aiheuttamaa verihiutaleitten kokkaroitumistaipumusta ja kolesteroli/fosfolipidi-molaarista suhdetta. Lisäksi E-EPA lisäsi verisuonen endoteelisolujen liikkumista (migraatiota) ja vähensi endoteelisolujen sitoutumista endoteelin kasvutekijään.

Laardilla ei ollut mitään vaikutusta hyperkoagulaatioon, hypofibrinolyysiin eikä verihiutaleitten aggregaatioon eikä ensdoteelisolujen toimintahäiriöihin.

E-EPA muutti edulliseen suuntaan useita sellaisia tekijöitä, joiden tiedetään aiheuttavan veritulppia ja valtimonkovetustautia, päättelivät tutkijat.

Mori Y, Nobukata H, Harada T, et al. Long-term administration of highly purified eicosapentaenoic Acid ethyl ester improves blood coagulation abnormalities and dysfunction of vascular endothelial cells in Otsuka long-evans Tokushima Fatty rats. Endocr J. 2003;50(5):603-11. [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

EPA-rasvahappo on erinomainen anti-inflammatorinen (tulehdusta ehkäisevä, vaimentava ja sammuttava) yhdiste, josta on hyötyä kaikisa verisuonitaudeissa. Nehän ovat tulehdustauteja. E-EPAsta syntyy kudoksissa tulehdusta ehkäiseviä hyviä eikosanoideja. Ja lisäksi kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät rytmihäiriöitä (lue lisää) ja stabiloivat valtimoiden seinämien plakkeja (lue lisää).

Kalaöljy sydän- ja verisuonitaudeissa