Diabeetikon verensokerin liian tehokas hoito vaarallista?

Yli 10 000 tyypin 2 diabeetikon Accord seurantatutkimus osoitti yllättäen, ettei kohonneen verensokerin alentaminen terveiden tasolle lääkkein välttämättä olekaan niin terveellistä kuten tähän asti on uskottu. Verensokerin liian tiukka hoitaminen lääkkein ei ehkäise sydänkohtauksia eikä aivohalvauksia, ja voi jopa tappaa, etenkin ikääntyviä, sanovat tutkijat. Toinen, yhtä suuri ADVANCE-tutkimus kuitenkin antoi päinvastaiset tulokset. Diabeteksen hoidossa tutkitaan nyt myös vhh-ruokavaliota ravintolisiä ja hyvät tulokset on syytä ottaa vakavasti.

Ikääntyvien diabeetikkojen verensokeritasapainon intensiivinen hoito lisäsi kuolemantapauksia verrattuna samanikäisiin henkilöihin, joiden tautia hoidettiin konservatiivisemmin.

"Tutkimuksen tarkoitus on vastata kysymykseen, ehkäiseekö verensokerin tiukka hallinta todella kuolemia", sanoo yksi tutkijoista, tohtori Faramarz Ismail-Beigi (University Hospitals Case Medical Center, Cleveland, Ohio). "Intensiivisesti hoidetussa ryhmässä vastaus on mielestäni EI. Sellainen hoito ei ehkäise sydänkohtauksia eikä aivohalvauksia".

Intensiivisen hoidon ryhmässä tavoiteltiin HbA1c-tasoa 6 % tai alle. Potilaat pääsivät keskimäärin tasolle 6,4 %, kun taas konservatiivisemman hoidon ryhmässä tulos oli keskimäärin 7,5 %. Sille tasolle voidaan hoitaa miljoonia ihmisiä, mutta tasolle 6 % pääsyyn tarvittaisiin 10 kertaa nykyistä enemmän voimavaroja, sanoo Ismail-Beigi. [HbA1c on sokeroitunutta hemoglobiinia, joka kuvaa sokeritasapainoa 2–3 edeltävältä ajalta. HbA1c ei ole verensokerin pitkän ajan keskiarvo, vaan sokeroituneen Hb:n prosentuaalinen määrä. Mitä korkeampi HbA1c, sitä suurempi lisätautien riski. Lue lisää oppaasta.]

Myös tohtori James Dove, American College of Cardiologyn puheenjohtaja on huolissaan tutkimuksen tuloksista. "Mielestäni se antaa aihetta varovaisuuteen", hän sanoi Reutershealthille puhelinhaastattelussa. "Vakioajattelu on ollut, että mitä matalampi verensokeri, sitä paremmin se suojaa diabeteksen lisätaudeilta", hän sanoo. ACCORD-tutkijat aikovat selvittää, miksi intensiivisesti hoidettujen potilaiden ennuste huononi.

Tohtori Tolosen kommentti

Aggressiivinen hoito tapahtuu lääkkein, jotka lienevät syynä ennusteen huononemiseen ACCORD-hankkeessa, ei suinkaan verensokerin normaalistuminen. Liikaa lääkitystä on siis syytä välttää ja käyttää muun muassa tutkitusti hyödyllisiä ravintolisiä. Berberiini, D-vitamiini, karnosiini, magnesium, orgaaninen kromi, ubikinoni ja E-EPA-niminen kalaöljy vähentävät merkitsevästi diabeetikkojen ydäntaudin riskitekijöitä ja veritulppia. E-EPA ehkäisee ja jopa parantaa alkoholin käytöstä riippumatonta rasvamaksaa, jota esiintyy joka toisella diabeetikoilla (lue tutkimus).

Aiheeseen liittyviä uusia tutkimuksia:

Tyypin 2 diabetes on lähtökotaisesti rasva-aineenvaihdunnan häiriö
B3-vitamiinia diabeetikoille
Diabeetikon sydäntaudin uusia ehkäisymahdollisuuksia
Diabetes on tulehdustauti
Homokysteiini ja diabeettinen verkkokalvon rappeuma
Omega-3:t ehkäisevät lasten diabetesta
Suomen Lääkärilehti: Ravintolisät avuksi diabeteksen hoitoon
Kromista sittenkin hyötyä diabeteksen hoidossa
Sinkin puute lisää diabeetikon sydänkuoleman riskiä
Diabeetikolle glykaation estäjiä
E-EPA vähentää diabeetikon sydäntaudin riskiä
Diabeetikoilla huomattavaa B1-vitamiinin puutetta
Benfotiamiinia diabeettisen neuropatian hoitoon
Tri Tolosen kromikatsaus
Diabeteksen täydentävä ravitsemushoito