E-EPA ohentaa diabeetikon paksuuntuneita kaulavaltimoita ja parantaa verenkiertoa

E-EPAa on tutkittu Japanissa pitkään muun muassa diabeteksen lisähoitona. Päiväannos on yleensä 1800 mg, vaikka japanilaiset syövät kalaa ja muuta meriruokaa moninverroin enemmän kuin esimerkiksi suomalaiset ja heidän veressään on kolme kertaa enemmän EPAa kuin suomalaisilla keskimäärin. Vuonna 2003 julkaistu tutkimus osoittaa, että E-EPA palauttaa diabeetikkojen kovettuneita kaulavaltimoita ennalleen ja parantaa verenvirtausta niissä. Tulokset vahvistettiin vuonna 2007 toisessa tutkimuksessa suuremmassa aineistossa. Kaulavaltimoiden kovettuminen on siis palautuva (reversiibeli).

Tutkimukseen kutsuttiin 8 naista ja 23 miestä, keski-iältään 60 vuotta, joilla oli heikenynyt sokerinsietokyky. Yhteensä 25:lle oli asetettu diagnoosi tyypin 2 diabetes. Kaikille tehtiin kaulavaltimoiden sisäseinämien (intiman) ultraäänitutkimus ennen E-EPA-hoitoa ja sen jälkeen. Hoito kesti lähes vuoden. Ultraäänitutkimus on erittäin tarkka, ja se osoittaa onko valtimoiden seinämissä arterioskleroottisia plakkeja (kovettumapaakkuja). Lisäksi potilaista mitattiin painoindeksi, verenpaineet, plasman verensokeri (paastoarvo), HbA1C, kokonaiskolesteroli ja triglyseridit.

E-EPA-hoito ohensi merkitsevästi kaulavaltimoiden sisäseinämän paksuutta kaikilla 31 potilaalla (1.35 +- 0.07 mm -> 1.23 +- 0.06 mm). Diabeetikoilla (n=25) seinämän paksuus aleni keskimäärin 1.36 +- 0.07 mm -> 1.24 +- 0.08 mm. Verenpaine, triglyseridit ja HbA1C alenivat E-EPAlla jonkin verran, mutta muissa muuttujissa ei ilmennyt kovin merkittäviä eroja lähtötilanteeseen nähden.

Johtopäätös: E-EPA vähentää kaulavaltimon sisäseinämän paksuutta henkilöillä, joiden sokeriaineenvaihdunta on häiriintynyt.

Masahiro S. Beneficial Effects of Ethyl-Icosapentaenoic Acid on Carotid Artery Intima-Media Complex Thickness in Patients with Impaired Glucose Tolerance. Prog Med 2003;23(10)2627–32 [Abstract] [Japanese]

Kuva. Diabeetikon valtimoiden sisäseinämä (intima) paksuuntuu ja jäykistyy, jolloin verenvirtaus heikkenee. Pahimmassa tapauksessa suoni voi tukkiutua kokonaan. E-EPA ja karnosiini ehkäisevät ja jopa palauttavat skleroosia. Muutos on siis reversiibeli E-EPAn käyttäjillä.

Kaulavaltimot väripiirroksina (Wikipedia)
Kaulavaltimon intiman mittausmenetelmästä (Wikipedia)

"Carotid intima-medial thickness measurements have been proven to provide incremental data to traditional risk prediction based on clinical data. It is the only imaging test recommended by the American Heart Association for this purpose."
- President, American Heart Association

Tohtori Tolosen kommentti

Vuonna 2006 toinen samanlainen japanilaistutkimus vahvisti tässä raportoidut tulokset. Havaintojen mukaan E-EPA pysähdyttää ja jopa korjaa valtimonkovetusta ihan mitattavissa luvuissa. Valtimotaudin palautumista normaaliin suuntaan (reversibiliteettiä) ei ole ennen pidetty mahdollisena, mutta nyt tutkimukset näyttävät E-EPAn kääntävän kelloa taaksepäin ja siis parantavan diabeetikon ennustetta. Kuten tiedetään, on diabeetikolla suuri vaara sairastua ja kuolla sydän- ja verisuonitautiin (katso alla oleva linkki). JELIS-tutkimuksen – yli 18 600 potilasta 5 vuoden seurannassa – mukaan E-EPA (1 800 mg/vrk) vähentää merkitsevästi sydänkuolemia ja kliinisiä sydänkohtauksia kolesterolilääkitystä (statiineja) käyttävien keskuudessa.

Suomalaistenkin diabeetikkojen kannattaisi ottaa päivittäin säännöllisesti ruoan lisänä E-EPAa. Lisäksi suosittelen karnosiinia (800 mg/vrk), joka ehkäisee tehokkaasti kohonneen verensokerin haittoja (lue lisää) ja suojaa sydäntä ja verisuonia (lue lisää).

Väitös: Suomalaisen diabeetikon sydäntautivaara
Japanissa diabeetikoille annetaan E-EPAa
Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla
Näin valitset hyvän ja puhtaan EPA-valmisteen
Kysymyksiä ja vastauksia etyyli-EPAsta
Kalaöljyjen uudet laatuvaatimukset
Diabeteksen ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus