Lohen omega-3 vähentynyt puoleen

Aftonbladet teetti puolueettoman analyysin lohen sisältämistä omega-3-rasvahappojen määristä. Pitoisuudet olivat pienemmät kuin mitä Ruotsin elintarvikevirasto ilmoittaa. Vähenemisen syynä ovat muutokset kasvatetun lohen ruokinnassa: Nyt niille syötetään kasviksia ja viljaa, joissa on runsaasti omega-6- ja vähän omega-3-rasvahappoja. Käytännössä lähes kaikki kaupassa myytävä kala on nykyään viljeltyä, sanoo Suomen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.

Analycen-laboratorio tutki omega-3-pitoisuudet 100 gramman erilaisista kaupan lohinäytteistä. Pitoisuudet jäivät alle 3 gramman. Huonoimmillaan pitoisuus oli vain 1,7 g. Tulos hämmästytti, sillä omega-3:a oli lohessa selvästi vähemmän kuin mitä Ruotsin elintarvikelaitos ilmoittaa (3 g/100 g).

Aftonbladet haastatteli tulosten johdosta norjalaista kalatutkijaa, professori Livar Frøylandia. Hänen mukaansa kalanviljelijät ovat siirtyneet ruokkimaan kaloja yhä enemmän viljalla ja kasviperäisillä öljyillä. Seurauksena on ollut kalan omega-3:n väheneminen puoleen ja omega-6:n lisääntyminen. Frøylandin mukaan [villi] norjalainen lohi sisältää keskimäärin 4 grammaa omega-3:a/100 g lohta.

Kalan (kuten ihmisenkin) kyky muuntaa kasviöljyn omega-3:a (ALAa) EPAksi ja DHA:ksi on huono, sanoo professori Kari Ruohonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta. Niinpä kasviöljyn omega-3 (ALA) on biologisesti heikompitehoista kuin kalarasvan EPA- ja DHA. Aivot eivät käytä ALAa hyväkseen kuten EPAa ja DHA:ta. Viimemainitut rasvahapot ovat välttämättömiä mm. lapsen aivojen normaalille kehitykselle.

Kaupassa myytävä punalihainen lohi on kasvatettua; villin lohen liha on harmahtavaa.

Aftonbladet

Tohtori Tolosen kommentti

Finelin tietokannan mukaan lohi ja kirjolohi sisältäisivät EPAa + DHA:ta 1,5–1,7 g/100 g, mikä vastaa suurin piirtein matalimpia ruotsalaisia pitoisuuksia. 150 g lohta sisältäisi EPAa noin 600 mg eli noin yhden E-EPA-kapselin verran. Kalan omega-3:t tuhoutuvat paistettaessa. Norjalaisen tutkimuksen mukaan viljellyn lohen sydän rasvoittuu ja siinä vallitsee tulehdus.

Uudempi Norjassa Eurifins-laboratoriossa tehty anayysi osoitti, että viljellyt lohen omega-3-pitoisuudet ovat pienentyneet entisestään.


Viljelty lopi sairastaa sydänvikaa
Kalaöljyn sydänvaikutukset
Omega-3:t edistävät neurogeneesiä aivoissa
Lasten ja nuorten masennuksen hoito kalaöljyllä
Mikä kalaöljytutkimuksissa mättää?
Lääkelaitoksen mielipide kalaöljyistä
Omega-3:n uudet vaikutustavat
Omega-3-saantisuositus
Omega-3:n saanti, tarve ja vaikutustavat
Omega-6/omega-3-suhde ja krooniset taudit
Omega-3-rasvahappoja naisille
Omega-3:a odottaville äideille
Välttämättömät rasvahapot – tri Tolosen katsaus