Lääkeyhtiöitä syytetään tutkimusten vääristelystä ja lääkäreiden lahjonnasta

Lääketeollisuus vääristelee tutkimustuloksiaan ja lahjoo lääkäreitä, kirjoittaa tuore British Medical Journal (BMJ). Lehti syyttää avoimesti lääkefirmoja tahallisista tutkimusvirheistä, tulosten valikoivasta julkistamisesta sekä lääkäreiden ja sairaaloiden lahjomisesta ja kestitsemisestä. "Ei enää ilmaisia lounaita" (No more free lunches), on pääkirjoituksen otsikkona.

Asiasta on noussut kaikkialla mediassa kova häly. Espanjan suurimpiin sanomalehtiin kuuluva El Mundo kirjoittaa aiheesta näyttävästi (lue artikkeli). The Times kirjoittaa: "Ilmaiset kynät, pitsat, sponsoroidut kongressimatkat ja tarkoituksenmukaisesti suunnattu lääkäreiden täydennyskoulutus, golfkisat ja luksuslomat kuuluvat lääkeyritysten keinovalikoimaan, joilla pyritään antamaan tuotteista todellisuutta parempi kuva ja edistämään niiden määräämistä potilaille". Potilaiden etu vaatisi, että lääkärit pitäisivät enemmän etäisyyttä lääkefirmoihin, kirjoittaa (Englannin lääkäriliiton) lehti.

BMJ:n monet artikkelit käsittelevät lääkeyhtiöiden arveluttavaa moraalia. Erässä artikkelissa todetaan, että lääkeyhtiöiden kustantamissa tutkimuksissa saadaan neljä kertaa tavallista useammin posiitivia tuloksia kuin riippumattomissa tutkimuksissa. Artikkelissa analysoidaan 30 tuoretta lääketutkimusta Yhdysvalloista, Kanadasta ja Brasiliasta. Ilmeni, että lääkeyhtiöt jättävät mielellään julkaisematta epäedulliset tutkimustulokset. Huonot uutiset yksinkertaisesti haudataan. Julkaistujen tutkimusten tulokset sitä vastoin tukevat aina kyseisen yhtiön tuotetta.

Erään BMJ:n artikkelin mukaan lääke-esittelijöiden käynnit lääkäreiden luona vaikuttavat merkittävästi lääkkeiden määräämiseen. Yleislääkäri Chris Watkins lähetti asiasta kyselyn 200 englantilaiselle lääkärille. Kävi ilmeiseksi, että yleislääkäri, joka otti esittelijöitä vastaan vähintään kerran viikossa, oli muita taipuvaisempi määräämään uusimpia lääkkeitä ja suostuvaisempi potilaiden toiveisiin epäasiallisten lääkkeiden määräämisestä. “Joidenkin yleislääkäreiden kontaktit lääke-esittelijöihin ovat tiiiviimpiä kuin mitä uuden tiedon saaminen edellyttäisi. Käynnit ovat enemmän saarnamatkoja kuin koulutusta", Watkinsin työryhmä kirjoittaa.

The Times haastatteli myös useita sellaisia arvostettuja brittitutkijoita, joiden mukaan lääketeollisuus ei mitenkään pyrkinyt vaikuttamaan tutkimusten tekotapaan, tuloksiin tai niiden julkaisemiseen.

The Timesin artikkeli 30.5.2003