Aspiriini voi vahingoittaa munuaisia

Tuhannet suomalaiset syövän päivittäin pientä aspiriiniannosta sydämensä suojaksi. Nyt israelilaiset tutkijat varoittavat, että aspiriini voi vahingoittaa munuaisia, etenkin ikääntyvien keskuudessa. Uusi tutkimus julkaistiin American Journal of Medicine -lehdessä.

Tohtori Dan Caspin johtama lääkäriryhmä Tel Aviv Medical Centerissä tutki aspiriinin (75–325 mg/vrk) vaikutusta ikäihmisten munuaisten toimintaan. Tutkimushenkilöistä otettiin monia veri- ja virtsakokeita, joista kävi ilmi, ettei aspiriini olekaan niin vaaratonta kuin on luultu. Kreatiniinin eritys virtsaan väheni 60 %:lla ja virtsahapon 54 %:lla koehenkilöistä jo kahden viikon aspiriinihoidon (100 mg/vrk) aikana. Virtsahapon eritys pois elimistöstä väheni merkittävästi. Kuten tunnettua virtsahappoa voi kertyä niveliin, jolloin kehittyy kihti. Kreatiniinin eritys kuvastaa munuaisten toimintakuntoa.

Munuaisten toiminta parani, kun aspiriinin käyttö lopetettiin, mutta 48 %:lla tutkituista oli toimintahäiriöitä vielä kolme viikkoa sen jälkeenkin, tutkijat kirjoittavat. Lääkärit ovat yleensä tietoisia suurten aspiriiniannosten vaaroista (kuten mahaverenvuoto), mutta eivät välttämättä pienten päiväannosten riskeistä, he sanovat. Lääkäreitä kehotetaan olemaan varovaisia etenkin iäkkäiden potilaiden kohdalla.

Segal R, Lubart E, Leibovitz A, Berkovitch M, Habot B, Yaron M, Caspi D. Early and late effects of low-dose aspirin on renal function in elderly patients. Am J Med. 2003;115(6):462-6.[PubMed].

Tohtori Tolosen kommentti

Olen usein kuullut sanottavan, että jos aspiriini keksittäisiin nyt (eikä 100 vuotta sitten) sille ei myönnettäisi myyntilupaa. Äskettäin ilmeni, että aspiriini voi aiheuttaa haimasyöpää.

Miksi ylipäätään käyttää ensisijaisesti synteettisiä lääkkeitä, joilla kaikilla on haittavaikutuksia – ainakin joillekin henkilöille? Meillähän on hyviä ja 100 % turvallisia luontaistuotteita sydämen suojaksi, kuten kalaöljy, karnosiini, antioksidanttivitamiinit jne. Lääkkeitä määrätään liikaa, koska lääkärit elävät "lääkemaailmassa", eivätkä tunne suojaravinteita. Tämä uusi tutkimus kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa, jos hän määrää sinulle aspiriinia.

Aspiriinista haimasyöpää
Sydän- ja verisuonitaudit