Puolet lääkkeistä rahan tuhlausta - sanoo lääkejätin johtaja

Varsinainen uutispommi: Lääkehoito onkin suurimmaksi osaksi uskomuslääketiedettä


Tohtori Allan Rose, lääkejätti GlaxoSmithKlinen (GSK:n), arvovaltainen edustaja hämmästytti tänään koko maailman sanomalla julkisesti, että puolet reseptilääkeistä on aivan turhia. Niitä käytetään joka vuosi miljardien puntien edestä, mutta niistä ei ole mitään hyötyä suurimmalle osalle potilaista. Yli puolet heistä syö reseptilääkkeitä ihan turhaan, sanoo Rose. Hän otti esimerkiksi Alzheimerin tautiin ja syöpäsairauksiin määrätyt lääkkeet. Alzheimer-potilaista lääkityksestä hyötyy enintään joka kolmas potilas ja syöpäpotilaista vain joka neljäs, Rose toteaa.

Tohtori Rose toimii GSK;n genetiikantutkimuksen maailmanlaajuisena varapresidenttinä.Tämä uutinen voi olla kova isku monille potilaille, jotka luottavat lujasti lääkkeisiin ja panevat niihin ainoan toivonsa, kirjoittaa tämän päivän Daily Express. Rosen lausunto julkaistiin tänään useimmissa Iso-Britannian lehdissä. Se on nähtävissä myös British Medical Journalin välittämissä UK Health Newsissa.

Tohtori Tolosen kommentti

Suomalainen lääkäriseura Duodecim kutsuu luontaistuotteiden käyttöä uskomuslääketieteeksi. Rikka näkyy hyvin toisen silmässä, muttei malka omassa.

Vuonna 2002 Suomessa myytiin lääkkeitä 2 miljardilla (2000 miljoonalla) eurolla. Siitä reseptilääkkeiden osuus oli 1500 miljonaa. British Medical Journal kiinnitti äsken huomiota siihen, että puolet kroonisiin tauteihin määrätyistä lääkkeistä jätetään ottamatta. Lisäksi on hyvä muistaa, että lääkkeet aiheuttavat aina joillekin käyttäjille ikäviä – ja joskus aivan odottamattomia – sivuvaikutuksia. Suomessakin joutuu vuosittain noin 50 000 ihmistä sairaalahoitoon lääkkeiden sivuvaikutusten vuoksi. Avohoidossa sivuvaikutuksia hoidetaan moninkertainen määrä. Lääkärit eivät aina osaa edes yhdistää potilaan oireita lääkkeistä johtuviksi. Uusia yllättäviä sivuvaikutuksia paljastuu kaiken aikaa.

BMJ: puolet lääkkeistä jää ottamatta
Lääkejättien verinen taistelu kolesterolilääkkeistä
Verenpaine- ja kolesterolilääkkeet - uutta tietoa