Antibiooteista Crohnin tautia?

Suoliston bakteerien tappaminen antibiooteilla järkyttää ihmisen immuunijärjestelmää, sanovat brittitutkijat. Karnosiini ja E-EPA vaimentavat tulehdusta aiheuttavaa sytokiinia IL8:a.

Antibioottien runsas käyttö – esimerkiksi lasten toistuvien korvatulehdusten hoitoon – liittyy Crohnin taudin vaaraan, todetaan Gut-lehdessä julkaistussa englantilaisessa tutkimuksessa.

Crohnin tauti on ohutsuolen krooninen tulehdussairaus, jota on tyypillisesti ohutsuolen loppuosassa (ileum terminalessa). Tauti voi kuitenkin aiheuttaa muutoksia koko ruoansulatuskanavan alueella suusta peräaukkoon. Tyypillisin sairastumisikä on 15 - 35 vuotta. Sen jälkeen tauti saattaa olla aktiivinen muutaman vuoden, jopa kymmenen vuotta tai pitempäänkin, mutta yleensä se sitten vähitellen sammuu.

Taudin syitä ei kaikkia tunneta, mutta mukana on geneettisiä tekijöitä. Tauti on viime vuosina yleistynyt niin, että nyt etsitään muitakin syitä kuin geenivirheitä. Tohtori Tim Card, Nottonghamin yliopistosta on sitä mieltä, että antibiootit ovat osasyynä taudin yleistymiseen.

Cardin työryhmä on analysoinut 587 Crohn-potilaan antibioottien käyttöä viideltä vuodelta ennen diagnoosin asettamista. Potilaita verrattiin 1460 terveeseen kaltaistettuun verrokkiin. Kävi ilmi, että 71 prosentille Crohnin tautiin sairatuneille oli määrätty antibiootteja 2-5 vuotta ennen sairastumista suolistotulehdukseen. Verrokeista 58 % oli syönyt antibiootteja. Tilastollisesti laskemalla saatiin tulos, jonka mukaan antibioottien käyttö lisäsi taudin riskiä 53 %. Antibioottien käyttö ei siis johtunut Crohnin taudista, vaan edelsi sitä.

Ranskalaiset tutkijat ovat aikaisemmin esittäneet taudin syyksi suoliston bakteerifloran muutoksia. Antibioottien osuutta Chronin taudissa on tutkittu ennenkin, mutta niissä on kyselty lapsuudenaikaista antibioottien käyttöä, ja kyselyt on tehty pitkän ajan kuluttua taudin alkamisesta, mikä lisää tulosten epävarmuutta. Nyt julkaistu tutkimus on latuaan ensimäinen, jossa selvitettiin aikuisten antibioottien käyttöä tautia edeltävältä ajalta.

E-EPAa tutkittu haavaisessa paksusuolen tulehduksessa
Suoliston limakalvon ja bakteeriflooran merkitys allergioissa