Antibioottikuurit altistavat lapsia astmalle

Lääkärit määräävät lapsille usein turhia antibiootteja. Ne altistavat lapsen astmalle; antibioottien holtiton käyttö on yhtenä syynä astman voimakkaaseen yleistymiseen viimeisten 30 vuoden aikana, kirjoittavat kanadalaiset lääkärit Chest-lehdessä. Pro- ja prebiootit ja kalaöljy antavat suojaa antibioottien haittoja vastaan.

Farmasian tohtori Carlo Marran työryhmä (University of British Columbia, Vancouver) selvitti kahdella meta-analyysilla antibioottien käyttöä korva- ja virusperäisten ylähengitystietulehdusten hoidossa ja lääkityksen yhteyttä lasten astmaan. Ensimmäisessä meta-analyysissa kerättiin tiedot 1966–2004 julkaistuista tutkimuksista, joissa lapsi oli saanut vähintään yhden antibiottiikuuriin ensimmäisenä elinvuotenaan ja sairastunut astmaan viimeistään 18-vuotiaana. Tällaisia tutkimuksia löytyi kahdeksan, ja niissä oli hoidettu antibiooteilla 12 082 lasta, joista 1817 oli sittemmin sairastunut astmaan.

Tulosten mukaan alle 1-vuotiaana antibioottikuurin saaneilla lapsilla oli kaksi kertaa enemmän astmaa kuin verrokeilla (jotka eivät olleet saaneet yhtään antibioottikuuria).

Toisessa analyysissa, jossa tarkasteltiin 27 167 lapsen saamia antibiottiikuureja kävi ilmeiseksi, että jokainen ensimmäisen elinvuoden aikana syöty kuuri lisäsi astman riskiä.

Marra F, Lynd L, Coombes M et al.Does Antibiotic Exposure During Infancy Lead to Development of Asthma? A Systematic Review and Metaanalysis. Chest 2006; 129: 610-618 [Free abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Antibioottikuurit tappavat suolistosta myös hyvät bakteerit, jotka pitävät yllä yleistä vastustuskykyä. Suoliston bakteeriflooran toipumiseen kuurin jälkeen voi kulua jopa yli puoli vuotta, ellei potilas saa pro- ja prebiootteja (esim. Lepicol) ja kalaöljyä. Ne käyvät myös pikkulapsille. Heille on kehitetty hyvänmakuinen kalaöljyvalmiste Nappula, jonka voi pureskellla tai tarvittaessa puhkaista ja öljyn voi puristaa lapsen ruoan joukkoon. Nappula ei sisällä D-vitamiinia.

Aiheeseen littyviä muita uusia raportteja:

Astma ja allergiat altistavat muillekin kroonisille taudeille
Astma lisää aivohalvauksen ja masennuksen riskiä
Astma ja paniikkihäiriö vuorovaikuttavat
Astman ehkäisy ja hoito omega-3:lla
Astma ja omega-6/omega-3-rasvahappojen suhde
Astma: lasten ja nuorten veren antioksidantit
Astman vaihtoehtoiset hoidot
Astmasumutteista allergioita
Astma ja sytokiinit
Astma voi alkaa jo kohdussa
D-vitamiinista apua astmaan
Astman täydentävä ravitsemushoito