Särkylääkkeiden sydän- ja verisuonivaarat

Viime elokuussa alkoi paljastua, että nivelvaivojen hoitoon käytetyt ns. koksibilääkkeet lisäävät kuolemaan johtavia sydän- ja verisuonitauteja. Syynä on ilmeisesti se, että koksibilääkkeet estävät tärkeän rasva-aineen, resolviinin suojavaikutusta valtimoiden seinämissä.

Uusi tutkimus koksibilääkkeiden sydän- ja verisuonikuolemista julkaistiin tänään New England Journal of Medicine -lehdessä. Siinä analysoitiin tuloksia 2 035 henkilön paksusuolisyövän ehkäisytutkimuksesta, jossa annettiin 200 mg tai 400 mg kahdesti päivässä selekoksibia (Celebraa) taikka vastaavaa plaseboa. Tutkimus keskeytettiin näiden lääkettä saaneiden ylimääräisten kuolemantapausten vuoksi.

Kaikki potilaiden keskuudessa seuranta-aikana (2,8–3,1 vuotta) sattuneet kuolemantapaukset tutkittiin tarkoin. Sydän- ja verisuonitautiin (sydän- tai aivoinfarktiin taikka sydämen toiminnanvajauteen) kuoli 7 plaseboryhmästä (n=679) eli 1 %, mutta 16 potilasta 200 mg:n lääkeryhmästä (n=685) eli 2,3 % ja 23 potilasta 400 mg saaneista eli 3,4 % (kuva).


Selekoksibi lisäsi sitä enemmän 36 kk:n hoitoaikana kuolemantapauksia, mitä suurempi päiväannos.Tutkimus keskeytettiin näiden läkettä saaneiden ylimääräisten kuolamantapausten vuoksi.

Johtopäätös: Selekoksibin käyttöön liittyi annoksesta riippuvainen kuolemaan johtavien sydäninfarktien, sydämen toiminnnanvajavuuden ja aivohalvausten riski. Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa tämä havainto vahvistaa käsitystä, jonka mukaan COX-2-estäjät voivat lisätä vakavien sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Tohtori Tolosen kommentti

Koksibilääkkeet estävät elintärkeän resolviini E1:n suojavaikutuksen verisuonissa. Suosittelen käyttämään mieluiten turvallisia luonnontuotteita nivelvaivojen ehkäisyyn ja hoitoon..

Jos kuitenkin välttämättä tarvitset särkylääkkeitä, suosittelen ottamaan vihersimpukkaa ja suojaksi karnosiinia, sillä se laajentaa valtimoita ja suojaa sydäntä (lue lisää). Myös kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat hyväksi sydämelle ja verisuonille. Ikävä kyllä koksibilääkkeet – mutta ei aspiriini – estävät kalaöljyn suotuisia vaikutuksia. Aspiriini tehostaa EPA-rasvahapon tulehdusta ehkäisevää vaikutusta. Suomen tehokkain onmega-3-valmiste on E-EPA.

Aiheeseen liittyviä muita uutisia

Näin särkylääkkeet jäykistävät valtimoita
Huonoja uutisia särky- ja tulehduslääkkeistä