Särky- ja tulehduslääkkeet voivat vaurioittaa munuaisia

Uudet turvallisiksi luullut särky- ja tulehduslääkkeet ovat paljastuneet vaarallisiksi sydämelle, verisuonille ja munuaisille. Ne lisäävät sydän- ja aivoinfarktin riskiä 3-kertaisesti. Uusi tutkimus paljastaa, että ibuprofeeni ("burana") ja aspiriini voivat vaurioittaa munaisia. Suosittelen välttämään tarpeetonta lääkkeiden syöntiä ja käyttämään mieluummin nokkos- ja vihersimpukkauutteita, E-EPAa ja muita luontaistuotteita, jotka hillitsevät tulehdusta nivelissä ja mualla elimistössä.

Monet väestötutkimukset ovat jo aikaisemminkin osoittaneet, että särkylääkkeet vaurioittavat munuaisia, kirjoittavat tutkijat. Uusi analyysi vahvisti entisestään tätä käsitystä. Tutkijat huomauttavat, että särkylääkkeiden käytössä tulisi olla entistä varovaisempi.

Lääkkeiden aiheuttama munuaisvaurion riski on vielä tavallistakin suurempi diabeteetikoilla, verenpaine- ja sydänpotilailla. Riskiä lisäsivät vielä nesteenpoistolääkeet (diureetit) ja kalsiumsalpaajat, sanoo tutkimusta johtanut espanjalainen lääkäri Consuelo Huerta (Centro Español de Investigación Farmacoepidemiologica, Madrid). Hänen työryhmänsä selvitti särkylääkkeiden haittavaikutuksia englantilaisesta tietokannasta (General Practice Research Database), jossa oli 1.1.1997 tiedot 386 916 potilaasta, iältään 50–84 vuotta.

Tämä analyysi käsitti 103 munuaispotilasta ja 5 000 tervettä verrokkia. Ei-steroidisten tulehdus- ja särkylääkkeiden (NSAID) käyttö 3-kertaisti munuaisvaurion riskin, sanoi tohtori Huerta uutistoimisto Reutersin haastattelussa 1.4.2005.

Huerta C, Castellsague J, Varas-Lorenzo C, Garcia Rodriguez LA. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs and risk of ARF in the general population. American Journal of Kidney Diseases. 2005 Mar;45(3):531-9 [PubMed].

Tohtori Tolosen kommentti

Syynä munuaisvauriohin voi olla särkylääkkeiden haittavaikutukset valtimon sisäseinämässä, endoteelissa, jossa ne aiheuttavat tulehdusmuutoksia. Tulehdus johtuu sitä, että COX-2-estäjät salpaavat tulehdusta ehkäisevän resolviini E1:n tuotannon soluissa, jolloin verisuonet tulehtuvat ja alkavat kovettua ja ahtautua. Verenkierto ja hapensaanti munuaisissa heikenee ja ne alkavat vaurioitua. Elimistö tuottaa resolviinia kalaöljyn EPA-rasvahaposta, mikä selittää että tutkimuksissa on osoitettu omega-3-rasvahappojen suojaavan munuaisia vaurioilta. Näiden tietojen valossa särkylääkkeiden tarpeetonta käyttöä tulisi välttää, ja jokaisen munuaispotilaan tulisi ottaa ruoan lisänä E-EPAa, joka on puhtain ja tehokkain omega-3-valmiste. Se antaa suojaa aspiriinin ja muiden lääkkeiden sivuvaikutuksia vastaan.

Äsken on löydetty uusi akuuttia munuaisvauriota osoittava, herkkä biomarkkeri NGAL. Se kertoo munuaisvuauriosta jo muutaman tunnin kuluttua sen alkamisesta (Lancet 2005;365:1205-1206,1231-1238).

Aspiriini voi vahingoittaa munuaisia
Särkylääkkeet lisäävät sydänkuoleman vaaraa
Reumatautien täydentävä ravitsemushoito