Synbiootti tehostaa antioksidanttipuolustusta

Virolaisen tutkimuksen mukaan pre- ja probioottien yhdistelmän eli synbiootin nauttiminen parantaa jo kolmessa viikossa ihmisen kykyä vastustaa vapaiden happiradikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä. Eritoten synbiootti ehkäisi ”pahan” LDL-kolesterolin hapettumista. Kuten tiedetään, on kolesteroli haitallista valtimoille ainoastaan hapettuneessa muodossaan. Näin synbioottivalmisteet voivat vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, todetaan Proceedings of the Nutrition Society -lehdessä.

Valmiste sisälsi prebioottina frukto-oligosakkaridia (FOA) ja probiootteina Lactobacillus ja Bifidobacterium -maitohappobakteereita. Niitä tai lumetta annettiin kolme viikkoa vaihtovuoroisessa kaksoissokkotutkimuksessa 53 terveelle virolaiselle koehenkilölle.

Aitoa synbioottivalmistetta saaneiden koehenkilöiden LDL-kolesterolin hapetusaste väheni merkitsevästi. Tämä on tiettävästi ensimmäinen tutkimus, jossa tällainen vaikutus on osoitettu ihmisellä – aikaisemmin vastaavaa on kyllä todettu koe-eläimillä (jyrsijöillä). Tutkimus esitettiin äskettäin Ulsterin yliopiston järjestämässä Nutrition Societyn kokouksessa. Lopulliset tulokset julkaistaan vielä erikseen tiedelehdessä. EU:n komissio on tukenut tutkimushanketta.

Saulnier DMA, P. Hutt P, M. Mikelsaar M et al. Effects of a synbiotic on biomarkers of oxidative stress and faecal microbiota in healthy adults: results of a cross-over double-blind placebo-controlled trial Proceedings of the Nutrition Society 2007;66, 101A (Lue lisää englanniksi)

Tohtori Tolosen kommentti

Probiootti on ravinnon mukana tai lääke- tai ravintolisävalmisteessa nieltävä yhden tai useamman bakteerikannan elävä viljelmä, jonka tarkoituksena on parantaa ruuansulatuskanavan mikrobikantojen koostumusta ja vaikuttaa isäntään edullisesti.

Prebiootti on sulamaton ruuan komponentti, tavallisesti hiilihydraatti (oligo- tai polysakkaridi), joka edistää valikoivasti yhden tai useamman bakteerikannan kasvua tai aktiivisuutta paksusuolessa. Tarkoituksena on, että muuttunut suolistofloora paikallisesti tai systeemisesti edistäisi terveyttä; (esimerkkeinä prebiooteista mainittakoon ns. inuliinityyppinen fruktoosipolymeeri sekä ravintokuitu).

Synbiootti on pro- ja prebiootin yhdistelmä.