Vihersimpukkauute auttaa koirien nivelvaivoissa

Uutta tieteellistä näyttöä vihersimpukan tehosta koirien nivelrikkoon.

Amerikkalaiset eläinlääkärit lisäsivät kuusi viikkoa 0,3 % Uuden Seelannin vihersimpukkauutetta 31 nivelrikosta kärsivän sekarotuisen koiran ruokaan. Tutkimusasetelma oli tieteellinen kaksoissokko – siis enempää tutkijat kuin koiratkaan eivät tienneet, ketkä saivat aitoa simpukkauutetta ja ketkä plaseboa.

Eläinlääkärit arvioivat kunkin koiran nivelvaivojen kehitystä: Kipua, turvotusta, liikerajoitusta ja liikerahinoita (crepitusta). Kuudessa viikossa aitoa simpukkauutetta saaneiden koirien nivelet tulivat selvästi parempaan kuntoon kuin lumeryhmän.

"Tulokset antoivat vahvan näytön siitä, että vihersimpukkauute voi lievittää koirien nivelvaivoja", kirjoittavat eläinlääkärit. Vaikutus perustuu mm. COX-ja LOX- entsyymien vaimennukseen (McPhee ym. 2007).

Bui LM, Bierer TL. Influence of green lipped mussels (Perna canaliculus) in alleviating signs of arthritis in dogs. Vet Ther. 2003 Winter;4(4):397-407. [PubMed]
McPhee S, Hodges LD, Wright PF, etl a. Anti-cyclooxygenase effects of lipid extracts from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol. 2007;146(3):346-56. [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Toin vihersimpuukauutteen Suomeen vuonna 1999 huomattuani, että eläinlääkärit ovat tutkineet jo vuosia Uuden Seelannin vihersimpukan vaikutusta koti- ja (eläintarhojen) villieläinten nivelvaivoissa ja todenneet sen tehoavan varsin hyvin, koirilla usein jopa paljon nopeammin kuin ihmisillä. Myös ravi- ja ratsuhevosille annetaan yleisesti vihersimpukkaa, muun muassa Sveitsissä. Vihersimpukkauute salpaa COX-entsyymejä, jotka tuottavat nivelissä kipua ja tulehdusta. Uutetta voi hyvin käyttää yhtaikaa myös synteettisten lääkkeiden kanssa, jolloin niitä tarvitaan yleensä vähemmän.

Koiranomistajat piilottavat kapselit lihapullaan tai muuhun koiranruokaan, jolloin koira hotkaisee ne huomaamattaan. Annostus sovitetaan koiran painon mukaaan.

Muita samansukuisia raportteja:

Vihersimpukkauutetta koirien nivelvaivoihin (v. 2007)