Särkylääkkeet jäykistävät valtimoita

Pitkäaikainen särky- ja tulehduslääkkeiden (ns. koksibien) käyttö saattaa käynnistää valtimonkovetustaudin. Uusi hiiritutkimus selvittää lääkkeiden haitallisia vaikutusmekanismeja verisuonten sisäseinämissä. Syynä ovat muutokset eikosanoidien aineenvaihdunnassa. Kalaöljyn EPA-rasvahaposta synty elimistössä resolviinia, joka estää tulehdusta. Koksibilääkkeet estävät resolviinin suojavaikutuksen, joloin valtimot alkavat jäykistyä.

COX-2-särky ja tulehduslääkkeet – kuten Vioxx – lisäävät sydän- ja aivoinfarktin vaaraa jäykistämällä valtimoiden seinämiä, kertoo uusi tutkimusraportti. Sen mukaan särkylääkkeet ovat erityisen vaarallisia nuorille naisille. Sydänlääkäri Garret FitzGerald raportti Pennsylvanian yliopistosta julkaistiin tänään johtavassa tiedelehdessä, Sciencessä.

COX-2-estäjiä on markkinoitu turvallisempina vaihtoehtoina aspiriinille (joka on COX-1-estäjä) ja muille ei-steroidisille tulehdus- ja särkylääkkeille, jotka aiheuttavat tunnetusti vatsavaivoja ja mahaverenvuotoa. COX-estäjät salpaavat syklo-oksygenaasientsyymejä, jotka tuottavat kipua ja tulehdusta aiheuttavia "pahoja" eikosanoideja yhdisteitä elimistössä.

Raportin mukaan kaikki COX-2-estäjät voivat aiheuttaa samanlaisia verisuonimuutoksia kuin Vioxx. Esimerkiksi Pfizerin Bextra lisää yli kaksinverroin sydänkohtauksia ja aivohalvauksia potilaille, joilla on taipumusta näihin sairauksiin, sanoo FitzGerald. Nyt hän varoittaa myös nuoria naisia särkylääkkeistä, koska ne vaikuttavat estrogeenin tuottamaan prostaglandiinin, PGI2:een. Estrogeeni lisää COX-2-aktiviteettia, mikä suojaa valtimonkovetustaudilta. Jos COX-2-entsyymien toiminta estetään lääkkein, valtimot alkavat jäykistyä, FitzGerald selittää. PGI2 vähentää myös hapetusstressiä, jonka tiedetään kovettavan valtimoiden sisäseinämiä.

Science, November 19, 2004.

Valtimoiden kovettumistapa

Verihiutaleitten tuottama tromboksaani TxA2 jäykistää valtimoita. COX-1-estäjät, kuten aspiriini, estävät TxA2:n syntyä. Aspiriini tehostaa myös kalaöljyn EPA-rasvahaposta resolviini E1n tulehdusta ehkäisevä vaikutusta. (Arita ym. 2005, Serhan 2005).Mutta kun käytetään synteettistä COX-2-estäjää (ns. koksibilääkettä), alkaa tapahtua epäedullisia muutoksia. COX-2-estäjät blokeeraavat resolviinin anti-inflammatorisen vaikutuksen ja valtimoiden seinämiin kertyneet paakut (plakit) muttuvat epästabiileiksi ja alkavat hajota. Niistä irtoaa pieniä kokkareita, jotka tukkivat ohutita valtimoita sydämessä (Circulation 17.1.2005).

Charles N. Serhanin haastattelu Nature-lehdessä 8.3.2005

Arita M, Bianchini F, Aliberti J, Sher A, Chiang N, Hong S, Yang R, Petasis NA, Serhan CN. Stereochemical assignment, antiinflammatory properties, and receptor for the omega-3 lipid mediator resolvin E1. J Exp Med. 2005;201(5):713-22 [PubMed]
Serhan CN. Novel eicosanoid and docosanoid mediators: resolvins, docosatrienes, and neuroprotectins. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 2005;8(2):115-121 [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Suosittelen käyttämään mieluiten turvallisia luonnontuotteita nivelvaivojen ehkäisyyn ja hoitoon..

Jos kuitenkin tarvitse särkylääkkeitä, suosittelen ottamaan suojaksi karnosiinia, sillä se laajentaa valtimoita ja suojaa sydäntä. Myös kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat hyväksi sydämelle ja verisuonille.

EU tutkii särkylääkkeiden turvallisuuden
Vioxx pois markkinoilta sydänkohtausten vuoksi
NHS: Kalaöljyä nivelvaivoihin
Vihersimpukka auttaa koirien nivelvaivoissa