Diabeteksen komplikaatioiden uusia ehkäisy- ja hoitomahdollisuuksia ravintolisillä

Glykaation (glykosylaation) ehkäisy proteiineilla on lupaava keino ehkäistä diabeteksen lisätauteja. Glykaatio tarkoittaa sokereiden littymistä valkuaisaineisiin ja rasvoihin (lipideihin). Glykaatio on kaikkien diabeteksen liitännäistautien syntytapa. Erityisen tehokkaita suoja-aineita ovat berberiini ja karnosiini. Myös B6-vitamiini estää lipidien glykaatiota; siten B6 ehkäisee mm. verisuonimuutoksia.

Diabetes lisää tunnetusti riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin, harmaakaihiin, sekä silmänpohjan ja ääreishermoston vaurioihin. Näiden diabeteksen lisätautien syynä pidetään pääasiassa glykaatioksi kutsuttua biokemiallista reaktiota, jossa elimistön sokerit ja valkuaisaineet reagoivat keskenään epänormaalilla tavalla. Yhtenä keskeisenä myrkyllisenä yhdisteenä on metyyliglyoksaali, jota kohonnut verensokeri tuottaa soluissa.

Glykaatio eli erilaisten sokeriketjujen liittäminen proteiineihin ja rasvoihin on biologinen prosessi, jolla on tärkeä merkitys solujen välisissä tunnistustapahtumissa ja immunologiassa. Tämä näkyy mm. kasvussa ja erilaistumisessa, hedelmöityksessä, syövän leviämisessä sekä immuunivasteessa. Sokereita tarvitaan lisäksi elimistön rakenneaineena ja energian varastoijana. Glykaatiolla on kuitenkin kääntöpuolensa.

Aikuistyypin sokeritauti yleistyy kaikkialla maailmassa, etenkin Suomessa, jossa sitä potee jo puoli miljoonaa ihmistä (tosin osa vielä tietämättään). Diabeetikon riski kuolla sydäninfarktiin on kolminkertainen ei-diabeetikkoon verrattuna. Niinpä diabetestutkijat etsivät uusia keinoja diabeteksen lisätautien ehkäisemiseksi ja hillitsemiseksi. Eräs uusi keino on käyttää elimistön omia, endogeenisia aineita, jotka voivat ehkäistä glykaatiota ja sen seurauksena syntyviä AGE-tuotteita (Advanced Glycation End products), kirjoittavat amerikkalaiset tutkijat Life Science -lehdessä. Muita metyyliglyoksaalin ja glykaation estäjiä ovat kalsiumpyruvaatti ja karnosiini.

Tutkijat osoittivat, että elimistön omat polyamidit spermiini ja spermidiini kykenevät estämään glykaatiota yhtä tehokkaasti kuin karnosiini. Ne estivät heksoosien, trioosien ja AGE:n esiasteiden aiheuttamaa dikarbonyyliglykaatiota yhtä tehokkasti kuin aminoguanidiini ja karnosiini. Spermiinia ja spermidiiniä on runsaasti spermassa, siitä näiden yhdisteiden nimet. Niitä on luonnostaan myös muissa kudoksissa.

Toisen tutkimuksen mukaan B6-vitamiini (pyridoksiini) ehkäisee sokerien liittymistä rasvoihin eli lipidien glykaatiota. Tämä tarjoaa aivan uuden tavan ehkäistä esimerkiksi diabeetikon verisuonimuutoksia. Verisuonten seinämissä on paljon kollageenia ja rasvaa, ja glykosylaatio aiheuttaa tulehdusreaktion; sehän on mukanan kuvassa kaikissa kronisissa sairauksissa (lue lisää). Japanissa on jo yli 10 vuotta annettu diabetikoille lisähoitona E-EPAa, koska se suojaa munuaisia (lue lisää).

Ghodsi R, Kheirouri S. Carnosine and advanced glycation end products: a systematic review. Amino Acids. 2018 Jun 1. doi: 10.1007/s00726-018-2592-9.
Gugliucci A, Menini T. The polyamines spermine and spermidine protect proteins from structural and functional damage by AGE precursors: a new role for old molecules? Life Sci. 2003;72(23):2603-16. [PubMed]Higuchi O,
Nakagawa K, Tsuzuki T, Suzuki T, et al. Aminophospholipid glycation and its inhibitor screening system: A new role of pyridoxal 5'-phosphate and pyridoxal as lipid glycation inhibitor. J Lipid Res. 2006 Feb 9; [Free Full Article]

Onko ravintolisien käyttö "uskomushoitoa"?