Diabeteslääkkeistä sydänvikaa

Kahta äskettäin käyttöön otetusta suun kautta otettavasta diabeteslääkkeestä voi saada sydänvian, varoittaa Diabetes Care -lehdessä julkaistu tutkimus. TZD-lääkkeet lisäävät hapetusstressiä ja tulehdussytokiinien määrää veressä ja kudoksissa. Jos käytät näitä lääkkeitä, ota suojaksi karnosiinia ja E-EPAa, ne vaimentavat hapetusstressiä ja tulehdussytokiineja.

Lääkkeet kuuluvat geneeriseltä nimeltään tiatsolidinedioneihin (TZDs) ja niiden kauppanimet ovat Avandia ja Actos. Uusi tutkimus osoitti niiden lisäävän sydämentoiminnanvajavuuden riskiä peräti 70 %.

Yhteyttä lääkkeiden ja sydänvian välillä on epäilty jo jonkin aikaa. "Avandian (rosiglitatsoonin) ja Actosin (pioglitatsonin) valmistajat ilmoittavat lääkkeiden myyntipakkauksissa, että lääkkeet voivat aiheuttaa ja pahentaa sydäntautia", sanoo tutkimusta johtanut Thomas E. Delea (Emory University, Atlanta, USA). "Meidän tutkimuksemme on ensimmäinen, jossa vaaran suuruutta selvitetään," hän lisää.

Tutkimuksessa seutrattiin yli 33 000 tyypin 2 diabetesta sairastavan henkilön terveydentilaa 1995-2001. Noin 5 000 heistä sai TZD-lääkkeitä ja 28 888 muuta hoitoa. TZD:tä käyttäneistä 8,8 % ja 5,5 % muuta lääkitystä saavista sai sydämen toimintavian. "TZD-lääkkeitä ei pitäisi määrätä ainakaan sydäntaudista kärsiville diabeetikoille, ja kaikkia näitä lääkkeitä saavia potilaita tulee seurata huolellisesti", Delea sanoo.

Uusi tutkimus (2) osoittaa, millä biokemiallisella mekanismilla TZD vaurioittaa sydäntä ja verisuonia: Se tuottaa elimistössä tulehdussytokiineja TNF-alfaa ja interleukiini 6:a (IL6) ja 8:aa (IL8). Sytokiinit vaurioittavat valtimoiden sisäpintaa, endoteelia.

1. Delea TE, Edelsberg JS, Hagiwara M et al. Use of Thiazolidinediones and Risk of Heart Failure in People With Type 2 Diabetes: A retrospective cohort study. Diabetes Care. 2003;26(11):2983-9.[PubMed]
2. Desmet C, Warzee B, Gosset P. Pro-inflammatory properties for thiazolidinediones. Biochem Pharmacol. 2005;69(2):255-65. [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Toisellakin yleisesti käytetyllä diabeteslääkeellä, metformiinillakin, on sivuvaikutuksia, jotka voivat lisätä sydäntaudin ja dementian vaaraa. Diabeetikolla on muutoinkin kolminkertainen riski kuolla sydäntautiin. Nyt vielä lääkitys voi lisätä sitä. Suosittelen kaikille diabeetikoille suojaksi ja täydentäväksi hoidoksi – erityisesti sydämen ja verisuonten suojaksi – E-EPAa, karnosiinia, antioksidanttivitamiineja ja soijan isoflavonoideja.

On valitettavaa, että lääkärit elävät vielä "lääkemaailmassa", eivätkä tunne suojaravinteiden etuja. Diabeteetikon kannattaa ottaa nämä uuset tutkimustulokset puheeksi lääkärin kanssa, varsinkin jos hän määrää TZD- lääkkeitä.

Psyykenlääkkeitä diabetesta?
Diabetes on tulehdustauti
Diabeteksen täydentävä ravitsemushoito