Diabetes uhkaa yhä useamman näköä

Osa diabeetikoista saa näköä heikentäviä vaurioita silmän verkkokalvolle jo ennen 40 ikävuotta. Diabeteksen yleistyminen ja väestön vanheneminen lisäävät silmätauteja, kirjoittaa johtava silmälääkäreiden lehti.

Yhdysvalloissa on analysoitu diabeetikkojen silmävaurioiden riskiä suurista potilasaineistoista. Lähes joka kolmannen tyypin 1 diabeetikon näkö on uhattuna ja 8 % kaikista diabeetikoista saa pysyviä vaurioita verkkokalvolle – diabeettisen retinopatian – ennen 40. ikävuottaan. Tiedot perustuvat kahteen uuteen raporttiin.

Retinopatian esiintymistiheys oli 40 % ja se haittasi huomattavasti näköä 8 %:lla kaikista diabeetikoista. Muussa samanikäisessä väestössä (ei-diabeetiklilla) vastaavat luvut ovat 3,4 % ja 0.75 %.

Toisessa tutkimuksessa havaittin, että 86,5 %:lla tyypin 1 diabeetikoista, iältään 18–30 vuotta, oli retinopatiaa, joka uhkaa näköä 42 %:lla. Tutkijat korostavat, että diabeettinen retinopatia aiheuttaa usein sokeutumista työiässä, mikä johtaa suuriin kustannuksiin.

Silmänpohjan vaurioitumista voidaan ehkäistä kontrolloimalla ja hoitamalla hyvin veren sokeripitoisuutta sekä verenpainetta.

The Eye Diseases Prevalence Research Group. The Prevalence of Diabetic Retinopathy Among Adults in the United States. Arch Ophthalmol. 2004 Apr;122(4):552-563. [PubMed]
Roy MS, Klein R, O'Colmain BJ, et al. The Prevalence of Diabetic Retinopathy Among Adult Type 1 Diabetic Persons in the United States. Arch Ophthalmol. 2004 Apr;122(4):546-551. [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Suomalaiset sairastuvat eniten maailmassa diabetekseen, väkilukuun nähden. Vaikka verensokerin tarkkailu ja hoito olisi mahdollisimman hyvää, se ei aina ehkäise silmä-, munuais, hermo- ja verisuonivaurioita. Ortoglykeeminen ruokavalio, painonhallinta ja tietyt lisäravinteet vähentävät diabeteksen lisätautien riskiä. Lue lisää alla olevista linkeistä.

Glykaation esto uusi keino lisätautien ehkäisyyn
Kalaöljyn anto lapsille ehkäisee sokeritautia
Karnosiini ja liikunta säätävät yhdessä verensokeria
Diabeteksen täydentävä ravitsemushoito
Diabeteksen lisätautien ehkäisy