Diabetes lisää dementian vaaraa

Sokeritaudin nykyinen hoitokäytäntö ei suojaa riittävästi potilaiden aivoja, osoittaa uusi ruotsalainen Kungsholmen-tutkimus. Diabetes vaurioittaa aivojen verensuonia, mikä johtaa ns. vaskulaariseen dementiaan (aivoverenkierron häiriöistä johtuvaan tylsistymiseen).
Suosittelen kaikille diabeetikoille suojaksi E-EPAa, karnosiinia, foolihappoa, fosfoseriiniä, magnesiumia ja muita lisäravinteita.

Tukholman gerontologisessa tutkimuskeskuksessa seurattiin 6 vuotta 1 300 ikäihmistä (75 v tai yli). Heistä 350:lle kehittyi dementia, joista 260 oli Alzheimerin tautia ja 49 vaskulaarista tylsistymistä. Diabetes lisäsi dementian riskiä 1,5-kertaisesti ja vaskulaarisen tylsistymisen vaaraa 2,6-kertaisesti (1).

Sokeritaudin ja Alzheimerin taudin välillä ei havaittu korrelaatiota. Vaskulaarista dementiaa ilmeni eniten henkilöillä, joiden verenpaine oli koholla. Dementian riski oli yli 11-kertainen henkilöilä, joilla oli samnaaikaisesti diabetes ja kohonnut verenpaine. Myös diabetes ja sydäntaudit lisäsivät vaskulaarista dementiaa. Raportti julkaistiin neurologien ammattilehdessä, Neurologyssa.

Sama tutkijaryhmä on äsken osoittanut, että diabeteksessä (kuten kaikissa muissakin kroonisissa taudeissa) elimistössä vallitsee hiljainen kytevä tulehdustila, inflammaatio (2). Raportti tukee Barkerin hypoteesia, jonka mukaan kohdussa vallitsevat kasvuolot heijastavat lapsen sairastumisen riskiä pitkälle tulevaisuuteen.

1. Xu WL, Qiu CX, Wahlin A, Winblad B, Fratiglioni L. Diabetes mellitus and risk of dementia in the Kungsholmen project: a 6-year follow-up study. Neurology. 2004 Oct 12;63(7):1181-6. [Pubmed]
2. Qiu C, Sorensen TK, Luthy DA, Williams MA. A prospective study of maternal serum C-reactive protein (CRP) concentrations and risk of gestational diabetes mellitus. Paediatr Perinat Epidemiol. 2004 Sep;18(5):377-84.[PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Eräs maamme johtavista neurologeista, dosentti Timo Erkinjuntti valitti äsken Helsingin Sanomissa, että ihmiset tulevat liian myöhään tutkimuksiin ja hoitoon muistihäiriöiden vuoksi. Ennaltaehkäisyksi Erkinjunttikin on nyt alkanut suositella kalaöljyä ja antioksidanttivitamiineja. Lue, kuinka lisäravinteet voivat ehkäistä muistihäiriöitä. Erityisesti E-EPA on tehokas tulehdusta ehkäisevä ja insuliiniherkkyttä lisäävä kalaöljyvalmiste.

Samansukuisia tutkimusraportteja:

Diabetes ja muistihäiriöt
Diabetes lisää masennuksen ja dementian vaaraa
Diabetes liittyy masennuksen ja päinvastoin
Näin karnosiini hidastaa solujen vanhenemista

Fibroblastien merkityksestä mielialaan
Karnosiini – tohtori Tolosen katsaus