Tyypin 1 diabetesta aiheuttava geeni löydetty

Diabetes on tulehdustauti, jonka yhtenä syynä on MIF-geeni, raportoivat amerikkalaiset tutkijat torstaina. Geenin aktiivisuus on koholla myös diabeettisessa retinopatiassa, sydän- ja verisuonitaudeissa sekä lihavuudessa. Uudet tulokset puoltavat tulehdusta ja hapetusstressiä vaimentavien ravintolisien säännöllistä käyttöä.

Amerikkalaisten tutkijoiden löytämään geeniä kutsutaan nimellä macrophage migration inhibitory factor (MIF). Vapaasti suomennettuna "makrofagien liikkumista estäjä tekijä"; makrofagit ovat valkosoluja, joiden tehtävänä on muun muassa syödä bakteereja.

Uusi havainto tehtiin hiirillä, joista oli onnistuttu poistamaan MIF. Hiiriin ruiskutettu kemikaali ISO-1 tuhoaa MIF:n, eivätkä hiiret sairastu diabetekseen kuten tavalliset, geeniä kantavat hiiret. Nyt on kehitetty jo useita muita yhdisteitä, jotka tuhoavat MIF:n vielä tehokkaammin kuin ISO-1, tutkijat raportoivat torstaina San Diegossa American Chemical Societyn (ACS) vuosikokouksessa.

MIF-geeni on valkuaisaine (proteiini), jolla on monia tulehdusta aiheuttavia ominaisuuksia. Se stimuloi valkosoluissa muun muassa interleukiini 8:n (IL8) eritystä, mikä voi vahingoittaa haiman Langerhansin saarekkeiden soluja. Saarekkeiden beta-solut tuottavat insuliinia. Diabeetikkojen immuunijärjestelmä hyökkää potilaan omia betasoluja vastaan ja estää insuliinin eritystä vereen. MIF ei ole ainoa diabetesta aiheuttava tekijä, muta sen löytyminen saattaa avata uusia ennalta ehkäisyn ja hoidon mahdollisuuksia, arvelee tohtori Yousef Al-Abedin johtama tutkijaryhmä (North Shore-Long Island Jewish Health System in Manhasset, New York).

Sama tutkijaryhmä on julkaissut MIF:sta useita tutkimuksia. He ovat havainneet muun muassa, että influenssavirus lisää MIF:n ja interleukiini 8:n (IL8) tuotantoa valkosoluissa. Havainto saattaa selittää sitä, että diabetes voi puhjeta infektiotaudin jälkeen.

Arndt U, Wennemuth G, Barth P, Nain M, Al-Abed Y et al. Release of macrophage migration inhibitory factor and CXCL8/interleukin-8 from lung epithelial cells rendered necrotic by influenza A virus infection. J Virol. 2002;76(18):9298-306 [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

PubMedissä on tänään 26 tieteellistä raporttia hakusanaparilla ´MIF; diabetes´. Niiden mukaan diabetekseen sairastuneiden koe-eläinten ja ihmisten MIF-pitoisuus on tavallista suurempi ja se lisää riskiä sairastua lisätauteihin, kuten diabeettiseen retinopatiaan (verkkokalvon rappeutumiseen) (1) ja sydän- ja verisuonitauteihin (2). MIF on kohonnut myös ylipainoisilla henkilöillä (3). Nämä uudet havainnot tukevat käsitystä, jonka mukaan diabetes ja sen liitännäistaudit sekä lihavuus ovat tulehdussairauksia. Karoliinisen Instituutin tutkijat kirjoittivat äsken, että myös tyypin 2 diabetes on tulehdustauti (lue raportti).

Diabeetikon elimuistössä vallitsee sekä hiljainen krooninen tulehdus että hapetusstressi. Valitettavasti nykyinen käypä hoito ei ota näitä seikkoja huomioon, eikä potilaille yleensä anneta antioksidantteja eikä tulehdussytokiineja ja glykaatiota ehkäiseviä ravintolisiä, kuten vihreää teetä, karnosiinia, kalsiumpyruvaattia, E-EPAa ja vitamiini-hivenaineyhdistelmiä.

1. Tashimo A, Mitamura Y, Nagai S et al. Aqueous levels of macrophage migration inhibitory factor and monocyte chemotactic protein-1 in patients with diabetic retinopathy. Diabet Med. 2004;21(12):1292-7 [PubMed].
2. Telejko B, Zak J, Bachorzewska-Gajewska H, Nowak K. [Platelet-monocyte aggregate formation in patients with coronary heart disease and the disturbances of carbohydrate metabolism] Pol Arch Med Wewn. 2004 Sep;112(3):1067-73. Polish. [PubMed]
3. Dandona P, Aljada A, Ghanim H et al. Increased plasma concentration of macrophage migration inhibitory factor (MIF) and MIF mRNA in mononuclear cells in the obese and the suppressive action of metformin. J Clin Endocrinol Metab. 2004;89(10):5043-7 [PubMed].

Tyypin 2 diabetes on tulehdustauti
Diabeteksen täydentävä ravitsemushoito